Доступність посилання

ТОП новини

Вступ України до НАТО можливий лише у випадку співпраці Києва та Москви – американський експерт.


Сергій Куделя

Вашингтон, 20 квітня 2005 р - Україна не зможе стати членом НАТО, поки більшість українського суспільства виступає проти членства держави у цій організації - у цьому переконаний експерт з питань розширення НАТО на Схід Айра Штрос. Він є координатором неурядової організації "Комітет за Східну Європу і Росію в НАТО". В інтерв’ю радіо "Свобода" Штрос заявив, що офіційна політика Півно-Атлантичного альянсу вимагає від кандидатів на членство в організації підтримки такого кроку переважною частиною громадян.

На думку Штроса, українська влада не матиме необхідної суспільної підтримки доти, доки громадяни розглядатимуть вступ України до альянсу як дію, спрямовану проти Росії.

Під час виступу в Інституті Кеннана у Вашингтоні, американський експерт Айра Штрос зазначив, що хотів би бачити в НАТО як Україну, так і Росію. Він каже, що був радий почути схожу думку і від українського прем''єра Юлії Тимошенко:

“У довгостроковій перспективі Юлія Тимошенко має рацію. Росія повинна приєднатися до НАТО разом із Україною. Росія і Україна не повинні бути членами різних, а тим більше протилежних союзів. Це слова Юлії Тимошенко. Я не більш проросійськи налаштований, ніж Юлія Тимошенко. Однак насправді Україна рухається до НАТО швидше, ніж Росія. І вона там опиниться першою, а тому треба зробити усе можливе, щоб зменшити відставання Росії”.

На думку Штроса, одним з таких кроків повинно бути офіційне визнання НАТО, що Україна зможе стати членом організації, залишаючи на своїй території російську військово-морську базу:

“Ми повинні пояснити, що, заперечуючи можливість перебування на території держав-членів НАТО іноземних військовий баз, ми не розглядаємо російську базу як іноземну. Адже Росія – партнер НАТО. Тому її база у Севастополі не повинна бути перешкодою для вступу України до альянсу. Насправді, ми можемо об’єднати базу Росії там із базою НАТО і зробити її постійною”.

Американський експерт наголошує, що головна відповідальність за зменшення занепокоєння Росії щодо членства України в НАТО лежить на Вашингтоні та Брюсселі. Але:

“До цього часу ми чули від Києва лише вимоги встановити чітку дату вступу, підтвердити бажання бачити Україну в НАТО та заявити, що це рішення не залежатиме від Росії. Ми повинні почути з Києва інший голос, який би закликав здійснювати інтеграцію разом з Росією та робити усе можливе, щоб Росія вступила до НАТО” .

Як вважає Айра Штрос, якщо українська влада не буде співпрацювати із Росією у процесі інтеграції із НАТО, їй не вдасться здобути суспільну підтримку ідеї вступу України до альянсу. Отже, на думку американського експерта, шлях Києва до НАТО лежить через Москву.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG