Доступність посилання

ТОП новини

“Альтернатива”: Володимир Гришко.


Андрій Охрімович

Аудіозапис програми:

Київ, 7 травня 2005 року

Андрій Охрімович

Шановні слухачі, вітаю вас. В ефірі “Альтернатива”, експеримент в мистецтві, науці, політиці і просто у житті...

11.02.2005-го о 15:50 на президентському сайті з’явилося повідомлення: “Президент України Віктор Ющенко своїм Указом призначив Володимира Гришка радником Президента України”.

Український громадянин звик скептично ставитися до новопризначень. Дається взнаки новітня історія української культури в офіційному вимірі.

Однак культурний проект під назвою “Володимир Гришко” язик не повертається назвати невдалим. Тенор. Лауреат державної премії України. Лауреат міжнародних конкурсів (Барселона 1989, Тулуза 1990). Лауреат премії Пласідо Домінго як найкращій тенор. Нагороджений орденом cвятого rнязя Володимира 4-го та третього ступеня...

Перелік цей потягне на добрий шмат ефірного часу, тоді як справа вимагає бодай стислої розмови з цією непересічною та добре знаною у світі людиною.

Звук – Михайло Петренко, тексти – Віктор Недоступ. Автор програми Андрій Охрімович.

В одному із матеріалів про Вас сказано, “гдє би он нє бил, остайотся українцем”.

Володимир Гришко

Залишатися українцем – це велика честь, це невисокі слова. Я багато на Заході прожив. Мені приємно те, що я не залишив Україну, я тут, і свій талант я буду передавати тут, в Україні.

Я маю велику честь співати вже 10 років у храмі. Борги треба платити. Я вже думав, що хтось у моїй родині щось дуже добре зробив людям, і Господь такий дар мені дав – співати і славити Україну.

Свою Україну для себе я відкривав там, на Заході, коли бачив і спілкувався з представниками УПА, нашої діаспори.

Андрій Охрімович

Київ традиційно російськомовний, дещо космополітичний. Я думаю, що тут є певна логіка, що Україну відкривали для себе саме там у тих спілкуваннях.

Володимир Гришко

І слава Богу, що я це зробив. У мене дуже велика повага до тих людей, які живуть там, які вимушені були поїхати багато років тому туди із-за політичних обставин.

Андрій Охрімович

Цікаво, а як би склалася Ваша доля, якби залишилися СРСР? Імперія захотіла б Вас присвоїти, як свого часу присвоїла Козловського?

Володимир Гришко

Імперія ніколи не присвоїть ні Довженка, ні Сергія Бондарчука, ні Малевича, ні Гоголя, ні Богомазова. Цього ніколи не буде – скарби знайдуть своє місце тут.

Яким би я тоді не був в імперські часи, про які Ви згадуєте, щоб пофантазувати, мабуть, і тоді Гришко належав би всьому світові. Лучано Повороті теж належить всьому світові.

Ми ще приведемо багато прикладів, коли наші славетні співаки, артисти, малярі дійсно належать світові.

Андрій Охрімович

Культура по суті своїй інтернаціональна, тут вочевидь існує питання якості, тобто, якщо якість є достатня, то вона належить світові. Але коли я говорив про Козловського, то я хотів згадати, що у нього був такий проект, він записував колядки.

Володимир Гришко

До мене звернулася діаспора на Заході і просить, щоб я цей проект знайшов і відтворив. Люди чекають, чекають, коли я заспіваю ці колядки, щедрівки. Я це зроблю. Те, що він тоді зробив, то це було надто геніально.

Андрій Охрімович

Протягом останніх років українця наполегливо відучали од високих форм культури. Вітчизняні мас-медіа на повному серйозі переконували, що Кіркоров має унікальний вокал, а навала блатняку – це прорив у музичному мисленні. Такою була метода голого короля.

Втім, потяг до високого відбити не вдалося. Приїзд Монтсеррат Кабальє до Києва шість років тому не викликав такого ажіотажу, як нинішній. Чимало представників тодішнього істеблішменту навіть не чули про існування королеви оперної сцени.

А от цього разу квитки на концерт були продані за півтори доби до початку попри те, що ціна сягала до півтори тисяч гривень. Вільних місць в залі не було.

Звідси висновок - українських прихильників оперного співу більш, ніж достатньо.

Світ Вас знає, Україна, можливо, знає менше, але зараз Ви в Україні. Питання, яке мене хвилює, а чи надовго?

Володимир Гришко

Я думаю, що вже назавжди. Я впевнений у цьому. Я повернувся. 20 років я їздив з Європи на Неньку, тепер я буду їздити з Неньки в гості до Європи.

Андрій Охрімович

Чи не загрузне Ваш талант в Україні у тих дрібних справах, які тут виникають?

Володимир Гришко

Не можна купити здоров’я і не можна купити досвід. Я багато знаю, багато бачу, багато ще буду бачити. Моє поняття і розуміння людської ментальності допоможуть мені, і тут у своїй ніші, яку я займаю, бути на першому місці.

Андрій Охрімович

Ви є радником Президента України Ющенка. Що Ви радите? Чи є у Вас своя концепція розвитку української культури?

Володимир Гришко

Безумовно є. Я маю велику честь бути біля такого Президента. У мене є свої програми, концепції розвитку нашої культури. Ми вже зараз займаємося гетьманською столицею Батурином, Хортицею.

Андрій Охрімович

Хортицею? Цікаво. Я знаю, що там є великі плани у бандюків, напівбандюків перетворити на харчевню все це.

Володимир Гришко

Там вже є дуже великі порушення. Я думаю, що не мені це вирішувати. Як радник по культурі я буду свою точку зору висловлювати.

Я думаю далі про тих людей, яких треба повертати сюди, на Україну, ці людські скарби. Я маю на увазі найкращу співачку Марію Гулєгіну, котрій тут, до речі, у Національній опері не знайшлося місця, Вікторію Лук’янець, Анатолія Кочергу.

Мені приємно буде, що тут будуть міжнародні фестивалі, зокрема “Київська Русь”, де ці люди будуть приїжджати і славити з нами наш народ, нашу культуру.

Програма реформи всіх театрів музичних і драматичних, репертуарна політик... Ми зараз з О.В.Білозір працюємо над проектом про меценатство. Без нього ми нічого не зробимо. Не треба думати про велосипед, бо він вже давно придуманий.

Андрій Охрімович

Цей велосипед спокійно вже їздить в Європі, у світі.

Володимир Гришко

Ви знаєте, він вже давно гарно їздить.

Андрій Охрімович

“Скажу відверто: наша опера, незважаючи на видатні голоси та видатних артистів, посідає у світі не найкраще місце. Бракує репертуарної політики, конкурсного добору. Відбирати голоси потрібно по всій Україні, при цьому штат не має бути дуже роздутий. Тут повинні хотіти працювати.

У нас хороший потенціал, багато визначних майстрів, зокрема в нашому театрі, але, на жаль, втрачено повагу до цієї майстерності. Молодь зовсім не бачить корифеїв.

Коли я прийшов у театр, ми всі підводилися назустріч Анатолію Борисовичу Солов’яненку не з лестощів, а тому, що шанували його геній і те, що він зробив у світі для нашої тоді ще радянської культури.

Тепер цього немає. І над цим ми працюватимемо”.

(Володимир Гришко. Інтерв’ю виданню “Дзеркало тижня”.)

Володимир Гришко

До нас будуть приїжджати відомі талановиті люди. Згадуючи Повороті, свого партнера по “Метрополітену”, я до нього давно підходив і кажу: “Маестро, треба приїхати до України. Така нація! Така нація відома у всьому світі!” Він каже: “Ні, Володимире, не час”. Але він приїхав.

Андрій Охрімович

Я, наприклад, не потрапив на концерт. Ви знаєте, просто кишеня не дозволила. Я собі подумав, що Шаляпін свого часу співав перед робітниками, а після помаранчевих подій є вже така натертість на Майдан.

Якби Повороті з Вами виступив на Майдані, то я думаю, що було б людей більше, ніж під час революції, а у спогад було б забито такий спогад, такий гвіздок міцний золотий. Таких думок, фантазій не було у Вас чи у Повороті?

Володимир Гришко

Це була геніальна ідея, якби такі імена, як Повороті, Кабальє, чи Стінг приїхали на площу і привітали всіх українців з перемогою. Так воно і буде, ми це плануємо під егідою фестивалю “Київська Русь”.

Андрій Охрімович

Я думаю, що співак може зробити у зламі ментальності духу українця набагато більше, ніж тисячі політиків.

Володимир Гришко

Я з Вами повністю згоден.

Андрій Охрімович

Приїзд і визнання авторитету України таких славетних імен. Принаймні до свого друга вони приїдуть, я думаю.

Володимир Гришко

Я думаю, що так. Він так захоплений Майданом, українськими жінками.

Андрій Охрімович

В яких театрах світу Вам доводилося працювати?

Володимир Гришко

Це ведучі площадки – це Нью-Йорк, Сан-Франциско, Хьюстон, Детройт, Вашингтон, Париж, Іспанія... Це багато буде, багато.

Я думаю, що ще з європейських театрів – це Маріїнський імператорський театр. Керівник там – це найкращий диригент світу, зараз признаний.

Андрій Охрімович

Наприклад, де найлегше дихається?

Володимир Гришко

У “Метрополітен-опері”. Публіка там особлива, вона знає кожну ноту, вони ходять з клавірами, читають, дивляться, як співак і інші нюанси робить. Вони цю оперу переслухали по сто разів.

Андрій Охрімович

Перед таким слухачем вочевидь страшнувато...

Володимир Гришко

Ні, я професіонал. Мені казали: “Коли Монсерат Кабальє приїде в Київ, пане Гришко? Ви там не дрихнете, чи що?” Я казав, що надто багато тратити нервів перед виступом – це неправильно, тому що нерви забирають якість звуку.

Андрій Охрімович

Мають існувати якісь психопрактики. Можливо, Ви користуєтеся якимись східними способами, може медитуєте?

Володимир Гришко

Так, медитую. Я молюся щодня “Отче Наш...” і звертаюся до святого Володимира, покровителя мого, до моєї матусі, котрої немає біля мене. Коли у дні перед виходом я лягаю спати і про них подумаю, то вони до мене приходять уві сні. І я знаю, що буду співати, як Лучано Повороті, а й краще. І так воно є.

Андрій Охрімович

“Це ринок, і в конкурентній боротьбі перемагатиме кращий. Він здобуде позицію співака в театрі або хорі. А наша консерваторія набирає багато азіатських виконавців. Її вже називають філією Китайської Народної або Корейської Народно-Демократичної Республіки.

Чому так? Чому немає місця українському або російському співакові з видатними вокальними даними? Проблема в тому, що азіати платять за вступ готівкою. І, відповідно, всіх, хто платить за приватні уроки, викладачі проштовхують.

Але талант усе одно проб’ється. Українські співаки за всіх часів прикрашали сцени провідних європейських театрів”.

(Володимир Гришко. “Патріотом я став за кордоном” (газета “День”.)

Ми знаємо приблизно, як робляться співаки технологічно. Чим можна технологічно зробити оперного співака? Тут Монсерат Кабальє. У мене є асоціативне прізвище – Басков.

Володимир Гришко

Я чекав, що Ви скажете це ім’я. Він розумна молода людина. Коли він сказав, що на сцені палацу “Україна” буде три голоси і одне серце, то ці фрази не пишуть йому його менеджери. Коли він сказав, що Україна повинна бути щасливою, що, мовляв, у вас є Гришко і інші видатні співаки, то дійсно Україна – це скарбниця всіх театрів світу.

М, Басков... Він і оперний, і естрадний співак. Його на Заході називають “Вашин Бочелі”. Чому так? Він може співати і оперу, і естраду. Він це гарно робить.

До нього неадекватне ставлення. Ви пригадуєте, коли він співав у Черкасах, і на сцену кинули пляшку з бензином і його почали вже до “персона нон грата” і так далі...

Андрій Охрімович

Ви щось помітили у тому, що зараз відбувається щось таке, чого не треба було б робити?

Володимир Гришко

Кожній людині, на якій посаді він не був би, треба мати виваженість, треба знати про що кажеш, як кажеш і де кажеш.

На мою думку, все ж таки через конструктивну і доброзичливу бесіду ми більше досягнемо, ніж через суди, через сварки, через приниження один одного.

Багато зараз проблем з театром ім. Лесі Українки, з студією Довженка, то у цьому випадку я хотів би захистити пані міністра. Чому? Ну люди не хтять розділяти посаду художнього керівника театру і директора театру. На Заході це скрізь є: арт-менеджер, і дженерел-менеджер. Не може одна людина сидіти на п’ятьох стільцях, повинна бути конкуренція, повинен бути плюралізм опіній. Правильно? У кожному театрі так.

Ті реформи, які зараз запроваджуються Мінкультури, то, я думаю, вони будуть працювати тільки на користь.

Андрій Охрімович

Думка, фантазія і мрія про спеціалізовану ФМ-станцію, наприклад, з класичною музикою, з оперним співом...

Володимир Гришко

Знаєте, прямі трансляції з “Метрополітен-опери” слухає вся Європа і вся Америка.

Андрій Охрімович

Чому ні у кого не народилося цієї думки протягом усього цього часу?

Володимир Гришко

Дякую Вам. Ви в мені цю думку і вклали. Я буду про це казати. Не тільки трансляцію можна організувати з “Метрополітен-опери”, з Віденської опери, з “Ла Скала”. Це канал буде. Знову є такий проект, як канал “Культура”, щоб він мав окрему лінію, окремий простір. Канал “Культура” буде відроджуватися.

Андрій Охрімович

“Не хочу заглядати далеко, але поки є голос, я збираюся співати. А коли вийду на пенсію – можливо осяду в Києві, куплю великий дім і почну вчити вокалу учнів. Наприклад, якщо мій син, коли виросте, захоче стати співаком, то я йому допоможу лише в тому випадку, якщо почую, що він співає краще від мене. Посередностям не місце на сцені”.

Висловлює свою думку Володимир Гришко в одному з інтерв’ю.

Ну, а ми перед тим як попрощатися, висловим мовчазну згоду з цією тезою і додамо – посередностям багато де не місце.

На цьому все.

Над програмою працювали: один з кращих голосів світу Володимир Гришко, журналіст Віктор Недоступ та звукооператор Михайло Петренко. Автор програми Андрій Охрімович.

Всього вам доброго! Зустрінемось через тиждень!

Говорить радіо “Свобода”.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG