Доступність посилання

ТОП новини

Німці вітають обрання Йозефа Ратцинґера Папою Римським.


Надія Кандиба


Німеччина, 20 квітня 2005 - Через три дні після того, як німецькому кардиналу Йозефу Ратцинґеру виповнилося 78 років, він отримав найкращий подарунок, який тільки міг собі побажати католицький священник. Конклав обрав його 265-м Папою Римським. Разом з Йозефом Ратцинґером, який вже майже чверть століття живе у Ватикані, приємно вражені й німці, хоча на батьківщині нового понтифіка досі точиться чимало дискусій навколо його особи.

Баварці радіють мабуть найбільше вибору, зробленому у Ватикані. Адже тепер вони мають справді свого Папу. У вівторок ввечері в Мюнхені, Реґенсбурзі, Вюрцбурзі більше години дзвонили церковні дзвони. Прем’єр-міністр Баварії Едмунд Штойбер навіть розпорядився прикрасити всі офіційні будівлі прапорами, а жителі селища Марктл на Інні, де 1927-го року в родині поліцейського народився Йозеф Ратцинґер, влаштували справжнє народне гуляння з духовою музикою та безплатним пивом.

“Я сповнений радістю, натхненням і гордістю. Ми стали свідками справжньої історичної події”, - прокоментував один з перехожих у центрі Мюнхена.

Цього вечора баварські церкви буквально тріщали по швах через наплив людей. А рідне селище Папи Римського Бенедикта XVI, яке нараховує приблизно три тисячі жителів, довелося навіть закрити для сторонніх, аби стримати хвилю прочан не тільки з Німеччини, але й з сусідньої Австрії.

Не приховують свою гордість у зв’язку з обранням німецького кардинала на посаду Папи Римського і політики в Берліні. Канцлер Німеччини Ґерхард Шредер так сказав про нового понтифіка:

“Він великий, шанований в усьому світі теолог. Папа Бенедикт XVI гідний правонаступник Івана Павла ІІ”, - заявив Шредер і від імені федерального уряду та всіх німців з усією щирістю привітав нового понтифіка. Вітання пролунали практично від усіх німецьких політиків.

Водночас довкола особи Йозефа Ратцинґера, який з дитинства мріяв стати кардиналом і дослужився до папського трону, точиться й чимало суперечок передусім через його непохитну позицію в багатьох спірних питаннях.

“Він занадто консервативний. Це дуже складно для католицької церкви, не говорячи вже про жінок”, - таку думку, попри весь локальний патріотизм, можна почути навіть у Баварії.

До речі, Йозеф Ратцинґер свого часу стояв на досить ліберальних позиціях, однак змінив їх після студенських виступів у Німеччині 1968-го року. Сам Ратцинґер стверджує, що це світ похитнувся вліво, а не він вправо. Тепер критики зауважують, що новий понтифік буде ще більш фундаментальним, ніж його попередник, і не очікують від нього лібералізації католицької церкви.

Недаремно про Йозефа Ратцинґера ходить такий жарт: католики моляться і звертаються до Господа з проханням зробити їх набожними, щоб вони потрапили до раю; Ратцинґер у своїй молитві обіцяє зробити христолюбним самого Всевишнього, якщо той погодиться забрати його на небо.

Незважаючи на всю консервативність, кажуть, що Бенедикту XVI притаманне також почуття гумору і що він залюбки сміється з анекдотів про себе. Попри все, в Німеччині нині переважають позитивні емоції. Навіть інтернетівська сторінка шанувальників Йозефа Ратцинґера, де можна не тільки ознайомитися з цитатами з його праць, але й придбати футболки з портретами нового понтифіка, не витримала навантаження і від’єдналася.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG