Доступність посилання

ТОП новини

Дипломатичні проблеми Польщі з сусідами.


Роман Крик

Варшава, 18 травня 2005 - Після прохолоди у відносинах Польщі з Росією різко похолодало у стосунках Польщі з Білоруссю. Загострення є настільки серйозним, що в рамках відплатних дій влада Білорусі вирішила видворити заступника посла Польщі в Мінську- Марека Буцька.

Польський дипломат буде змушений залишити Білорусь протягом місяця. Це уже підтверджено офіційно. В суботу білоруське телебачення пояснило, що пан Буцько займався антидержавними діями, спрямованими на відірвання від Білорусі гродненського регіону.

Схоже, це пряма відповідь президента Лукашенка на рішення польської влади заборонити в’їзд до Польщі, а фактично - на територію усіх країн Європейського союзу - білоруським політикам, які були причетні до переслідування організації – Об’єднання поляків в Білорусі. Ця організація у березні провела з’їзд і обрала нове, незалежне керівництво. Однак нещодавно білоруська влада вирішила, що з’їзд було влаштовано нелегально і повернула попередніх, підтримуваних Лукашенком керівників. Це рішення викликало розлючення у Варшаві і у відповідь поляки закрили кордони ЄС для тих білорусів, які були замішані у ці дії. Поки офіційно невідомо, яку кількість осіб зачепить цей крок Варшави.

Схоже однак, що білоруську сторону не менше схвилювала нещодавня, проведена у Варшаві, третя конференція Ради Європи. У ній взяли участь представники понад сорока держав і чимало виступаючих різко критикували білоруську владу, представляючи її як останній тоталітарний режим у серці Європи. У подібному дусі висловився зокрема міністр закордонних справ Польщі Адам Ротфельд.

"У Білорусі мусить змінитися внутрішня система. Це останній зразок, свого роду заповідник, чого Рада Європи не сприймає", – заявив польський міністр.

Поки що не відомо, чи услід за видворенням польського дипломата з Мінська підуть подібні дії з боку Варшави. Так чи інакше, можна констатувати, що Польща має зараз ( хоча і з різних причин ) дуже негативні стосунки як з Росією, так і з Білоруссю.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG