Доступність посилання

ТОП новини

Польща оплакує Папу Римського.


Володимир Павлів

Варшава, 5 квітня 2005 - Польща є однією з тих країн, де смерть Папи Римського, незважаючи на її прогнозованість, викликала особливо велике потрясіння. На вістку про смерть Папи поляки відреагували стихійно: кілька хвилин по десятій годині вечора місцевого часу у суботу залунали дзвони практично у всіх польських костелах, на будинках почали з’являтися національні та папські прапори з чорними стрічками. Того ж вечора президент Польщі оголосив жалобу, яка триватиме аж до похорону Папи Римського. У неділю зранку польські храми заповнилися людьми, а на поминальні молебні просто неба у Варшаві та Кракові зібралося по сто тисяч осіб. Те, як поляки оплакують смерть свого великого земляка, підкреслює його особливий авторитет на батьківщині.

Упродовж всіх п’ятнадцяти років з моменту відродження незалежної Польщі, Папа Римський був для поляків найвищим моральним авторитетом. Більшість поляків переконані, що саме він відіграв ключову роль у поваленні комуністичного режиму, що дало можливість Польщі стати членом Європейського Союзу і НАТО. Польські історики і політики, незалежно від їхніх політичних переконань, вважають, що саме перший візит Папи Римського до Польщі улітку 1979 року, вивільнив у поляках пригнічене комуністичним режимом почуття власної гідності і мужності. Ініціюючи революцію сумління, Папа-поляк створив основу для політичної революції у Польщі 1989-го року , говорять поляки.

Потім Іван-Павло Другий ще неодноразово бував у Польщі і допомагав полякам зробити не один життєво-важливий вибір. Наприклад, деякі публіцисти говорять, що невідомо, як поляки проголосували б на референдумі щодо вступу Польщі до Європейського Союзу, якби Папа Римський не закликав їх зробити вибір на користь євроінтеграції. Усвідомлюючи роль Папи для світу і для Польщі зокрема, поляки особливо важко переживають цю втрату, сказав у виступі в суботу президент Польщі Александр Квасневський:

“Ми втратили також невтомного речника польських справ у цілому широкому світі. Кароль Войтила – Ян-Павло Другий – ніколи не забував про батьківщину. Був патріотом найвищого гатунку. Дав світові те, що в нас і в нашій історії є найкраще, але й від нас вимагав, щоб ми були гідними його бачення світу”.

Сьогодні практично неможливо перелічити всіх польських ініціатив щодо вшанування пам’яті Івана-Павла Другого. Очікується, що наймасовішими з них стануть велелюдна панахида на столичній площі Пілсудського у вівторок та виїзд поляків до Ватикану на похорон Папи Римського. Як подає польське публічне телебачення, в кожному з цих заходів може взяти участь близько мільйона поляків.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG