Доступність посилання

ТОП новини

Україна й Туреччина розвивають культурну співпрацю.


Богдана Костюк

Київ, 11 травня 2005 – 12 травня міністр закордонних справ Туреччини Абдуллах Ґюль у рамках відвідин України відкриє нову сторінку у стосунках між Києвом та Анкарою: він відкриє Перший українсько-турецький симпозіум письменників і літературознавців. Як мовиться у прес-релізі Міністерства закордонних справ Туреччини, “гуманітарні, культурні відносини між нашими двома державами відкривають наші традиції, звичаї, мистецтво одне одному і світовій спільноті”.

Про розвиток стосунків між Києвом та Анкарою у гуманітарній сфері розповідає Посол Туреччини Більґе Джанкорель: “Це справді на часі – долучити нові можливості для розвитку культурних відносин між Туреччиною та Україною і презентацію їх у світі. З іншого боку, наше Посольство у Києві робить усе можливе, щоб пересічні українці познайомилися з культурою, традиціями і сьогоденням Туреччини. Найчастіше для громадян України Туреччина асоціюється з курортами, пам’ятками історії давньої доби. Але ж Туреччина – це і сучасна архітектура, яка уособила минуле і майбутнє; це і мистецтво, замішане на давніх народних звичаях; це і нинішня когорта письменників, серед яких відомі всьому світові Орхан Памук і Метін Туран. До речі, останній братиме участь у київському письменницькому симпозіумі, а з ним іще понад сорок відомих наших митців. Ідея цього заходу – зібрати разом людей, щоб вони краще пізнали одне одного”.

Більґе Джанкорель нагадав, що історію турецької літератури вивчають студенти одинадцяти вищих шкіл України, де працюють відділення філології тюркомовних народів. А в цілому українське суспільство отримало від Туреччини гуманітарної допомоги на 4 мільйони доларів США, частину з яких витрачено на відкриття бібліотек, навчальних центрів для кримських татар і на підтримку українських студентів, які вивчають історію, мову і літературу Туреччини.

Посол Джанкорель продовжує: “Чотириста студентів вивчають турецьку мову та літературу в цих одинадцяти вищих школах. І кількість української молоді, яка цікавиться Туреччиною, щороку зростає. Для допомоги їм ми запросили викладачів із Туреччини, але перевагу віддаємо українським учителям, які отримали освіту в турецьких університетах. І це дуже гарна тенденція! А якщо подивитись уважно на українсько-турецьку співпрацю в галузі освіти, можна зауважити іншу позитивну тенденцію: зростає кількість турецьких студентів, які їдуть навчатися в Україну. Близько чотирьохсот студентів із Туреччини здобувають вищу освіту в Україні, серед них більшість – у Київському політехнічному університеті та в восьми вищих школах інших українських міст. І цікавість нашого студентства до України теж зростає”, – стверджує Посол Джанкорель.

Він повідомив, що міністр закордонних справ Абдуллах Ґюль має намір говорити з українськими урядовцями про поглиблення співпраці між двома країнами в гуманітарній сфері – і на двосторонньому рівні, і а рамках проектів Чорноморського економічного співробітництва. Тепер, коли Київ та Анкара проголосили курс на вступ до Європейського Союзу, час показати європейській спільноті інтелектуальний потенціал і творчі здібності населення цього реґіону, переконаний турецький дипломат.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG