Доступність посилання

ТОП новини

Про інформаційну прірву між Україною та ЄС.


Богдана Костюк

Київ, 18 травня 2005 - Між Україною та Європейським Союзом існує інформаційна прірва. Про це свідчать цьогорічні соціологічні опитування, проведені Центром “Демократичні ініціативи” у найбільших містах України, та міжнародною соціологічною службою “TNS SOFRES” у шести найбільших державах Євросоюзу – Німеччині, Франції, Великобританії, Італії, Іспанії та Польщі. Так, лише 39 відсотків респондентів – мешканців ЄС вважають, що Україна як європейська держава заслуговує на членство в Євросоюзі. В Україні ж, якби референдум щодо членства України у ЄвроСоюзі відбувся найближчим часом, ЗА вступ до ЄС проголосували би тільки 44 відсотки опитаних; 28 відсотків були би ПРОТИ.

Таким чином, одним з головних завдань і нової української влади, і мас медій має стати вироблення інформаційної політики стосовно євроінтеграції України, - вважають учасники круглого столу з проблеми подолання інформаційної прірви між Україною та ЄвроСоюзом, який відбувся у Києві.

Наявність інформаційної прірви і результати соціологічних опитувань громадян України та держав ЄвроСоюзу не здивували заступника державного секретаря Маркіяна Лубківського, який тривалий час працював в українському зовнішньополітичному відомстві:

“Протягом 14 років нашої незалежності ми знаходилися у своєрідному інформаційному вакуумі. Коли в Європу або взагалі не поступала інформація про Україну, або вона поступала доволі дозованою, або ж перекрученою. В усякому разі, нам у цьому дуже “допомагали” деякі наші сусіди. Ця інформація, як правило, мала негативний характер. Ми не могли повною мірою розкритися для Європи, та й особливо показувати було нічого. Дуже серйозні зміни сталися після помаранчевої революції, як у Європі, так і в Україні. У мене склалося враження, що європейська громадськість уже готова прийняти Україну в Європейський Союз, чого не скажеш про європейських чиновників, які доволі формально підходять до цієї проблеми і пропонують Україні шлях, який, звичайно, займе не один і не два роки. Крім того, аналіз провідних європейських засобів масової інформації демонструє, що відбувається певний спад інтересу до України”.

Нинішня українська влада має намір наповнити реальним змістом і конкретними справами декларації і заяви офіційного Києва щодо вступу до Європейського Союзу, - зазначив Маркіян Лубківський. І навів приклади:

“Ми запровадили у Головній інформаційній службі (держсекретаріату) Відділ іміджевої політики, який займається безпосередньо проектами просування України до європейської спільноти. Крім того, у нас є відповідальні працівники, які безпосередньо відповідають за питання поширення європейської ідеології, інформації про Україну. Ми працюємо у дуже тісному контакті із представництвом Європейської комісії в Україні. А нещодавно надійшла пропозиція від нашого представника при ЄС – Романа Шпека – щодо поширення видання “New Europe” через мережу “Аеросвіту” й інших авіакомпаній України. Ми тісно зараз почали роботу з цим виданням у плані розміщення там інформації про Україну. Одним з пріоритетних завдань на європейському напрямі має стати перехід від висвітлення резонансних подій до методичного і цілеспрямованого формування європейської громадськості про усі сфери соціально-економічного розвитку, суспільного життя нашої держави”.

І це, на думку і Маркіяна Лубківського, і директора Центру “Демократичні ініціативи” Ілька Кучерова надзвичайно важливо: адже Україна стоїть перед початком парламентської виборчої кампанії, і у державі знайдеться чимало сил, які розігруватимуть “анти – західну карту”, сподіваючись збити Україну з її шляху до Європейського Союзу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG