Доступність посилання

ТОП новини

Державні виконавці хочуть продати газету “Кримська світлиця” за борги перед Пенсійним фондом.


Володимир Притула

Симферополь, 23 травня 2005 - В Криму і після зміни влади тривають поневіряння єдиної в автономії україномовної газети “Кримська світлиця”. Тепер державні виконавці хочуть арештувати і продати її майно – за борги перед Пенсійним фондом.

(переклад) “З вами не буду говорити ні по телефону, ні так. В мене немає часу з вами розмовляти. Вибачте, до побачення”, – працівниця Державної виконавчої служби відмовляється розмовляти з кореспондентом радіо “Свобода”. Вона справді - лише виконавець і цього тижня має арештувати банківські рахунки і майно єдиної в Криму україномовної газети “Кримська світлиця” – за борги перед Пенсійним фондом. Редактор “Кримської світлиці” Віктор Качула, якого сьогодні викликали в районне управління Державної виконавчої служби, каже, що борг газети перед Пенсійним фондом сягнув 6-ти тисяч гривень. А загалом борги – за зарплатою, соціальними платежами, за оренду приміщення, за електрику та опалення – перевищили 50 тисяч. Уже рік “Кримська світлиця” не отримує державної підтримки, тоді як російськомовна преса в Криму дотується з бюджетів різних рівнів на суму більш як на 3 мільйони гривень.

Академік УЕАН Петро Вольвач, який протягом останнього року очолював Наглядову Раду газети, каже, що “Кримська світлиця” з дня заснування у 1992 році була духовним центром кримського українства: “Кримська світлиця” для Криму – це не просто якась ординарна газета, це практично єдиний інформативний голос кримського українства, це те, що дозволяє вижити і зберегтися українцям як українській нації у Криму. Вона користується величезною популярністю у кримського населення, але хоч і виходить з-за скрути невеликим тиражем. Якось дуже дивно, що навіть і в часи і Кравчука і Кучми цій газеті хоч як допомагали. Сьогодні складається дуже парадоксальна ситуація. Газета, яка найбільше сприяла тут агітації, пропагувала тут помаранчеву революцію, відстоювала українську державність, українські ідеї, то вона сьогодні поставлена не лише на коліна, а, мабуть, уже, як кажуть, виведена на фінансовий ешафот”, – вважає Петро Вольвач.

Віктор Качула, головний редактор газети, каже, що відчай і розпач прийшов на зміну сподівань на нову владу. Уже кілька місяців журналісти і представники громадськості намагаються пояснити київським і симферопольським чиновникам, що українці є етнічною меншиною в Автономній Республіці Крим і мають право на підтримку держави, як і українська діаспора за межами України, чи інші етнічні меншині - в Україні. Віктор Качула: “Ситуація катастрофічна у всіх смислах, і в фінансовому, і моральному, що не менш страшно. Ситуацію довели до того стану, коли просто треба або категорично визнати, що газету, щоб цієї проблеми не було треба закрити або категорично буквально сьогодні-завтра, в крайній термін післязавтра, негайно розпочати її підтримку. Я звернувся з упередженням до Голови Ради Міністрів Криму А.С. Матвієнка, де йому пишу про те, що давайте негайно рятувати честь президента, держави і репутацію власну також”, – це був редактор “Кримської Світлиці” Віктор Качула.

Тим часом низка громадських організацій виступили з ініціативою створення загальнонаціонального громадського комітету на захист єдиної в Криму україномовної газети “Кримська світлиця”. Серед іншого представники громадськості мають намір вимагати від президента відставки віце-прем’єра з гуманітарних питань Миколи Томенка і голови Держтелерадіокомітету України Івана Чижа, яких тут вважають винними у більшості нинішніх бід “Кримської світлиці”.
XS
SM
MD
LG