Доступність посилання

ТОП новини

В Івано-Франківську обговорили життєздатність сільських недержавних громадських організацій.


Іван Костюк

Івано-Франківськ, 5 квітня 2005 - В обласному центрі Прикарпаття експерти Фундації відповідальної демократії презентували дослідження “Життєздатність сільських громадських організацій в Україні”. Ця робота стала першою спробою комплексного висвітлення ситуації, в якій перебувають громадські організації в селах, селищах та районних центрах держави. Як з’ясувалося, серед невеликої кількості тих громадських організацій у селах, які активно працюють, чимало діє якраз на Івано-Франківщині.

На сьогоднішній день в Україні в селах та районних центрах зареєстровано трохи більше 700 громадських організацій. Для порівняння: в містах зараз діє понад 30 тисяч аналогічних громадських структур. На цьому наголосили експерти Фундації відповідальної демократії, презентуючи дослідження “Життєздатність сільських недержавних організацій в Україні”. Таке дослідження в державі проводилось уперше. І обласний центр Прикарпаття став першим містом, де оприлюднили його результати.

Сталося це завдяки тому, що саме в західному реґіоні, зокрема на Івано-Франківщині, зосереджено понад 50% громадських організації всієї країни, які діють у селах. Експерт Фундації відповідальної демократії Ольга Захарченко пояснила, чому предметом дослідження стали саме сільські громадські організації:

“Сільськими громадськими організаціями, на жаль, поки що до цього часу не займався ніхто. Для нас це була досить-таки відповідальна справа, тому що своїм дослідженням ми ініціюємо платформу для подальшої дискусії. Ми висвітлюємо цю проблему і кажемо: “Друзі, отакою є ситуація зараз”.

Під час презентації дослідження наголошувалось, що одним з вагомих факторів того, що сільські громади виключені з процесу формування політики, суспільно-політичного життя країни, марґіналізація сіл від міжнародних ініціатив – це якраз результат відсутності громадських організацій на селі.

Вже навіть не йдеться про те, що сільські громадські організації практично позбавлені будь-якої матеріальної бази. На цьому наголошує Ольга Захарченко:

“У плані фінансовому вони абсолютно нежиттєздатні. І ви це зможете побачити, прочитати в дослідженні. Але в громадських організаціях на селі є щось своє, унікальне, те, що дозволяє їм вижити. І їх голос є своєрідним, він потрібен для розвитку громадянського суспільства”.

Загалом в опитуванні взяло участь 200 громадських організацій. Результати анкетування приголомшують: лише 8 громадських організацій на селі мають власні приміщення. Про Інтернет, комп’ютеризацію, звичайно, навіть не йдеться. Більшість організацій, які відповідали на анкету, вкладали в конверти супроводжувальні листи, де просили не матеріальної допомоги, а передовсім надіслати книги, адреси юридичних консультацій.

Своєрідним підсумком дослідження стало те, що експерти Фундації відповідальної демократії радять сільським недержавним організаціям активніше брати участь у навчанні основ стратегічного планування своєї роботи, налагоджувати зв’язки з потужними обласними громадськими організаціямми, співпрацювати з приватним бізнесом, організовуючи спільні тренінги та навчання.

Що ж до Галичини, то відзначалося, що громадські організації тут мають давні та потужні традиції, які не змогла знищити навіть радянська влада. Саме тут дуже високий рівень волонтерства і кожна громадська ініціатива за невеликі кошти здатна здійснити певні позитивні перетворення у житті громади.
XS
SM
MD
LG