Доступність посилання

ТОП новини

На півдні Узбекистану у місті Андижан тривають масові заворушення.


Петро Кагуй


Прага, 13 травня 2005 року - Організатори масових заворушень - представники ісламського угруповання “Акрамія”.

За повідомленням інформаційних агентств, усе почалося з того, що група осіб, котра вночі прибула приблизно на 15 автомобілях, спершу захопила об’єкти місцевого військового гарнізону, а заволодівши зброєю, пішла на штурм колонії суворого режиму і звільнила сотні в’язнів. За повідомленням узбецького телебачення, під час збройних сутичок (перестрілка тривала майже 5 годин) загинули 9 осіб і 34 поранені. За офіційними повідомленнями, були також невдалі спроби захопити будівлі обласного МВС та Служби національної безпеки. У центрі міста полум’ям знищені кілька будівель та автомобілів.

Представники ісламського угруповання “Акрамія” також утримують заручниками кількох міліціонерів.

Узбецькі силові відомства намагаються встановити контроль над містом. У приміщенні обласного управлінні внутрішніх справ створений штаб із придушення повстання. Військовою бронетехнікою заблоковані основні магістралі, що ведуть до центру міста. За повідомленням агентства “Інтерфакс”, частина в’язнів, котрі масово втекли із в’язниці, добровільно здалися.

Протягом дня на центральній площі міста проходив багатотисячний мітинг. Влада пішла на переговори з ісламським угрупованням “Акрамія”. Представник цієї організації Шарипжан Шакіров в інтерв’ю радіо “Свобода” заявив:

“У нас лише одна вимога: звільнити усіх людей, ув’язнених за брехливими наклепами, включно із засновником нашого руху Акрамом Юлдошевим”.

Однак, за словами Шакірова, влада не хоче іти на поступки. Натомість вона лише запропонувала демонстрантам перейти кордон і облаштуватися в киргизькому місті Ош.

Між іншим, відразу, коли стало відомо про заворушення в узбецькому місті Андижан, прикордонна служба Киргизстану закрила киргизько-узбецьку ділянку кордону та посилила її охорону. Посилили свої кордони також сусідні Таджикистан та Казахстан.

Попри переговори узбецької влади із представниками організації “Акрамія”, спершу мав місце й окремий збройний інцидент – узбецькі сили безпеки відкрили вогонь по людях, котрі зібралися у центрі Андижану. Щонайменше одну особу було убито.

А згодом надійшло повідомлення, що о 17:30 за місцевим часом узбецькі сили безпеки розпочали штурм будівлі обласної адміністрації, котру утримують повстанці.

Акції протесту в Андижані розпочалися ще минулої середи, коли тисячі місцевих мешканців пікетували приміщення суду, вимагаючи звільнити 23 бізнесменів, котрих звинуватили у причетності до організації “Акрамія”.

Представник цього угруповання Шарипжан Шакіров, який свого часу сам 4 роки відсидів у в’язниці, в інтерв’ю радіо “Свобода” розповів: “Ми вимагаємо зняти усі звинувачення щодо належності до угруповання “Акрамія” 23-ох недавно засуджених підприємців та відпустити їх на волю. Ми хочемо, щоб звільнили усіх в’язнів, засуджених за сфабрикованими справами. У в’язницях перебуває багато політв’язнів. Я це добре знаю, оскільки сам відсидів у в’язниці”.

Міжнародні правозахисні організації, у тому числі і “Human Rights Watch” раніше вже не раз звертали увагу міжнародної спільноти на масові арешти в Узбекистані із політичних та релігійних мотивів. За інформацією правозахисників, у в’язницях поширена практика тортур ув’язнених. А останніми роками зросла смертність серед в’язнів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG