Доступність посилання

ТОП новини

“Євробачення” – що це було для України?


Юрій Свірко

Київ, 23 травня 2005 – У понеділок на Трухановому острові зникли всі намети "Євротабору", який урочисто закрили в неділю фінальним гала-концертом. Також у понеділок знову дозволили рух автомашин на Хрещатику, де напередодні прибрали тонни сміття. На головній вулиці Києва ще продають сувеніри з символікою “Євробачення”, а політики та журналісти підбивають підсумки цього пісенного конкурсу.

Попри всі заяви про гарну організацію “Євробачення”, багато іноземних журналістів залишилися незадоволеними нею. Кореспондент радіо “Свобода” бачив багатьох колег, яких у неділю не пускали до прес-центру поруч із Палацом спорту, оскільки хтось раптом без попередження вирішив закрити цей прес-центр о 15-й годині. Журналістам навіть не дозволяли забрати звідти особисті речі та прес-релізи. А раніше багато кореспондентів зазнали труднощів із акредитацією на конкурс, оскільки організатори не були підготовані до видачі прес-карток – біля Палацу спорту утворювалися журналістські черги.

Мабуть, і з цієї причини в ЗМІ вже з’явилося багато критичних публікацій. Особливо гостро критикують київське “Євробачення” в Білорусі, дві громадянки якої співали у півфіналі (за Білорусь) та фіналі (за Росію). У пресі цих сусідніх країн цей конкурс називають упередженим, а підсумки голосування – політичними, як і слова пісні представників України.

Московська газета “Коммерсант” у своїй публікації навіть процитувала чиюсь реакцію українською мовою на виступ господарів “Євробачення”: “Як літають мертві бджоли, так співає гурт “Ґринджоли”. Нагадаю, що до конкурсу лідер “Ґринджол” Роман Калин в інтерв’ю радіо “Свобода” висловлював упевненість, що перемога буде знову за Україною й наступний, 51-й конкурс, відбудеться також у Києві. Проте “Ґринджолам” довелося задовольнитися виступом у гала-концерті на Трухановому острові.

До речі, там, у наметовому містечку, не дочекалися багатьох іноземних гостей, заради яких і створювали “Євротабір” – щоб ліквідувати дефіцит місць у готелях. Замість обіцяних тисяч іноземних мешканців у “Євротаборі” загалом там було менш ніж дві сотні гостей з-за кордону.

Як повідомила Ніна Сорокопуд, керівник прес-служби “Євротабору”, у наметовому містечку на Трухановому острові мешкали громадяни таких країн: “Польща, Німеччина, Білорусь, Росія, Франція, Австрія; була група, що цікаво, з Ірану; були з Ізраїлю, латвійці були і естонці. Ставлення таке добре, щире; місто красиве, кажуть, табір цікавий – сама ідея подобалась дуже багатьом. А умови життя в таборі – це умови кемпінгу. Ви ж розумієте, що люди, які приїжджали туди, на них розраховували: це намети, спальники - “wild life” називається”.

Отаке “wild life”( “дике життя”) було наслідком минулорічної перемоги Руслани з її “Дикими танцями”. Міністерство з питань надзвичайних ситуацій України повідомило цього понеділка, що основну проблему для жителів наметового містечка на Трухановому острові становили простудні захворювання – попри спекотні дні.

Багато гостей України були здивовані також таким споживанням пива та горілки під час масових заходів у центрі Києва. А кияни висловлювали своє незадоволення тим, що без попередження на кілька днів перекрили вхід та вихід у місто зі станції метро “Палац спорту”, яка є вузлом пересадки.

Чи виправдуються фінансові видатки та надії українських організаторів “Євробачення” на те, що цей конкурс сприятиме створенню доброго іміджу України? Як сказав радіо “Свобода” один із латвійських журналістів, який приїхав до Києва, у Латвії також були сподівання, що завдяки “Євробаченню-2003” про цю країну стануть більше говорити в світі.

“Чи пам’ятає хтось в Україні, що два роки тому цей конкурс був у Ризі? Хоча саме там уперше виступав український представник… На тлі Помаранчевої революції про київське “Євробачення” швидко забудуть. Головний плюс – що ми, громадяни Латвії та інших 25 країн Європи, завдяки конкурсові можемо впродовж літа їздити до України без віз. Оце й сприятиме позитивному іміджеві України”, – сказав ризький журналіст.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG