Доступність посилання

ТОП новини

Представники влади на Прикарпатті намагалися пояснити стрімке зростання цін на продукти.


Іван Костюк


Івано-Франківськ, 14 квітня 2005 - На Івано-Франківщині, як і загалом у державі, стрімко зросли ціни на основні продукти харчування. Представники нової влади намагалися пояснити причини суттєвого подорожчання продовольчих товарів. Згідно з їхніми заявами, ситуація вже найближчим часом повинна змінитися, адже за рішенням уряду здійснюватиметься політика регулювання економічних процесів, передовсім щодо цін на продовольчих ринках.

Населення Прикарпаття все частіше висловлює незадоволення зростанням цін на основні групи продовольчих товарів. Особливо шокуючим стало підняття цін на м’ясопродукти. Згідно з офіційними статистичними даними, ціни на м’ясо за минулий рік зросли на 4%. За перший квартал цього року стан справ не змінився на краще. Заступник голови Івано-Франківської обласної держадміністрації з економічних питань Дмитро Шлемко так охарактеризував ситуацію, що склалася:

"Проблема стабільності цін на м’ясні продукти є сьогодні проблемою комплексною. Вона стосується всіх, починаючи від уряду і закінчуючи кожним громадянином, який іде в магазин чи на ринок для того, щоб придбати ті чи інші продукти. Проблема в тому, що за перший квартал цього року ціни на продовольчому ринку на м’ясо і м’ясопродукти зросли і в Україні, і на Івано-Франківщині парктично однаково – на 10%”.

Влада однією з причин різкого зростання цін, зокрема на м’ясопродукти, називає прагнення окремих підприємців здобути надприбутки, особливо напередодні Великодніх свят. Однак основною причиною, на переконання чиновників, є той спадок, який залишила минула влада. На цьому наголошує заступник голови обласної держадміністрації Дмитро Шлемко:

“Які причини або яка мотивація? Перше, це недорозвиненість ринкових економічних відносин. Як не парадоксально, але це впливає в гірший бік на нас. Адже в усьому світі напередодні свят ціни зменшуються. В Україні ж напередодні свят ціни зростають. Це і є свідченням недорозвиненості наших ринкових відносин”.

Заступник голови обласної держадміністрації також підкреслив, що незабаром ціни на основні групи продовольчих товарів зменшаться. Адже згідно з рішенням уряду проводиться регулювання цін на ринку м’ясопродуктів шляхом закупівлі державою м’яса - як у населення, так і в окремих агрофірм. На ринках Івано-Франківщинми незабаром з’являться торгові місця, де м’ясо та інші продукти продаватимуться за встановленими державою цінами.

Щоправда, усі ці заяви журналісти, присутні на конференції, сприйняли з чималим скепсисом. Вони наводили заяви аналітиків про те, що не лише на ринку продовольчих товарів, але і в економіці держави загалом необхідні більш радикальні зміни. Поки що ж ситуація на Прикарпатті лише віддзеркалює ті процеси, які відбуваються загалом в економіці держави.
XS
SM
MD
LG