Доступність посилання

ТОП новини

Як Україна інтегрується до Європи.


Олександр Лащенко


Київ, 26 квітня 2005 року - У червні в Європейському Союзі оцінять, як Україна інтегрується до Європи. Тим часом експерти не наважуються називати термінів та по-різному коментують перспективи вступу України до Світової організації торгівлі, що є однією із передумов інтеграції Києва у ЄС. Зі свого боку, російський бізнесмен Борис Березовський закликає свою державу возз’єднатися з Україною вже у Європі.

Рада з питань співробітництва мiж Україною та Євросоюзом засідатиме 13 червня в Люксембурзi й оцінить, як виконується “дорожня карта” зі вступу до ЄС. Про це розповів сьогодні віце-прем’єр з питань євроiнтеграцiї Олег Рибачук. Презентуючи "дорожню карту", він пояснив, що вона передбачає кілька напрямів. Вони, зокрема, стосуються економічних і соціальних реформ в Україні, співпраці у галузі юстицiї та внутрiшнiх справ, транспорту, енергетики. Не забуті, запевнив Рибачук, i контакти мiж людьми. За його словами, офіційний Київ очікує в цьому році на відкриття взаємного доступу до ринків України i ЄС, на пом’якшення візового режиму. Як очікує Олег Рибачук, від реалізації "дорожньої карти" Україна може отримати статус держави з ринковою економікою i вступити до СОТ.

Міжнародні експерти, які провели у Києві консультації з українськими урядовцями, з цього приводу є оптимістами. Про це повідомив сьогодні у Києві представник Програми розвитку ООН Френсіс О’Доннелл. Щоправда, стосовно темпів євроінтеграції України - експерти не називають конкретних дат. Френсіс О’Доннелл:

“Вступ України до Світової організації торгівлі можливий вже цього року, якщо Україна продовжить рішуче проведення реформ. У цьому плані ми поки що оптимісти. Мені здається, цю мету можна досягти. Нинішній уряд може це здійснити.

А щодо євроінтеграції - цей процес забирає багато років. Важко прогнозувати – скільки часу знадобиться для нього”.


Українських урядовців консультували такі експерти, як екс-прем’єр Естонії Маарт Лаар, колишній член російського уряду, нині радник Президента Ющенка Борис Нємцов, помічник Генсека ООН Кальман Міжеї.

Натомість колишній перший заступник міністра закордонних справ України з питань європейської інтеграції Олександр Чалий скептично оцінює перспективи вступу України до СОТ до кінця цього року. Своїм прогнозом пан Чалий поділився з радіо “Свобода”:

“На превеликий жаль, так, як сьогодні відбуваються деякі процеси в Україні, так, як ідуть переговори – мій прогноз негативний. Шанси вступити до кінця 2005 року в нас на сьогодні практично відсутні”.

А перспективи членства України в Євросоюзі Олександр Чалий вважає невизначеними. Колишній заступник глави МЗС говорить про євроінтеграцію без членства:

“На жаль, ми в чомусь повторюємо попередній шлях. У нас було дуже багато романтичних очікувань, але сьогодні ми повинні на багато речей подивитися реалістично. На мій погляд, найкращий шлях для євроінтеграційної стратегії України – це формула інтеграції за Норвезькою або швейцарською моделлю. Тобто, інтеграція без перспективи членства. Тому що ми мали шанс подати заявку на членство, з кожним місяцем можливостей позитивної реакції на таку заявку з боку ЄС стає менше. Сам Європейський Союз може потрапити зараз у серйозну кризу. Я маю на увазі можливі результати референдуму у Франції. План дій, який на сьогодні ми реалізуємо, це План дій інтеграції без членства.”

Хоча при цьому Олександр Чалий відзначив, що є позитивні досягнення в євроінтеграції України.

Зі свого боку, російський бізнесмен Борис Березовський закликає свою країну возз’єднатися з Україною в Європі. Запеклий опонент Володимира Путіна пише в газетi "Комерсант", що президент Росії у своєму посланнi до Федеральних зборiв цієї країни у понеділок нічого не сказав про головну подiю минулого року. Нею, на погляд Березовського, який зараз мешкає у Лондоні стало "відділення України вiд Росії". "Україна не тiльки звільнилася вiд ролi васала Росiї, яку вона відігравала протягом столiть... а й показала шлях на Захiд", - наголошує Березовський. При цьому він переконаний, що "приєднання Росiї до України, а точнiше, до Європи - питання тiльки часу. I дуже короткого часу".

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG