Доступність посилання

ТОП новини

Віктор Янукович відзначив День Росії у Криму.


Володимир Притула

Симферополь, 13 червня 2005 - Головне державне свято Російської Федерації – День Росії в Криму відзначали з помпою. У Симферополі пройшла демонстрація, мітинг і концерти, організовані Російською громадою Криму на кошти з російського та московського бюджетів. Серед почесних гостей святкувань – відомі російські та українські політики, в тому числі – лідер Партії Регіонів Віктор Янукович.

У демонстрації і мітингу на честь головного російського державного свята – Дня Росії у Симферополі взяли участь від 2 до 5 тисяч осіб. До активістів Російської громади Криму, яка за кошти московського уряду організувала їхній підвіз з усіх регіонів півострова, приєдналися прихильники низки опозиційних партій – Російського блоку, Партії Регіонів, СДПУ(о) і Прогресивної Соціалістичної партії. Люди переважно похилого віку віддали перевагу політичним заходам, насамперед мітингу, а молодь – вечірній дискотеці.

А головним персонажем святкувань Дня Росії у Симферополі став Віктор Янукович. Виступаючи на мітингу в центрі Симферополя, лідер Партії Регіонів заявив, що домагатиметься державного статусу російської мови в Україні, висловився за союз із Росією та Білоруссю і критикував нову владу: (переклад) “Та політика, яку проводить сьогодні нова влада, вона направлена на розкол українського народу. І та тріщина, яка виникла під час виборів – вона поглиблюється”, - заявив Віктор Янукович. Він також закликав відродити тісні економічні і політичні зв’язки з Росією, які, за його словами, своїми діями послабила нова українська влада.

Нову владу критикував і голова Російської громади Криму, один з лідерів партії “Російський блок”, депутат кримського парламенту Сергій Цеков. Однак, він більше зосередився на політичних переспективах Віктора Януковича та проросійських сил України: (переклад) “Нам треба буде багато працювати. Нам треба буде досягнути єдності політичних сил на Південному Сході України. На треба буде працювати із Центром І Північчю. Нам треба буде зміцнювати свої позиції на Заході. Але я абсолютно переконаний, що остаточна перемога буде за нами. Тому що за нами – правда, за нами – душа народу!”, - заявив на мітингу Сергій Цеков. Він додав, що єдина людина, яка може об’єднати усіх, хто виступає за російську мову, за зближення з Росією, за подвійне громадянство і федералізацію України – це Віктор Янукович. Присутній на святкових заходах депутат Держдуми Росії Костянтин Затулін додав, що російська правляча партія “Єдіная Россія” консультуватиме Партію Регіонів Віктора Януковича, з якою планує укласти відповідну міжпартійну угоду.
XS
SM
MD
LG