Доступність посилання

ТОП новини

Роковини завершення Другої світової війни у львів’ян не викликають відчуття свята.


Галина Терещук

Львів, 9 травня 2005 - У Львові місцеві соціалісти та комуністи розділились у проведенні заходів з нагоди 60 річчя від часу завершення Другової Світової війни. Оскільки чимало з них вважають, що воїни УПА теж мають право на визнання і воювали за незалежність своєї держави. Натомість лідер місцевих комуністів і біля могил радянських воїнів вдався до політичних закликів та негативно відгукнувся про діяльність УПА. Останні проігнорували 9 травня, оскільки цей день не вважають своїм святом, а перемогу радянської армії називають трагедією для Західної України, особливо для воїнів УПА.

Правоохоронців, які пильнували за порядком під час проведення заходів біля монументу та пагорбу слави було більше аніж самих учасників акцій. А ветеранів я нарахувала до 15 -20 осіб. Усі інші у численних медалях не воювали.

--Я не воював. --А звідки стільки нагород? --За службу родінє.

Серед чоловіків та жінок в нагородах “За службу родінє” я знайшла зі значно меншою кількістю медалей таки ветерана, який воював на війні. Ось що почула від літнього чоловіка, який назвався Іван Ілліч. Він народився в Пензі.

--Безпосередньо на передньому краї фронту воював 2 роки. Я навчався у військовому училиці у Пензі.

Про те чи мають отримати статус ветеранів війни воїни УПА, на це запитання Іван Ілліч зауважив:

--Це важке питання. Я ніколи ні до кого не відчував ненависті.

Натомість виступ лідера місцевих комуністів Олександра Калинюка був пронизаний ненавистю до воїнів УПА, діяльність яких він охарактеризував з негативної точки зору, перекручуючи факти історії.

--Зрадники ОУН -УПА вкрили себе ганьбою і зрадництвом. Були поплічниками фашистів.

Втім цих слів львівського комуніста воїни ОУН- УПА не чули. Вони проігнорували день Перемоги, оскільки 9 травня вважають початком трагедії для сотень тисяч галичан, яких після війни радянські визволителі примусово виселяли з помешкань і тисячами етапували в Сибір.

А що знають про Другу Світову війну школярі? Своїх 12-14 літніх співрозмовників я зустріла, коли вони проходили біля пагорбу слави, де вшановували ветеранів.

--Я знаю, що війна була 60 років тому Кор. --Хто з ким воював? --Фашисти з українцями? Кор. --Хто був правий? --Українці, вони захищали свою батьківщину. Кор. --Що таке радянська армія? Червона? --Фашисти, так мені здається --Ні. Там були українці і росіяни і ніші народи. Кор. –Як Ви гадаєте, хлопці, як зараз має відзначатись день Перемоги? Чи мають помиритись всі, хто воювали? --Старші люди мають святкувати, радіти перемозі. Думаю, що мають обов’язково всі помиритись, а тих, хто загинув мають згадувати не злим словом…
XS
SM
MD
LG