Доступність посилання

ТОП новини

Візит державного секретаря України Олександра Зінченка у Донецьку область.


Олена Терзі


Донецьк, 25 травня 2005 - у вівторок Донецьку область із робочим візитом відвідав держсекретар України Олександр Зінченко. “Хребет корупції, тіньовій економіці у Донецькій області не зламаний” – так він резюмував свої враження від цієї поїздки.

Візит Олександра Зінченка у Донецьку область можна назвати генеральною репетицією перед приїздом у регіон Президента України Віктора Ющенка. Сказати, що виступ керівників місцевої влади був абсолютно провальним не можна, однак особливо порадувати високого гостя не було чим. Тоді, як на заводі холодильників “Норд” та Донецькому металургійному заводі держсекретарю показували досягнення виробництва, у залі засідань вугільники та маріупольські металурги скаржилися на купу проблем. Народний депутат Юхим Звягільський заявив про кризу “системного характеру” у вугільній галузі. А гендиректор Маріупольського меткомбінату імені Ілліча Володимир Бойко додав, що подібна криза через підвищення тарифів на залізничні перевезення і падіння попиту на металургійну продукцію невдовзі очікує і на металургів.

“Чесно кажучи, я готувався говорити один текст, а говорю інший”, - зізнався після всіх виступів Олександр Зінченко.

За його словами, “хребет корупції, тіньовій економіці у Донецькій області не зламаний”.

“Ми у Донецьк будемо їздити рівно стільки, скільки треба для того, щоб забезпечити результат. Якщо потрібно, будемо їздити сюди і жити, і працювати. Тому, шановні колеги, розмови про кампанії закінчилися. Політичних кампаній не буде, а буде чітке наведення ладу”, - додав держсекретар.

Олександр Зінченко також звернув увагу на те, що у Донецькій області “демократія у ЗМІ ще не починалася”. Окрім того, тут, за його словами, “як працювали, так і працюють схеми”, “як працювало, так і працює порочне олігархічне розподілення владних повноважень”, “як працювали, так і працюють клани”.

До того ж, держсекретар наголосив на тому, що кадрова політика теперішнього голови обласної державної адміністрації Вадима Чупруна явно недосконала. “Звісно, ми не настільки наївні люди, щоб розраховувати, що за три місяці все це зміниться. Але ми розраховували, я це кажу, Вадиме Прокоповичу, Вам відверто, ми розраховували рушити набагато більше і далі”, - відзначив Олександр Зінченко, звертаючись до Вадима Чупруна.

Невдоволення кадровою політикою Вадима Чупруна висловили також член політради “Народного союзу “Наша Україна” Сергій Зікєєв та народний депутат Михайло Поживанов. Вони звинуватили губернатора у збереженні старої влади і призначенні на державні посади тих, “кого дає бізнес”.

Вислухавши усі сторони, Олександр Зінченко звернувся до учасників зустрічі з закликом “почути Президента України” і “вийти іншими з цієї зали, піднятися з колін”.
XS
SM
MD
LG