Доступність посилання

ТОП новини

"Музика молодих" – міжнародний фестиваль під загрозою зриву.


Леся Олійник

Київ, 20 квітня 2005 - “Музика молодих” – так називається Міжнародний форум, який триває нині в Києві. Його співорганізаторами є Міністерство культури і мистецтв України, Міністерство України у справах молоді та спорту і Національна спілка композиторів України. Цьогорічний фестиваль, який відбувається вже вдев’яте, представляє музику 16 країн. Проте, крім мистецьких, Форум виявляє і проблеми, не пов’язані безпосередньо з творчістю.

Концерти, які відбуваються впродовж 10 фестивальних днів, дають певну уяву про те, чим живе сьогодні творча молодь різних країн і яким напрямам вона надає перевагу. Зокрема, в центрі уваги фестивалю опинилася електронна музика. В Україні її сприймають радше як естрадну або фонову. Між тим, вона успішно доповнює різновиди традиційної музики. Хоча, як коментували молоді композитори, в країнах далекого зарубіжжя інтерес до електронної музики пішов уже на спад. Творчі майстерні та проекти фестивалю відбуваються в переповнених залах. Цьому сприяють оригінальні композиторські ідеї і висока професійна майстерність молодих виконавців.

Між тим, напередодні проведення фестиваль опинився на грані зриву. Як говорить художній директор Форуму, композитор Сергій Пилютиков, Міністерство культури і мистецтв за планом мало виділити фестивалю 100 тисяч гривень, але і на сьогодні не дало ще жодної копійки. Інша поважна інстанція - Міністерство України у справах молоді та спорту- замість обіцяних 30 тисяч гривень, надіслало письмову постанову про виділення третини запланованої суми. По суті, форум проводиться в борг. За словами Сергія Пилютикова, українські музиканти і їхні зарубіжні колеги здійснюють справжні героїчні зусилля. Творча молодь об’єдналась і працює, аби не зірвати Форум. Організатори змушені домовлятися з готелями, умовляти поселити зарубіжних гостей у борг. Пан Сергій деталізує, що в одного з молодих київських композиторів мешкає нині 14 учасників з різних областей України. Говорить Сергій Пилютиков:

"Тут пахне великим міжнародним скандалом. Як відомо, будь який проект, пов’язаний з іноземними гостями, готується впродовж року: надсилаються запрошення, готуються візи, замовляються квитки. І коли в результаті за день-два ми не маємо фінансування, ми готові опустити руки і просто закрити фестиваль”.

Отже, де-юре фестиваль не відбувається. Де-факто – молоді професіонали демонструють у залах столиці майбутнє української та світової музики.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG