Доступність посилання

ТОП новини

Рік Грузії в Україні: мистецькі проекти.


Богдана Костюк

Київ, 5 квітня 2005 року - У рамках року Грузії в Україні відбудеться низка мистецьких акцій, які презентують класичне і сучасне мистецтво Грузії. Відкривається “культурний рік” Грузії в Україні гастролями всесвітньо відомого Державного академічного театру імені Шота Руставелі під керівництвом режисера Роберта Стуруа. Кияни побачать “Гамлета”, який у постановці Стуруа включений Міжнародним Шекспірівським товариством у десятку найкращих світових вистав цього твору. Другий спектакль, який колектив театру імені Руставелі присвятив Помаранчевій революції в Україні, є музична вистава “Стікс” (музика – Гії Канчелії). Про це розповіли на сьогоднішній прес-конференції в Києві режисер Роберт Стуруа і посол Грузії в Україні Григол Катамадзе.

Рік Грузії в Україні – це не тільки відродження ролі міждержавного об’єднання ГУУАМ, проведення політичних консультацій чи “круглі столи” за участю ділових кіл двох держав. Це і широка палітра грузинської культури, яку митці презентуватимуть упродовж року, - нагадав посол Григол Катамадзе:

“Даю вам слово, що весь рік буде надзвичайно цікавим, насиченим, буде чимало усіляких мистецьких подій. А починається усе з гастролей всесвітньо відомого грузинського театру імені Руставелі”.

Художній керівник цього театру – режисер Роберт Стуруа – працює з акторами Великобританії, Росії, Туреччини. І, за словами маестро Стуруа, він сподівається здійснити постановку в українському Академічному театрі імені Івана Франка. Тим більше, що з колективом цього театру він уже працював, поставивши “Царя Едіпа”. Чим здивує вибагливих українських глядачів театральний колектив з Тбілісі? Відповідь Роберта Стуруа:

“Ми привезли сюди дві вистави: одна, “Гамлет”, уже була у Києві. Але ми постановку переробили, і її можна вважати практично новою. І ще привезли зовсім свіжу – прем’єру! – її грузинський глядач ще не бачив. Це “Стікс”, надзвичайно оригінальне дійство на музику Гії Канчелії. Вистава без слів – але це не балет і не пантоміма. Ми самі ще не дуже зорієнтувались, що саме ми створили і сподіваємося отримати оцінку від глядачів. Назвемо виставу “Стікс” у Києві світовою прем’єрою.

Зазначу: ми спостерігали за тим, що відбувалось у Києві взимку. Ми співпереживали вам, хвилювалися, що все може скінчитися не так добре, як у підсумку скінчилось. Символічно, але музична вистава “Стікс” побачила світ у дні грузинської Революції троянд. Тепер ми її граємо у місті, яке стало центром тяжіння у дні Помаранчевої революції. У понеділок, коли ми з летовища їхали Києвом, я раптом відчув, що це місто стало ще дорожчим для нас”.


Київ відповідає грузинським митцям взаємністю: квитки на вистави театру імені Руставелі розпродані за кілька днів до гастролей. І посол Катамадзе вважає це гарною прикметою для усього року Грузії в Україні.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG