Доступність посилання

ТОП новини

Тимошенко не дозволить Пінчуку наживатися на “Криворіжсталі”?


Марина Пирожук

Адвокат консорціуму "Інвестиційно-металургійний союз" Сергій Власенко заявляє, що призначення урядом робочої групи, яка має контролювати роботу “Криворіжсталі” до того моменту, коли комбінат буде заново приватизовано, втручанням у господарську діяльність недержавних товариств. Про це адвокат заявив в інтерв’ю радіо ”Свобода”, наголосивши, що наразі адвокатська група готує відповідну правову реакцію на таке рішення..

Як відомо, 6-го червня прем’єр-міністр України Юлія Тимошенко дала доручення Фонду держмайна підготувати документи для проведення повторної приватизації найбільшого металургійного комбінату “Криворіжсталь” і висловила побажання, аби ця процедура була здійснена у стислий термін.

А днями уряд сформував робочу групу, яка контролюватиме “Криворіжсталь”.

Утворення такої робочої групи адвокати “Інвестиційно-металургійного союзу” вважають незаконним та незрозумілим. Вони переконані, що предметом для переговорів між державою та власниками “Криворіжсталі” має бути судове рішення, яке, за словами адвоката Сергія Власенка, поки що працює на користь останніх, за якими обліковуються реально акції.

Власенко також наголошує, що держава в особі Кабміну не має юридичного права втручатися у роботу приватного підприємства, тим паче у ручний спосіб.

Він нагадує , що “ Криворіжсталь” є недержавним, а корпоративним, акціонерним товариством, і що делегування будь-яких контролерів на такої форми господарство є грубим порушенням закону.

Сергій Власенко

Ми зараз опрацьовуємо різні варіанти юридичної реакції, по-перше, на заяви уряду, а по-друге, на дії уряду. Я вважаю це втручанням у внутрішні справи господарюючого суб’єкта.

Держава не має повноважень в такий спосіб втручатися в поточну діяльність господарського товариства. Тобто, є механізми корпоративного управління і в цих межах, якщо це державне акціонерне товариство, то тоді таким чином можна робити, але це АТ недержавне, тому що там є 6% акціонерів фізичних осіб, тобто це є повноцінне АТ.

Держава втручається в його роботу, скерувавши туди якихось невідомих представників з якимись невідомими повноваженнями. Є механізми корпоративного управління. Будь ласка, скликайте загальні збори, приймайте у них участь, приймайте рішення на цих зборах, але не шляхом якихось спецпредставників або комісарів, або я не знаю хто це. Юридично я не розумію статус цих людей. Спеціальна комісія, створена Кабміном... І що?

Марина Пирожук

Одначе у Кабінету Міністрів є свої аргументи. Прем’єр Юлія Тимошенко нагадує, що комбінат «Криворіжсталь» був приватизований минулого року зятем Леоніда Кучми у нечесний спосіб і переконана, що цей супергігант має приносити прибутки передовсім державі, а не родичам екс-президента.

Вона категорично відмовилася підписувати мирову угоду з власниками «Криворіжсталі», в якій розглядався варіант про доплату за цей об’єкт державі, і зобов’язала Фонд держмайна підготувати підприємство у найкоротший термін для проведення повторної приватизації.

Юлія Тимошенко

Тому, що дійсно це потрібно зробити, але зробити з врахуванням всіх національних інтересів, всіх умов, які мусить поставити держава.

Я б хотіла, щоб протягом місяця такий конкурс відбувся, і щоб просто далі певні угрупування не використовували КМК для заробляння тіньових грошей.

Марина Пирожук

Паралельно з цим уряд призначив робочу групу, яка буде контролювати роботу “Криворіжсталі”, доки цей комбінат не буде знову приватизовано.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG