Доступність посилання

ТОП новини

Ігор Шамо, автор пісні “Києве мій”, популярний і в Німеччині.


Леся Олійник

Київ, 8 червня 2005 – Щойно вийшов компакт-диск, який містить пісні відомого українського композитора Ігоря Шамо. Диск випустили спільними зусиллями шанувальники його творчості в Україні і Німеччині. Ігор Шамо є автором понад 300 пісень, а також симфонічних, оперних, камерних творів, музики до багатьох кінофільмів. Компакт-диск випущено з нагоди 80-річчя народження композитора.

Особливо відомий Ігор Шамо як творець пісні “Києве мій”. Ця пісня вважається музичним символом столиці України. Все життя Ігоря Шамо було пов’язане з Києвом – містом, де він народився, навчався, де творив свою музику і яке безмежно любив.

Збереглося інтерв’ю про створення знаменитої пісні, яке композитор та автор її слів Дмитро Луценко дали ще за свого життя: “Як була написана ця пісня? Ну, звичайно, знайти такі слова, які стали б крилатими, дуже важко, особливо в пісні. Ці слова – “Як тебе не любити, Києве мій” – знає кожен із нас. Коли ми з Дмитром ходили на кручах Дніпрових і думали про те, як би написати таку пісню, з чого починати, десь якось ми почули слова, які хтось промовив “Як таке місто не любити?” – і з’явилися слова: “Як тебе не любити”. Рецептів створення пісень не може бути. Єдине, що можу сказати: нам дуже приємно, що ця пісня пройшла випробування часом”.

Майже ті ж слова лунають і в “Пісні про Україну”: “Як не любити тебе, Україно”. Можливо саме тому, ці та інші пісні-освідчення Ігоря Шамо є найпопулярнішими серед українців, які мешкають поза межами Батьківщини. До слова, писав композитор їх у ті часи, коли навіть натяк на любов до рідної землі був небажаним.

Але так трапилося, що особливий відгук мають вони в Німеччині. Ігор Шамо пройшов фронтовий шлях Другої світової війни від Башкирії до Берліна. Він згадував, як у розбомбленому німецькому містечку грав на вцілілому органі свого улюбленого Баха і яке враження це справило на бійців і місцевих мешканців.

Композитор згадував також, як під час служби в окупаційних військах у Відні він під звуки власного акордеона зустрів своє єдине кохання – майбутню дружину Людмилу. Можливо, саме там, на першому після Перемоги військовому балу у Відні, і виникла мелодія ще однієї популярної пісні Шамо – “Дніпровський вальс”.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG