Доступність посилання

ТОП новини

“Реприватизацією” уряд ризикує розлякати інвесторів.


Марія Щур

Прага, 3 травня 2005 – Розбіжність між економічними заявами президента Ющенка та прем’єра Тимошенко дедалі більше непокоїть закордонних оглядачів. Вони вказують на небезпеку перегляду приватизації для інвестиційного іміджу України, а також попереджають, що економічне зростання в Україні скорочуються, і це неминуче призведе до розчарувань як інвесторів, так і звичайних українців.

Заява прем''єр-міністра Юлії Тимошенко про те, що вона проти створення переліку об’єктів, приватизація яких сумнівна і щодо яких може бути зроблена доплата, викликала негативну реакцію західних аналітиків. Експерти британської аналітичної компанії "The Economist Intelligence Unit" називає плани нового керівництва України “суперечливими”. Вони попереджають, що “яким б невдалим не був продаж активів при президенті Кучмі, перегляд приватизації, якщо він буде проведений незграбно, поставить під сумнів прихильність уряду принципу приватної власності та верховенства права. Особливо у той момент, коли уряд намагається переконати закордонних інвесторів у тому, що їхнім інвестиціям в Україні ніщо не загрожує”, мовиться у нещодавньому дослідженні компанії.

Нагадаємо, що на запитання телеканалу 1+1, Юлія Тимошенко відповіла: "Уряд абсолютно не має намірів рахувати, скільки там підприємств". Ця заява суперечить попередній заяві президента Віктора Ющенка, який на засіданні уряду минулої середи доручив Кабінету Міністрів створити остаточний перелік підприємств протягом 10 днів. Ще раніше президент України говорив, що такий список включатиме лише 30-40 компаній.

Нині ж, із заяв прем’єра Тимошенко, аналітики роблять висновки, що той законодавчий шлях, яким пропонують піти в уряді, означає докорінний перегляд приватизації. Як говорить директор програм Росії та Євразії Фундації Карнеґі Андерс Ослунд, “Критерії, запропоновані у проекті закону, означають, що уряд готовий переглянути ледь не всю приватизацію, розпочинаючи з 1992 року. Те, що ми бачимо, - це повний відхід від приватизації в Україні. І я би сказав, що це є справжня економічна катастрофа для України. Жодна людина зі здоровим глуздом не інвестуватиме у приватизовані підприємства в Україні, і це триватиме не один рік”.

На думку Андерса Ослунда, який був один з авторів програми реформ, розробленої для нового уряду за сприяння ООН, точка зору на економіку Юлії Тимошенко радикально відрізняється від точки зору Віктора Ющенка: “Якщо ви подивитесь на економічні пропозиції Юлії Тимошенко, які вона виклала в газеті “Дзеркало тижня”, ви побачите, що це – популізм, соціалізм та державне регулювання. Там немає місця для ліберальної ринкової економіки. Уряд цікавлять лише вибори у березні наступного року і цими діями він намагається заохотити колишній електорат Януковича”.

Але відомий експерт попереджає, що така політика не допоможе уряду виграти вибори: “Своєю економічною політикою уряд вже різко скоротив зростання економіки, і я думаю, воно скорочуватиметься надалі. А хто ж інвестуватиме у таку економіку?”

Тим часом британські аналітики вказують і на інші причини скорочення зростання. Вони говорять про зменшення попиту на українську сталь за кордоном та російського попиту на українську продукцію в цілому. При цьому вони прогнозують цьогорічне зростання на рівні 7%. Нагадаємо, що минулого року Валовий Внутрішній Продукт України зріс на понад 12%.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG