Доступність посилання

ТОП новини

Чикаго вітало Ющенків українськими прапорами і піснею "Разом нас багато".


Мар’яна Драч


Прага, 5 квітня 2004 – Понад півтори тисячі українців із стотисячної української громади Чикаго увечері 4–го квітня і вранці 5-го квітня вітали президента України і його дружину. Докладніше про те, як все відбувалося, нам розповість пані Марія Климчак, редактор радіо "Українська хвиля" у Чикаго, яке існує у цьому американському місті ось уже понад півстоліття.

Марія Климчак

Чикаго – це рідне місто Катерини, її привітав сам мер міста і також Ющенка, звичайно. Але привітали їх як? Було дуже тепло, приємно і людей було півтора тисячі. Зустріч відбувалася у надзвичайно гарному готелі. Зібралися у залі зустрічати Ющенка, це були представники не тільки української громади, а й американської спільноти. І коли вийшов Ющенко, то оваціям просто не було меж. Також був привіт українського танцювального ансамблю “Громовиця” з хлібом-сіллю, співав хор дітей школи святого отця Миколая української католицької американської школи “Разом нас багато, нас не подолати”. Передати ці емоції просто не можливо.

Мар’яна Драч

Мені якраз довелося читати чикагську пресу, газети пишуть, що магазини в українських кварталах Чикаго заповнені фотографіями Ющенка та Чумаченко, а на вулицях вивісили синьо-жовті прапори.

Марія Климчак

Це справді так, оскільки ми ведемо українську радіопрограму “Українська хвиля у Чикаго”, Український конгресовий комітет Америки звернувся через радіопрограми українські до мешканців українського села - у зв’язку з приїздом Президента України Ющенка до Чикаго - вивісити українські прапори на кожному домі, де проживають українці.

Навіть наша родина проживає трішечки далі за містом, проте у нас теж синьо-жовтий прапор, тому що це свято для кожного українця.

Мар’яна Драч

Пані Марія, я знаю, що Ви якраз щойно повернулись із зустрічі з Ющенками, і Вам вдалося взяти інтерв’ю в пані Катерини. Що вона Вам сказала?


Марія Климчак

Зокрема, я пані Катерину запитала, чи задоволена вона візитом. Пані Катерина відповіла:“Я здивована, що в усіх сферах, політичних, економічних, культурних, зацікавлені співпрацювати з Україною. Ми надзвичайно задоволені візитом Я дуже вдячна громаді Чикаго. Ми дійсно відчували вашу підтримку. Ми знали, що ви з нами. Ми знали, що ви молилися за Україну. Ми дуже дякуємо”.

Мар’яна Драч

Пані Маріє, українська еміграція в Чикаго має дуже давні традиції, але також є чимало людей, які приїхали з України нещодавно. Як Ви вважаєте, чи ці люди після того, як в Україні змінилася влада, чи думають вони, можливо, повернутися додому з новими знаннями? Які зараз настрої?

Марія Климчак

Звичайно, настрої різні, проте дуже багато пов’язують своє майбутнє повернення із президентством Ющенка. Зрештою, я сама була свідком, як українські студенти у Чикаго обіцяли Президенту Ющенку, що от ми отримаємо освіту і обов’язково повертаємося додому.

Мар’яна Драч

Пані Маріє, і кілька слів про себе, якщо можна, нашим слухачам. Як давно Ви в Америці? Чи давно працюєте на українському радіо в Чикаго?

Марія Климчак

В Америці я вже 13-ий рік і на українському радіо в Чикаго теж працюю вже 13-ий рік. Я львів’янка. За фахом перекладач французької мови, а в Америці довелося освоїти ще одну професію, яка мені дуже подобається.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG