Доступність посилання

ТОП новини

Який паспорт потрібний українському громадянину?


Ірина Халупа Гості: Микола Оніщук - народний депутат України, перший заступник Голови Комітету з питань правової політики, фракція Партії промисловців та підприємців України; Федір Півень - виконавчий директор Консорціуму “Єдина державна автоматизована паспортна система”; Євген Гірник - народний депутат України, член Комітету, Комітет з питань бюджету, фракція "Наша Україна" (телефоном).





Аудіозапис програми. Перша частина: Аудіозапис програми. Друга частина:

Київ-Прага, 26 травня 2005 року.

Ірина Халупа

Добрий вечір, Україно! Ми продовжуємо свої вечірні програми. На черзі передача “Вечірня Свобода”. Вітаємо всіх, хто нас слухає. Перед мікрофоном Ірина Халупа.

Тема на 26 травня: Який паспорт потрібний українському громадянину?

Гості: Микола Оніщук, народний депутат, перший заступник голови Комітету з питань правової політики, фракція Партії промисловців та підприємців України.

Федір Півень, виконавчий директор консорціуму “Єдина державна автоматизована паспортна система”.

Євген Гірник, народний депутат, член Комітету з питань бюджету, фракція "Наша Україна" (телефоном з Калуша). Вітаю дорогих гостей і дякую за участь у “Вечірній Свободі”.

МВС та міністерство фінансів пропонують запровадити пластикову картку замість внутрішнього паспорта. Ïхній план також передбачає посилення захисту закордонного українського паспорта. Про це заявив сьогодні міністр внутрішніх справ Юрій Луценко.

Юрій Луценко стверджує, що після скасування інституту прописки немає потреби зберігати внутрішні паспорти, це анахронізм. Таку думку поділяє й інший міністр, а саме - міністр юстиції Роман Зварич.

План міністерства внутрішніх справ та міністерства фінансів передбачає, що нинішній внутрішній паспорт і нову картку ідентичності можна паралельно використовувати протягом наступних 5 років.

А щодо коштів, то міністр Луценко каже, що "Пластикова картка не може бути дорожчою 10 гривень”.

Трішки історії: 10 березня Президент України Віктор Ющенко скасував зміни бланку закордонного паспорта; консорціум ЄДАПС (Єдина державна автоматизована паспортна система) просив його переглянути таке рішення.

Цей указ поновив дію опису лівої сторінки обкладинки й першої сторінки закордонного паспорта. Цей вид закордонного паспорта уперше затвердив колишній президент Леонід Кучма 14 грудня 1996 року, а пізніше змінив відповідним указом у 2002, а пізніше - у 2004 році. Цей останній указ набув чинності 1січня цього року.

Ще у грудні 2003 Верховна Рада ухвалила Закон "Про свободу пересування й вільний вибір місця проживання в Україні". Цей закон диктує умови проживання, пересування й реєстрації в Україні українських громадян, іноземців і осіб без громадянства.

До цього Конституційний Суд скасував прописку, але питання реєстрації місця проживання не було законодавчо врегульоване.

На сьогоднішній день залишаються чинними "Положення про паспорт громадянина України", яке ВР затвердила 12 років тому, і "Положення про паспорт громадянина України для виїзду за кордон", затверджене Указом Президента від 28 жовтня 1993 року.

Отже, пропонується і картка ідентичності, і закордонний паспорт.

12 травня один із наших гостей, народний депутат Євген Гірник, зареєстрував у Верховній Раді законопроект, який пропонує запровадити єдиний паспорт громадянина України, таким чином скасовуючи закордонний і службові паспорти. Цей проект закону також передбачає вивести паспортну службу зі структури МВС і підпорядкувати її Мін’юсту.

Наш другий гість, народний депутат Микола Оніщук, пропонує такий паспорт, який поєднає 4 документи: паспорт громадянина України, закордонний паспорт, проїзний документ дитини і свідоцтво про приналежність до громадянства України.

Але повернімося до планів міністрів внутрішніх справ і фінансів. Чи полегшить це життя людей? Чи ця процедура отримання цих документів буде якось спрощена? Такі запитання поставила Марина Пирожук прес-секретареві МВС Інні Кисіль. Марина Пирожук

Чи буде ліквідовано Інститут реєстрації громадян у зв’язку з запровадженням цих нових зразків паспортів?

Інна Кисіль

На жаль, я не можу про це сказати поки що. Скоріше всього, що ні. Але на скільки я знаю, буде вводитися комп’ютерна база за зразком західних країн.

Марина Пирожук

А чи буде скорочений ще термін отримання закордонних паспортів? Я знаю, що в регіонах – це три місяці.

Інна Кисіль

Ми працюємо над цим. Як міністр і зазначав, на сьогодні це просто абсурд – отримати паспорт за два місяці, а є й по три, і по чотири місяці триває.

Тобто ми будемо намагатися скоротити термін отримання паспорта, і зараз готуються відповідні документи. Так, ми плануємо це зробити.

Ірина Халупа

Отже, внутрішній паспорт матиме вигляд картки, а закордонний паспорт матиме складніший захист, ніж досі.

МВС разом з міністерством фінансів готує документи, на основі яких Кабмін України ухвалить відповідну постанову в цьому питанні. Вся документація з уведення нових внутрішніх та закордонних паспортів має бути підготовлена в місячний термін.

Взагалі, паспортна полеміка в Україні має досить довгу історію. Всі напевно добре пам’ятають деякі нюанси цієї полеміки. Зокрема, 5-ту графу з радянських паспортів. Чи повинан вона далі існувати в українських паспортах?

Послухайте секретаря Спілки письменників України, голову Всеукраїнського педагогічного товариства імени Ващенка, професора Анатолія Погрібного.

Анатолій Погрібний

Ви розумієте, я б не сказав, що це реанімовані розмови про потребу нових паспортів. Це насправді розмови, які тривають і тривають, бо ті паспорти, останнього, так би мовити, зразка, які видано нашим громадянам – це паспорти, які викликають у дуже багатьох людей відчуття якоїсь своєї національної викресленості, національної стертості.

По-перше, з цієї причини, що там є записи двомовні: українською і російсмькою мовою. Це рудимент совдепівський, так би мовити, імперського часу.

Тим більше, що якщо українців записують, скажімо, українською та російською мовою, то скажімо, кримському татарину, полякові, євреєві і так далі теж записують українськю та російською мовою, а не їхніми національними мовами.

Я вважаю, що тут треба домовитися і зробити так, що всі паспорти виписуються українською, тобто державною мовою. В разі, якщо хтось наполягає, щоб йому записали і його національною мовою, будь ласка, це можна зробити, але в примусовому порядку це не можливо таке робити.

І друге, що не може мною, скажімо, бути виправдане і дуже багатьома людьми - це те, що в паспортах не зазначена національність.

Знаєте, іноді посилаються на європейський чи світовий досвід, в якихось країнах це не прийнято позначати і так далі. Знаєте, ми відрізняємося від інших держав, від інших європейських народів тим, що тим народам нема потреби себе рахувати, вони національно утверджені, не переживають за збереження своєї національної ідентичності.

В дещо іншій ситуації нам треба знати, скільки нас лишилося українців, бо лишилося, я скажу, що так попрацювала ця імперська машина, що нас українців, як мінімум, в половину менше, ніж могло бути на цій землі.

Це стосується і представників інших національних меншин, не російської, а скажімо, татарської, єврейської, польської і так далі. Тому цю графу про національність, звичайно, треба берегти, бо в тих паспортпах, які діють, є просто нонсенсні речі.

Скажімо, стать: чи чоловік, чи жінка, це видно з фотографії, видно з імені. А яка національність – комусь дуже вигідно знищити цю графу про національність, будувати тут все під маркою якихось “псечєловєков”, це продуманий, я ваажаю, що ворожий для українства хід.

Може навіть якщо це дорого коштувати, бо я б вважав, що не конче важливо міняти ці паспорти заново. Місце дя позначення національності є, і всі, хто хотів би, то позначили б свою національність в цих паспортах.

А в нових, які видаватимуться, обов’язково треба позначати національність, тобто так ми вийшли б легко з цієї ситуації. Держава мусить рахуватися з вимогою, яка йде від дуже багатьох людей.

Ірина Халупа

На сьогодні існує кілька видів паспортів, які незручні у використанні, деякі створюють додаткові навантаження і на міністерство внутрішніх справ, і на фінанси держави.

Але ми бачимо, що немає одного бачення на те, який паспорт насправді потрібний. Законодавці пропонують скасувати внутрішній паспорт, міністри хочуть його замінити на пластикові картки. Шановні гості, почнемо з того, хто повинен це питання вирішувати? Чи Кабмін, чи ВР України, хто?

Микола Оніщук

Доброго вечора. Оскільки, пані Ірино, внесені два проекти законів в парламент. Про один Ви сказали, про пана Гірника. Але місяць до того, як зареєстрував свій законопроект пан Гірник, 19 квітня цього року за номером 7384 зареєстрували мій законопроект “Про паспорт громадянина України”.

Про що це свідчить? По-перше, це свідчить про те, що народні депутати, зокрема парламент України, усвідомлюють ту обставину, що відносини, які стосуються паспортизації громадян Ураїни, повинні бути врегульовані не положеннями президії ВР, не Указом президента, а законом України, оскільки йдеться про надто важливі речі для громадян, які стосуються кожного з них, про документ, який засвідчує його особу і приналежність до громадянства. Ми знаємо, що це надто іважлива річ.

Тому перше, на що ми могли б наголосити, що є розуміння того, що вказані правовідносини повинні бути врегульовані актом вищої юридичної сили, яким є закон.

Ірина Халупа

Добре, є два законопроекти, про їх відмінності і подібності ми ще поговоримо. Але ось ми бачимо ту ініціативу двох міністрів, і ймовірно весь Кабінет Міністрів почне активно діяти в цьому плані. Що це значить, на Вашу думку?

Микола Оніщук

Ви знаєте, я передбачаю, що така активність, зокрема МВС, до певної міри, організована тим, що нещодавно Голова держави видав ще один Указ, про який Ви не сказали, який стосується питань міністерства юстиції України, зокрема сфери його компетенції та відповідальності.

Одним із положень вказаного указу передбачається вивчити питання щодо доцільності передачі саме Мінюсту функцій паспортизації громадян України.

Я вважаю, що глава держави тут правильно діє, маючи на увазі, щоб демілітаризувати ці відносини і передати їх з МВС до цивільного міністерства, яким є Міністерство юстиції. Очевидно, що це мій особистий погляд.

Будучи стурбованими цим, МВС і винайшло ідею нову, пов’язану з тим, щоб запровадити якийсь новий спосіб паспортизації, зокрема через так звані ID-карти, тобто пластикові картки, які повинні засвідчувати громадянство. Ідея досить сумнівна, як на мій погляд, особливо для цього етапу розвитку українського суспільства.

Я вже не кажу про те, що багато громадян України, живучи в СРСР, не мали паспорта, особливо ті, які мешкали у селі, по суті перебуваючи у кріпацькому стані. Тепер позбавляти їх паспорта як документа, який засвідчує особу, який встановлює громадянство, мабуть було б передчасно.

Принаймні мій законопроект будується на іншій концепції, на концепції одного єдиного паспорту, який має, як Ви правильно зауважили, пані Ірино, замінити чотири види документів...

Ірина Халупа

Я тішуся, що я щось доброго зробила.

Микола Оніщук

... і такий паспорт дозволить нашому громадянину гідно почуватися і закордоном.

Ірина Халупа

Але я ще далі не розумію – активність депутатів, Ваша активність, пане Оніщук, Ваша активність, пане Гірник, реєстрація окремих законопроектів, які врегулювали б чи визначили б, якою має бути паспортна система, паспортна ситуація в Україні, чи це якоюсь мірою перешкоджає цій активності міністерств, чи просто посилює цей процес якимсь чином? Давайте послухаємо пана Гірника. Чи ви просто переходити один одному дороги?

Євген Гірник

Добрий вечір, пані Ірино! Добрий вечір, радіослухачі!

Ваш постійний слухач Євген Гірник.

Я вдячний за інтерес до цієї теми.

Я прошу повірити, що моя розробка не викликана якимись кон’юнктурними інтересами. Це результат тих звернень виборців, причому як в межах України, так і закордоном з приводу затриманнями, незручностями, дороговизни закордонних паспортів, незручностями погодження з різного роду документами. Всі ці усні і письмові звернення були опрацьовані мною і моїми помічниками.

Я вже три роки чекаю якогось єдиного документу чи з боку МВС, чи з боку Мінюсту, але в результаті виглядає так, що все ускладнюється і ускладнюється.

Нові пропозиції свідчать про те, що якщо її не ідентифікувати, не звести до єдиного знаменника, то ми можемо одержати ситуацію, подібну з номерними знаками для автомобілів. У цій системі по-моєму вже ніхто в Україні не розбирається. Через те єдиний паспортний документ, єдина паспортна система, на мою думку, є просто велінням часу.

Я, на жаль, не знайомий з проектом депутат Оніщук, просто не встиг прочитати. Ця розробка, яку я робив, оригінальна. Вона покликана тим, що у тих зверненнях, які поступали на мою адресу, були пропозиції, я вважаю, слушні, що є аморальним для держави брати податок за громадянство.

Було б ще півбіди, якби це був би податок, а фактично воно йде далі, цілком бізнесовим структурам, і цілком державна паспортна система перетворюється у бізнес-систему. Тому актуальними є ці розробки депутатів, які відгукуються на пропозицію своїх виборців. В тому числі і моя.

Ірина Халупа

Ця паспортна ситуація має ще трошки інші забарвлення, які стосуються деяких комерційних і політичних аспектів, в тому, власне, фігурує наш третій гість, пан Півень, він є виконавчим директором консорціуму “Єдина державна автоматизована паспортна система”. Тут, зокрема, мова йде про закордонні паспорти.

Як ми вже чули, Президент Ющенко скасував ті нові плани, які були передбачені щодо закордонних паспортів. Ось цей консорціум вимагає від Президента Ющенка переглянути свої рішення про скасування змін до бланків паспорта закордонного і вважає це рішення політичним.

Пане Півень, в чому справа?

Федір Півень

Всім добрий вечір!

Ірина Халупа

Добрий вечір!

Федір Півень

Справа не стільки політична, скільки, ми вважаємо, національна, бо консорціум ЄДАПС за дорученням відповідних структур держави свого часу розробив проект нового паспорту, процедуру виготовлення і реалізації цього проекту.

Починаючи від чудового, так вважають не тільки наші фахівці, а й всі, кому ми показували розробку дизайну першого зразку, який був виготовлений, - це чудове творіння, яке відображає наші національні традиції, наші регіональні мотиви – це і герби кожної області, це і вишиванки з кожного регіону. Це перша сторона.

Друге. Ми розробили паспорт, який може бути універсальним, він дійсно може відповідати тому, що сьогодні говориться: паспорт, який може бути одночасно і внутрішнім, і зовнішнім, і його може мати дитина, там можуть бути необхідні дані про громадянство.

До речі, цей паспорт найвищого ґатунку, вищого рівня захисту, а його ціна у порівнянні з вартістю таких документів, найвищого захисту і технології, у порівняні зі світовими виробниками, навіть з нашими найближчими сусідами сама найнижча, себто його собівартість 40 гривень.

Це 40 гривень, які йдуть в “Поліграфкомбінат Україна” як в державне підприємство, яке цей паспорт готує, друкує і зробить з нього чудову книжечку, це і робота Державного центру персоналізації цього паспорту, куди вносяться персональні дані, це і робота “Авір”.

Тобто, кажуть, що консорціум ЄДАПС вирішив нажитися на коштах громадян, то це зовсім не так, бо планувалося, що цей паспорт будуть виробляти державні структури: “Поліграфкомбінат Україна”, Державний центр персоналізації і наші “Авіри”, плюс зв’язок, який ці паспорти розводить.

ЄДАПС на сам процес виготовлення не впливає, не торкається, не приймає участі. Єдине, що пропонує ЄДАПС, – це полікарбонатну сторінку, яку одне із підприємств виробляє і поставляє у чистому вигляді у той же “Поліграфкомбінат України”.

Цей паспорт, його вартість, порівняння з його досягненнями, захист технології – це результат достатньо вагомий для держави. Це паспорт, яким могли б гордитися і громадяни, і держава в цілому.

Ми шкодуємо, що його виготовлення відкладене, підкреслюю, на державних підприємствах, а не самим консорціумом, як це стверджують часто.

Якби сьогодні паспорт вже виготовлявся, то нині вже не було б проблем з забезпеченням громадян - потужності Державного центру персоналізації цих документів до 80 000-100 000 таких паспортів у місяць, тобто це мільйон таких паспортів в рік.

І ще. Те, що держава бере мито (про це сьогодні вже починали говорити, що аморально брати з громадян за громадянство), то держава бере мито у розмірі 170 гривень, це береться не якимись підприємствами, а це держава бере собі зі 170 гривень 130 гривень, і це бюджет держави. Якби це йшло так і далі, то сьогодні держава щомісяця за технологією ЄДАПС отримувала б не менше 10 мільйонів гривень у свій бюджет.

Але знову ж таки не комерційна структура, як часто говорять, що консорціум ЄДАПС на цьому... Тобто, ми розробили проект, ми і всі спеціалісти вважають цей проект, який відповідає міжнародним стандартам на найвищому рівні, його провірили, показали і передали тим структурам державним, які можуть ним користуватися і виготовляти.

Ми ні до бази даних, ні до самого бланку, ні до його виробництва, не втручаємося і при цьому навіть не присутні.

Ірина Халупа

Давайте тоді трошки поговоримо про те, а що ж повинно бути у цьому паспорті? Я все ж таки хочу повернутися до цього питання, а чим картка ідентичності змінює внутрішній паспорт, чи це не одне і те ж саме?

Є певні речі, які кожен паспорт нормальної країни фіксує. Ось, наприклад, ми бачимо, що внутрішні паспорти України до цих пір друкувалися українською і російською мовами, там друкується прізвище, ім’я і по-батькові.

Там друкується прізвище, ім’я і по батькові. Тим часом, у закордонних паспортах немає по батькові, друкується все українською і англійською мовами.

Пане Оніщук, яка, на Вашу думку, необхідна інформація, бо Ваш законопроект передбачає трошки обширну інформацію, яка повинна бути подана у паспорті, єдиному паспорті?

Микола Оніщук

Дійсно так. Паспорт, про який, зокрема, йдеться в моєму законопроекті, передбачається, що буде містити інформацію прізвище та ім’я громадянина, звертаю увагу, що тут по батькові відсутнє, дата і місце народження, відцифрований відбиток обличчя, стать, громадянство, номер запису, дані про місце проживання, серія і номер паспорта, дата видачі, код та особистий підпис громадянина.

От власне і всі відомості, які буде містити цей уніфікований, єдиний, як до внутрішніх так і до зовнішніх поїздок в паспорт. Крім того, в законі вказано, що паспорт може містити мікрочіп, зверніть увагу, може містити до додаткової інформації, в тому числі біометричної про пред’явника паспорта.

Йдеться про те, що рішення щодо переходу до більш глибокої інформації, повинна буде приймати безпосередньо Кабінет Міністрів України. Окрім того, заклопотанням громадянина до паспорта в установленому порядку можуть вноситися додаткові дані, зокрема, про шлюб, про наявність дітей, групу крові.

Це те, власне до чого наші громадяни звикли і очевидно така інформація за звичай є корисною. Але ще раз звертаю увагу, що це необов’язкове розміщення такої інформації, а лише за згодою і на прохання громадянина.

Ірина Халупа

Дякую. Пане Гірник, а у Вашому паспорті, а точніше у Вашому законопроекті, чим він відрізняється у тих вимогах, які щойно вичислив пан Оніщук?

Євген Гірник

По-перше, він також оформляється українською, англійською мовами і це є принципове питання. Я вважаю, що мати два документи українському громадянину абсолютно зайве. І говорити про мито близько десяти мільйонів при наших бюджетних поступленнях, це не той випадок, коли на громадян треба накладати податок за громадянство.

Мій законопроект передбачає практично ці ж самі дані, в тому числі на прізвище і ім’я, раз в нас є європейський напрямок, ми повинні дотримуватися європейських стандартів. Дані щодо дати, місце народження, фотокарточки, причому в різному віці.

Але крім того, я мав досить багато звернень від виборців, які запитували, чому вони маючи бажання внести дані про свою національність і якісь інші дані у паспорт, не можуть вимагати від державних структур...

Тому, передбачено (фраза не розбірлива) обов’язок держави заносити ці дані, але за бажанням громадянина відповідно державні органи зобов’язані внести дані про його стать, національність, групу крові і інші біометричні дані.

Ірина Халупа

Я хочу тепер повернутися трішки до потреби внутрішнього паспорта, який тепер має виглядати, як карта ідентифікації, пластикова картка. Пане Оніщук, як Ви розцінюєте таку ініціативу, чи це не є одне й те саме тоді, просто в іншому вигляді?

Микола Оніщук

Я не бачив опису картки і власне, яка інформація буде на ній занесена. Зазвичай, такий спосіб ідентифікації громадян для внутрішніх потреб може бути застосований, єдине, я не знаю, чи це робиться своєчасно з огляду на те, що громадяни України не звикли користуватися саме такими документами.

По-друге, виникає питання пов’язана із ступенями захисту тієї інформації, адже згідно закону, який мною внесений. Перша сторінка та сама сторінка, на якій власне відцифровується фотографія громадянина і заноситься вся інформація, яка власне ідентифікує особу передбачається, що вона повинна виготовлюватися з полікарбонатної машино... сторінки, яка вшивається безпосередньо в паспорт. Це, до речі, нова надсучасна технологія, яка між іншим не використовується сьогодні ні при виготовленні закордонних паспортів, ні при виготовленні внутрішніх паспортів.

Якщо рівень і якість цього документу, про який ви говорите буде саме таким, то можна допустити, що для внутрішнього вжитку могли бути і оці самі пластикові. Хоча, я ще раз наголошую, що це може мати певні психологічні проблеми для громадян України в їх використання.

Ірина Халупа

Дякую. Пане Гірник, що Ви скажете, потрібні ці картки?

Євген Гірник

Знову таки хочу навести аналогію з номерними знаками для автомобілів. Зараз у цих системах мало-хто може розібратися. В нас може вийти ситуація, коли будуть діяти, вони ще фактично діють, в сфері паспорти ще з Радянського Союзу, українські паспорти, пластикові картки наступний раз міністерству якомусь іншому, якщо буде передана ця система ще щось зайде в голову і в нас вийде повна плутанина із цією системою.

Нам треба концептуально визначитися чи ми йдемо по шляху ускладнення цієї системи, коли діють різні документи чи уніфікуємо цю систему у вигляді єдиного документа. Мій законопроект якраз пропонує єдиний документ, щоби в нас не були громадяни всі рівні перед законами і рівніші.

Тобто, буде числитися два документи єдиний паспорт громадянина України і дипломатичний паспорт. Дипломати повинні виконувати свою функцію, тут нікуди не дінешся.

Щодо спеціальних паспортів, це можна вносити в єдиний паспорт, якщо є такі договори до певних категорій державних службовців чи інших людей користуються певними перевагами при контактах із зарубіжними країнами. Я... концепції... паспортної системи у вигляді єдиного паспорта.

Ірина Халупа

Ми також трошки зачепили питання, хто повинен видавати паспорти? До цих пір, це була парафія МВС, якщо я не помиляюся МЗС видає закордонні паспорти, так пане Оніщук, чи я помиляюся?

Микола Оніщук

Саме так. На сьогодні до відома Міністерство Іноземних Справ відносить видачі закордонного паспорта, хоча цей процес до певної міри, при видачі взаємодіють... Тобто внесено органами, який відноситься до підпорядкування МВС і саме вони здійснюють видачу цих паспортів на території України органи внутрішніх справ.

А що стосується вже видачі паспортів за межами юрисдикції України, тобто Посольства, то це робить Міністерство зовнішніх справ. Одне можна сказати напевно, що передача цієї функції видачі єдиного, уніфікованого паспорта до цивільного Міністерства, яким є Міністерство юстиції, яке сьогодні, до речі, здійснює також і веде реєстри-акти громадянського стану і всі основні облікові реєстри пов’язані з громадянами України була б логічною.

І я не виключаю, що цей терміновий, новий проект, який був оголошений, тобто якраз і викликаний цією обставиною, що терези схиляються до того, що президент держави мав би визначитися, що саме Міністерство юстиції повинно цим очікуватися.

Наразі з’являється така ініціатива.

На завершення хотів би зауважити, що пластикова картка, яка мала б замінити внутрішній паспорт насправді не дозволяє туди внести багато із цієї інформації, про яку ми зараз говорили, яка б могла бути розміщена за бажанням громадянина.

Адже ви знаєте, що це пластик, лиш чітко фіксовані там параметри. Мені видається, що я тут може виникнути ціла низка незручностей, окрім тих, про які вже говорив.

Тому, як і пан Гірник, я теж підтримую концепцію єдиного паспорта громадянина України.

Ірина Халупа

Пане Федір, все ж таки у світі існує досить великий бізнес крадіжка паспортів. Паспорти крадуть на ліво і на право. Зокрема, закордонні паспорти мають дуже високу ціну на чорних ринках.

Ви, як фахівець, із вироблення цієї документації, тих захисних моментів, що необхідно мати у паспорті, щоб він був безпечним, щоб він мав цю інформацію, яка необхідна для його носія?

Федір Півень

Візьмемо, наприклад, на сьогоднішній час стан з паспортом, де клеїться фотокартка. Це фактично безліч місць в кабінеті ...

Ірина Халупа

Це вже старомодно, бо майже ніхто у світі це не робить.

Федір Півень

Я ж кажу. Але один з останніх документів, не буду говорити чий, який затвердив концепцію з наклеєним фото на обкладинці паспорта. Тобто це варіант паспорта, який найбільше піддається підробці. Тобто фотокартка десь нецентралізовано кимось наклеюється, хтось там безпосередньо на місці за те тільки відповідає, він ламінує, і паспорт виходить.

Якщо взяти концепцію того паспорта, який розроблений в консорціумі “ЄДАПСу”, то це паспорт, де фото наноситься методом лазерного гравіювання на полікарбонатну сторінку в державному центрі персоналізації, де фото розміщується на декількох прошарках цієї полі карбонатної сторінки, де паралельно методом, тільки якщо подумати лазерної перфорації, тобто мікроотворів, які прошиваються лазерним пристроєм робиться друга фотокартка власника паспорта. При просвічуванні на сонці, чи на любий пристрій освітлення видно фотокартку цієї особи. Це я привожу 2 конкретних елементи захисту.

Уявіть, щоб підробити портрет людини методом проколювання на полікарбонатній сторінці всередині, не порушуючи її, фактично неможливо. Цей паспорт, як стверджували фахівці, нашу розробку підробити протягом найближчих 25 років неможливо. Там мається ще цілий ряд елементів захисту, про які знають тільки окремі фахівці і спеціалісти.

Цей паспорт, маючи в собі цю полікарбонатну сторінку може в майбутньому без зміни технологій розмістити в собі і чіп, тобто мати перспективу його життя, коли держави його ведуть вимогу обов’язково в’їзду з паспортами, які мають ці чіпи з біометричною інформацією. Тобто це теж в нас враховано.

Взагалі паспорт отримав Міжнародної організації цивільної авіації оцінку позитивну по всім показникам, по яким перевіряється і дається оцінка цим паспортам.

Тобто я теж підтримую думку учасників нашої зустрічі, що найбільш оптимально – це єдиний паспорт, який матиме всю необхідну інформацію, про яку ви говорили, який може мати полікарбонатну сторінку, може мати чіп, може мати сторінки для того, щоб туди заносили ту звичну інформацію для наших громадян, і психологічну, і з точки зору їх конституційних прав і т.д.

Тобто я вважаю, як представник консорціуму, що наша розробка цього паспорту, яку ми передали державним підприємствам, які можуть використовувати нашу технологію і виготовляти на своїх підприємствах такий паспорт, мабуть, нескромно говорити, найкраще підходить для того, щоб поєднати ці вимоги, які сьогодні стоять перед державою.

Підкреслюю, що консорціум “ЄДАПС” його передав і буде радий, що це могла б виготовляти держава, могли б радуватись наші громадяни, не отримуючи від цього надприбутків ніяких комерційних структур.

Це чисто державна справа. От так можна сказати. Ми зробили проект, передали його і хотіли, щоб він знайшов собі життя. Він, мабуть, під загальні вимоги концепції нового паспорта, мені здається, підходить.

Ірина Халупа

Панове депутати, ваші законопроекти, коли ви передбачаєте, що вони будуть розглянуті? Пане Гірник.

Євген Гірник

Чесно кажучи, я не очікував такої уваги до цього законопроекту. Фактично він ще не дістав оцінки Головного науково-експертного управління, не поступили зауваження від відповідних профільних міністерств.

Я очікував продовжити роботу над ним після одержання саме цих зауважень і розраховував на розгляд цього законопроекту, напевно, аж на осінній сесії. Але в зв’язку з тим, що питання не очікувано стало актуальним, очевидно, необхідне прискорення розгляду цього законопроекту, можливо, в першому читанні. Це питання, напевно, треба розглядати вже на цій сесії.

Ірина Халупа

А Ви, пане Оніщук? Ваші пропозиції досить співпадають в деяких позиціях. Може, б Ви об’єднали свої зусилля?

Микола Оніщук

Ймовірно, що законопроект є дуже близьким. На жаль, я теж не мав можливості ще ознайомитися з вказаним законопроектом мого колеги пана Гірника, адже він нещодавно був зареєстрований.

Ми будемо домагатися, щоб найближчим часом при наявності відповідних висновків, як це передбачається регламентом роботи ВР, вказані законопроекти були винесені на розгляд сесії, як альтернативні.

Після того, коли один із них, зараз я не готовий давати оцінку, що буде ліпший буде прийнятий за основу, то абсолютно ймовірно, що ми об’єднаємо наші зусилля щодо доопрацювання до режиму другого читання. В такий спосіб країна може мати єдиний фундаційний закон про паспорт громадянина України, чого ми домагаємося.

Ірина Халупа

Тепер я на хвилинку хочу повернутися до цієї ідентифікаційної картки, яку пропонують деякі міністри. Оскільки є скасований інститут прописки, то ця картка нібито не потрібна. Ваші ініціативи про те, що треба мати один єдиний паспорт звучать логічними. Але з другого боку, ми бачимо, що деякі супервідкриті вільні держави повертаються чи уперше приходять до такої проблеми.

Велика Британія щойно оголосила, що вона буде запроваджувати такий інститут національної карти ідентичності. У США, де до сих пір основний метод ідентифікації були водійські права, також дискутують над цим питанням навіть у самому Конгресі. Все це пов’язане з пересуванням кримінального елементу, зокрема, йдеться про терористів.

Так що все ж таки, може в Україні внутрішній паспорт в будь-якому вигляді, чи це буде пластикова картка, чи це буде щось інше збережеться. Пане Гірник, що Ви думаєте?

Євген Гірник

Я поки що не бачу якоїсь потреби збереження окремого документу. Я дуже радий, що моя концепція співпадає з моїм колегою паном Оніщуком щодо єдиного паспорту. Я не знайомий із зразком і з пропозиціями щодо цієї пластикової картки.

Але навіть таке практичне питання: інститут прописки фактично відмінений, але введений інститут реєстрації, яким чином ця реєстрація буде здійснюватися за допомогою цієї картки? Можливо, там якісь варіанти передбачені, але в єдиному паспорті це легко впорядковується.

Поки що я своєї думки не змінив. Вважаю, що ми маємо визначити концептуально. Моя концепція полягає в тому, що громадянин України має мати єдиний ідентифікаційний документ для внутрішнього, так і зовнішнього користування.

Ми маємо подолати ці наслідки закритості радянської системи, коли закордонні паспорти були рідкістю, тому що виїзд громадян закордон був обмежений.

Микола Оніщук

Дуже вдалу думку зараз висловив пан Гірник про це. Маю надію, що громадяни України будуть все більше виїжджати закордон, подорожувати по всьому світі. Відтак виникає питання: навіщо йому знову мати 2 документи: паспорт для виїзду закордон і ідентифікаційну картку всередині, до речі, хоча і виглядає модно, бо ви щойно посилалися на досвід розвинених країн?

Але не знаю, наскільки це буде практично для українців з огляду на загальну систему обробки даних, які знаходяться на полікарбонатних сторінках і таке інше.

Тому все рівно, навіть маючи цей документ ідентифікаційний внутрішній замість внутрішнього паспорта, виїжджаючи закордон, громадяни будуть знову звертатися за отриманням закордонного паспорта. У такий спосіб з’являється два документи. Ми ж пропонуємо один уніфікований.

Пані Ірино, в мене є таке відчуття, що це якійсь новий бізнес-проект зацікавлених людей, які хочуть просто заробити на 48 млн. карток. Це так суб’єктивно.

Ірина Халупа

Пане Півень, Ви як громадянин, не як виконуючий директор “ЄДАПСу”, скільки паспортів Ви хочете мати в вашій кишені?

Федір Півень

Один, про який іде мова. Це буде відповідь для кожного громадянина.

Ірина Халупа

На цьому ми завершуємо сьогоднішню “Вечірню Свободу”, гостями якої були два народні депутати Микола Оніщук і Євген Гірник, наш третій гість був виконавчий директор консорціуму “ЄДАПС” Федір Півень.

Слухайте “Свободу”, і шануймося!

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG