Доступність посилання

ТОП новини

У Дніпропетровську четвертий день тривають події, пов’язані з захопленням адміністративного приміщення центрального ринку “Озерний” приватною фірмою ВАТ “Дніпропетровський центральний ринок”.


Геннадій Сахаров

Дніпропетровськ, 24 травня 2005 - Події навколо Дніпропетровського центрального ринку “Озерний” розпочалися рік тому, коли за звинуваченням у зловживанні службовим становищем був заарештований директор колективного підприємства “Центральний ринок” Григорій Єфіменко. Тоді було створене державне товариство “Дніпропетровський центральний ринок”, швидко переворене у відкрите акціонерне товариство, акції якого знаходилися під управлінням Дніпропетровського відділення Фонду державного майна. У жовтні минулого року всупереч забороні голови Фонду державного майна 94% акцій були продані за 50 мільйонів гривень компанії “Регіоноптсервіс”, яку пов’язують з ім’ям московського бізнесмена Максима Курочкіна, котрий в Україні оголошений у розшук. Додаткові умови конкурсу відсікали інших потенціальних покупців. І перед проведенням конкурсу і після нього була низка судів. Умови і результат конкурсу з продажу ринку були оскаржені Закритим акціонерним товариством “Запорізький масложиркомбінат”, яке знаходиться у сфері впливу групи “Приват”. Результат конкурсу з приватизації ринку був скасований Фондом Державного майна. Генеральною прокуратурою України була порушена карна справа проти посадових осіб Дніпропетровського відділення ФДМ. Голова відділення Фонду держмайна Володимир Будикін після того зник і наразі розшукується правоохоронними органами.

У лютому цього року директор КП “Центральний ринок” Григорій Єфіменко був звільнений з під арешту і державними виконавцями допроваджений на службове місце директора ринку. 20-го травня адміністративне приміщення ринку було уночі зайняте понад сотнею людей, половину з яких складали співробітники охоронної фірми “Геоальянс”. Свої права на ринок “Озерний” таким чином заявило Відкрите акціонерне товариство “Дніпропетровський центральний ринок”. Директор цього товариства Володимир Воробйов послався на рішення Галицького суду, згідно з приписом якого посадові особи товариства мали зайняти робочі місця на Озерному ринку. За словами особи, яка називає себе консультантом ВАТ “Дніпропетровський центральний ринок” і рекомендується як Володимир Георгійович, не називаючи прізвища, фірма таким чином виконала постанову Галицького суду. Самотужки, без участі державних виконавців. Групою невідомих людей і охоронців фірми “Геоальянс” службове приміщення ринку блоковане, до нього допускають тільки, так би мовити, своїх.

На знак протесту проти захоплення службових приміщень і кас ринку співробітники колективного підприємства “Центральний ринок”, директором якого є Григорій Єфіменко, перекрили рух електротранспорту на прилеглій вулиці Шмідта. Були тимчасово виведені з ладу холодильники ринку і відключена електрика живлення холодильників. На ринок були введені 90 співробітників міліції і загін “Беркуту” з метою недопущення силового протистояння між сторонами конфлікту. В ніч з 20-го на 21 травня на ринок прибув державний виконавець у супроводі міліції для виконання рішення Кіровського суду від 20 травня про допровадження на робоче місце посадових осіб колективного підприємства. Сталася колотнеча, охоронці, віддтісняючи міліцію і державого виконавця, не допустили їх до службового приміщення ринку. Прокуратурою з цього приводу порушена карна справа. Зранку наступного дня знову був блокований рух електротранспорту. В’їзди на ринок були заблоковані вантажівками, що належать Дніпропетровському металургійному заводу. Блокування транспорту і ринку було припинене після втручання міського голови Івана Куліченка і міліції. Проведене пікетування обласного управління Міністерства внутрішніх справ працівниками Дніпропетровського металургійного заводу з вимогами навести порядок на ринку.

Наразі ситуація на ринку зовні спокійна. Адміністративне приміщення відгороджене загорожею з порожніх яток і автобусами, за якими стоять охоронці у чорних одностроях. Між ними і територією ринку знаходяться бійці “Беркуту”, командир яких Петро Ткаченко пояснює, що “Беркут” лише пильнує, щоб не виникло силове протистояння.

23-го травня відбулася позачергова сесія Дніпропетровської міської ради, на якій депутати вирішили направити листа до генерального прокурора України, міністра внутрішніх справ і міністра юстиції з проханням втрутитися у ситуацію і відновити порядок і справедливість на Озерному ринку.

Пресконференцію провів начальник обласного управління внутрішніх справ Володимир Євдокімов. Він повідомив, що з приводу перекриття руху транспорту порушена кримінальна справа, готуються документи для порушення кримінальних справ за фактами перекриття в’їздів на ринок і виведення з ладу холодильників та відключення електрики на ринку. Володимир Євдокімов зазначив:

“Ми нічиї інтереси захищати не станемо. Будемо дотримуватися закону. Ми чекаємо що нам юристи, юстиція роз’яснять хто там правий, хто дійсно є власником, хто має право розпоряджатися цим комплексом, що має назву центральний ринок. Ми продовжуємо нести службу і охороняти громадський порядок”.

Голова обласної державної адміністрації Юрій Єхануров, коментуючи ситуацію на ринку “Озерний”, сказав:

“Звертаюся до всіх тих, хто хоче отримати якийсь реванш, хто хоче скористатися такими, непевними на їхню думку, часами і спробувати провести ревізію стосовно власності. Приватна власність є священною і недоторканною і тільки суд має право вирішувати якісь проблеми. І ми зробимо все для того, щоб забезпечити порядок. “

Загалом же ситуація на ринку і навколо нього залишається невизначеною. Прямого силового протистояння завдяки діям міліції і “Беркуту” вдалося уникнути. Вихід з ситуації вбачається у правовому полі, але скільки часу буде потрібно для остаточного вирішення конфлікту, оцінити складно.
XS
SM
MD
LG