Доступність посилання

ТОП новини

Сьогодні голова Національного банку України Володимир Стельмах і міністр фінансів Віктор Пинзеник у Верховній Раді пояснювали депутатам, чому так різко знизився курс долара. Вони запевнили парламентаріїв, що чинний курс найоптимальніший для України.


Віктор Міняйло

Київ, 22 квітня 2005 - “Курс долара, який зараз сформувався, – це той курс, на якому може триматися ситуація,” - переконував народних обранців міністр фінансів України Віктор Пинзеник.

Віктор Пинзеник

Це вже такий курс рівноваги, при якому Національному банку не треба робити емісію і не робити інфляцію. Я думаю, що в Нацбанку є достатньо інструментів, щоб тримати ситуацію стабільною.

Віктор Міняйло

Але не кожен пересічний українець, про любов до якого запевняє нова влада, відрізняє емісію від інфляції, і позитивне сальдо, від негативного.

І ще донедавна більшість цих “маленьких українців” тримали гроші, до речі, переважно американські долари, не в комерційних банках, а в трьох літрових. Що їм робити нині?

Голова Нацбанку Володимир Стельмах пояснив депутатам, що “населення виграє, і це навіть призведе до скорочення безробіття”.

А на сміх в сесійному залі він відповів: “Ірвін Шоу казав, що лише кілька людей можуть правильно розуміти монетарну політику. І зустріти їх ми можемо, як правило, на вулиці”.

Оскільки на київських вулицях сьогодні сніг, то таких людей я шукав в кулуарах парламенту.

Про те, як позначиться падіння долара на життєвому рівні пересічного українця розповідає член Парламентського комітету з питань фінансів і банківської діяльності Дмитро Святаш, (“Демократичні ініціативи”).

Дмитро Святаш

Все залежить від того, що буде робити зараз українець, якщо українець зараз понесе валюту, отримає за неї гривні, то він буде грати у фінансову піраміду з державою. Грати у фінансові ігри з державою не вигідно, тому що пересічний громадянин не має спеціальних знань, не має спеціального досвіду і фаху для того, щоб бути учасником фінансового ринку.

Тому якщо пересічний громадянин буде витрачати долари тільки для того, щоб купувати гривні на отримання своєї родини, на побутові якісь проблеми, то це нормальна ситуація, але якщо він захоче стати активно учасником фінансового ринку, то це дуже і вкрай небезпечна ситуація для пересічного громадянина.

Щодо індексу споживчих цін, то я не думаю, що вони спадуть, виходячи з цього курсу.

Віктор Міняйло

Із запитанням чи щось втратять, чи щось здобудуть люди від зміни курсу долара, я звернувся до депутата з “Регіонів України” Василя Горбаля, який раніше очолював “Укргазбанк”.

Василь Горбаль

Втратять тільки ті, хто піддався на цю паніку. Про подальші дії, як це вплине на цінову політику, то це подивимося далі, наскільки далі будуть правильними дії Нацбанку і взагалі уряду з приводу врегулювання подальшої курсової політики. От і все.

Віктор Міняйло

А посол США в Україні Джон Гербст вважає зміцнення гривні прогнозованим. "Я не знаю, чому вчора сталося зміцнення гривні, але це зміцнення очікувалося ще до цього року,” - сказав він в інтерв’ю журналістам. От і все.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG