Доступність посилання

ТОП новини

Пинзеник обіцяє інвесторам іще кращі умови.


Сергій Кисельов

Київ, 7 червня 2005 – Сьогодні в Києві відбулася зустріч міністра фінансів України Віктора Пинзеника з представниками Американської торговельної палати в Україні. Іншими словами – з потужними інвесторами зі США, Канади, але також і Європи та Азії. Пан Пинзеник проінформував учасників розмови про основні плани та пріоритети очолюваного ним міністерства, окреслив головні стратегічні завдання, що стоять перед урядом у бюджетній та фінансовій сферах.

Віктор Пинзеник розпочав свій 20-хвилинний виступ цілком в американському стилі: він не робив передмов для годиться, а відразу повів мову про те, заради чого й вирішили зустрітися з ним зарубіжні інвестори:

"Тому що в нас – одна мета. Ми розуміємо, що стабільне економічне зростання потребує приватних масштабних інвестицій. І ми розраховуємо саме на приватні інвестиції в українську економіку, тому що бюджет має інше призначення. Я переконаний, що ми знайдемо спільну мову із тих позицій, із тих завдань, які ми ставимо перед собою і які відповідають вашим цілям. Я спробую побувати і на вашому місці. Я розумію: у вас є бажання заробити. Ви хочете заробити, ми хочемо отримувати податок. І щоб податки платили всі. Ви хочете рівних умов. Ми їх теж хочемо. Ви хочете стабільності. Ми її теж хочемо".

Віктор Пинзеник розповів потенційним інвесторам, що насамперед в Україні принципово поліпшилося виконання бюджету. Він продемонстрував маленьку схему щодо руху головного фінансового закону країни. Й попри те, що аркуш був формату А-4, усі присутні добре побачили, наскільки графік цьогорічного виконання бюджету вищий порівняно з минулорічним.

За словами пана Пинзеника, за нової влади, окрім проблеми виконання бюджету, "врегульовано й багато інших питань, які стосувалися багатьох показників. Наші норми оподаткування привели до стандартних позицій. Таких норм, які діють в світі. Бо політичне завдання президента України – приєднання до СОТ і інтеграція в світову європейську економіку. І ті норми, які ми міняли, відповідають нормам європейських країн".

Міністр фінансів приділив багато уваги в розмові з потенційними інвесторами й проблемі податків: "Зараз ведеться детальна ревізія і в кожному міністерстві, і загалом у системі нормативних актів із приводу перегляду регуляторних речей. Бо дуже велика кількість цих регуляторних речей була добра для корупції, сприяє корупції, але заважає нормальному бізнесові, нормальному веденню підприємницької діяльності. Ми б хотіли вийти на нові стосунки контрольних органів, у першу чергу податкових, із бізнесом. Звичайно, це потребує стандартних умов для всіх".

Віктор Пинзеник також поінформував членів Американської торговельної палати в Україні, що у Верховній Раді на розгляді перебуває кілька пакетів законів, які полегшать інвестування української економіки, зроблять його прозорим і безпечним. У цьому контексті він повідомив, що найближчим часом уряд розгляне проект закону, який передбачатиме приватизацію значних об’єктів разом із землею. “Ми хочемо виправити ті проблеми, які виникли в Україні, коли відбувалась приватизація об’єктів без землі. Зараз об’єкти - якщо будуть прийняті відповідні закони - продаватимуться лише з землею", - додав Віктор Пинзеник, міністр фінансів України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG