Доступність посилання

ТОП новини

Ризик ведення бізнесу в Україні не зменшується – експерти.


Марія Щур

Прага, 14 квітня 2005 – Незважаючи на щедрі обіцянки нової влади та навіть її щире бажання поліпшити умови роботи в Україні для інвесторів, західні експерти вважають, що насправді мало що змінилося. На їхню думку, проблеми в Україні надто глибокі, а спротив змінам надто потужний, щоб ефект від реформ вже можна було відчути.

Ризик для інвестицій та ведення бізнесу в Україні залишається на попередньому рівні, констатують аналітики британської компанії "The Economist Intelligence Unit". Вони зауважують, що хоча нова влада і незрівнянно більш прихильна до прозорості в економіці та дотримання закону, реформа політичних процесів вимагатиме багато часу. А поки що, на їхню думку, бюрократія залишатиметься неефективною, а інтереси окремих ділових кіл дозволятимуть деформувати комерційну та адміністративну систему.

На думку західних оглядачів, це буде особливо відчутно у хвилини скрути. Вони говорять, що уряд запропонував щедрий соціальний бюджет, але він має хронічні проблеми зі збором податків та митних зборів. А тому залишається небезпека, що уряд Юлії Тимошенко поводитиметься так само, як і уряд Віктора Януковича – змушуватиме підприємства, які справно сплачують податки, платити ще більше. Це особливо стосується законослухняних західних фірм.

Аналітики компанії "The Economist Intelligence Unit", які завдяки постійним опитування підприємців мають доступ до найсвіжішої інформації, стверджують, що попри оголошену боротьбу з корупцією, українські бюрократи продовжують вимагати хабарі за виконання своїх звичайних обов’язків. Бюрократами також легко маніпулюють місцеві державні або контрольовані державою компанії, попереджають іноземних інвесторів британські аналітики. У цьому випадку вони радять не сперечатися з конкурентами, а відразу скаржитися до українського уряду та своїх посольств.

Поки що урядова неефективність залишається ключовою слабкою ланкою для функціонування західних компаній в Україні. Ризик непродуманих чи неефективних дій уряду значно перевищують інші можливі проблеми: поганий стан інфраструктури, зміни законодавства чи політична нестабільність.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG