Доступність посилання

ТОП новини

Візовий скандал докотився до Федерального конституційного суду Німеччини.


Надія Кандиба

Німеччина, 7 червня 2005 – Візовий скандал у Німеччині докотився до Федерального конституційного суду. У зв’язку з достроковими парламентськими виборами соціал-демократи та “зелені” наполягають і на достроковому закінченні роботи парламентської слідчої комісії, яка намагається з’ясувати наслідки ліберальної візової політики нинішнього уряду. Християнські демократи та ліберали оскаржили таке рішення в найвищій судовій інстанції.

Представники консервативної та ліберальної опозиції хотіли б ще заслухати в парламентській слідчій комісії міністра внутрішніх справ Німеччини Отто Шілі. Передусім їх зацікавила зміна його ставлення до лібералізації візового режиму для громадян східноєвропейських країн, серед них і для українців. Згідно з інформацією, яка міститься в офіційних документах, 2000-го року міністр виступав проти спрощення правил отримання візи. Однак тоді він так і не зміг відстояти свою позицію.

Дізнатися про подробиці цих подій християнські демократи сподівалися від самого Отто Шілі, якого запрошено виступити в липні в ролі свідка. Але червоно-зелена коаліція, яка має більшість у слідчій комісії, домагається припинити подальше збирання доказів. Своє рішення соціал-демократи обґрунтовують тим, що через дострокові парламентські вибори залишається обмаль часу на складання заключного звіту, який планується винести на обговорення Бундестаґу ще до розпуску нинішнього парламенту.

Представник християнських демократів Еккарт фон Кледен розцінив таку позицію владної коаліції як порушення конституційних прав. “Ми маємо право на ретельне розслідування обставин навколо зловживання візами”, – сказав член фракції ХДС/ХСС у Бундестазі і додав: “Отто Шілі заявляв, що він готовий виступити зі свідченнями, і ми хочемо допомогти йому виконати свою обіцянку”.

У вівторок Федеральний конституційний суд Німеччини підтвердив, що консервативна та ліберальна опозиція оскаржила рішення соціал-демократів завершити роботу слідчої комісії.

Нагадаємо, що спеціальну слідчу комісію Бундестаґу в справі візового скандалу було скликано 17 грудня 2004 року за вимогою християнських демократів та лібералів. Вона має з’ясувати, чи сприяла ліберальна візова політика червоно-зеленого уряду розвиткові нелегальної міграції, примусової проституції та збільшенню притоку заробітчан зі Східної Європи і передусім із України. Кульмінацією діяльності комісії став виступив у ній міністра закордонних справ Німеччини Йошки Фішера, який визнав свої помилки.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG