Доступність посилання

ТОП новини

Перед Мiжнародним судом з воєнних злочинiв сталася незвичайна подiя: одного свiдка перевели на лаву пiдсудних. Його обвинуватили в зневазi до суду.


Михайло Рамач

Белград, 22 квiтня 2005 – Колишнiй президент Сербiї цього тижня хворий. Згiдно з правилами Трибуналу, процес мав би продовжитися, оскiльки пiдсудному для таких випадкiв призначили адвоката. Та свiдок Коста Булатович вiдмовився вiдповiдати на запитання прокурора за вiдсутностi Слободана Милошевича. Через це його могли б засудити на сiм рокiв ув’язнення.

Булатович наприкiнцi вiсiмдесятих рокiв минулого столiття був одним з лiдерiв сербського руху в Косовi, котрий влаштував масовi манiфестацiї на пiдтримку Милошевича й допомiг йому прийти до влади. Прокуратура стверджує, що йшлося про ультранацiоналiстичний рух, який розбурхував ненависть сербiв до албанцiв та iнших народiв.

Вiдповiдаючи на запитання, Булатович вiдкинув такi твердження. За його словами, це був спонтанний рух косовських сербiв, котрi вимагали, щоб держава захистила їх вiд албанських екстремiстiв. Милошевича вiн назвав улюбленим народним лiдером, борцем за права й свободу сербiв.

В Сербiї досi надруковано кiлька десяткiв книжок про тодiшнi подiї. Бiльшiсть авторiв упевненi, що косовським рухом керувала Милошевичева полiтична полiцiя. Сербськi кореспонденти з Гааги зазначають, що прокурор перехресним допитом прагне довести, що свiдок не говорив правду. На їхню думку, прокуратура досi, посилаючися на сербськi джерела, спростувала достовiрнiсть кiлькох свідків захисту. Та Булатович каже, що честь не допускає йому говорити за вiдсутностi Милошевича.

Згiдно зi своїми правилами, суд порушив справу проти свiдка. Белградська преса повiдомляє, що й iншi Милошевичевi свiдки вiдмовляться постати перед судом, поки екс-президент не повернеться на лаву пiдсудного.

Процес над Булатовичем має розпочатися 5 травня.
XS
SM
MD
LG