Доступність посилання

ТОП новини

Україна значно виграє від переорієнтації своєї торговельної політики на європейські стандарти. Дослідження Світового банку.


Сергій Собуцький

На думку Світового Банку, Україна значно виграє від переорієнтації своєї торговельної політики на європейські стандарти. У новому дослідженні експерти Світового банку, однак висловлюють сумнів, що Києву вдасться вступити до Світової організації торгівлі цього року. На презентації спільної роботи економістів Світового банку та їхніх українських колег побував Сергій Собуцький.

Як вважають експерти, що нинішні успіхи України в торгівлі нетривкі. Якщо терміново не провести реформи, то експорт перестане бути двигуном економічного зростання. Головна проблема українського експорту, за висновком дослідників, пов''язана з низьким рівнем його диверсифікації. Експорт сконцентрований в тих галузях, які вкрай залежні від міжнародної кон''юнктури. Виходом для України є якомога швидший вступ держави до Світової організації торгівлі, вважають фахівці.

Що ж заважає Україні вступити до СОТ? Це, насамперед, проблеми у митній сфері, стандартизації та адміністративних бар''єрах. Це – і невідповідність торговельного законодавства міжнародним вимогам, підтримка урядом специфічних сфер виробництва, таких, зокрема, як автомобільна та цукрова промисловості. Водночас, як зазначалося на презентації, є і позитивні моменти. Автори дослідження вітають рішення нового уряду в Києві знизити мито на імпорт та обмежити пільги для вільних економічних зон.

Серед нинішніх пріоритетів України економіст Світового банку Лев Фрейнкман назвав реформу у сфері стандартизації за європейськими нормами. Це значно полегшить подальші кроки держави на шляху інтеграції в Європу. Взагалі, як зазначив пан Фрейнкман, Україна має створити собі новий імідж у світі.

Фрейнкман: “Україна може позиціонувати себе як майданчик з низьким рівнем затрат, як майданчик для виробництва товарів та послуг для більш дорогих ринків і в Європі, і в Росії. Держава вигідно розташована і за вдалим збігом обставин зможе мати зручний доступ до ринків Європи та Росії”.

Стосовно відносин з країнами СНД, то позиція авторів дослідження Світового банку така: вільна торгівля з колишніми радянськими республіками в інтересах України і це не суперечить її європейському вектору розвитку. Єдине зауваження – нинішні принципи торгівлі в СНД мають бути реформовані і відповідати принципам СОТ. У митний союз з країнами СНД експерти Світового банку Україні вступати не радять.

Автори дослідження також мають поради і для держав ЄС. В першу чергу, чимшвидше надати Україні статус країни з ринковою економікою і переглянути практику часто необґрунтованих антидемпінгових розслідувань щодо українських експортерів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG