Доступність посилання

ТОП новини

В Сербiї останнiм часом сталося чимало iнцидентiв, в яких постраждали пiдлiтки. Через це Мiносвiти рекомендувало мiсцевим органам влади ухвалити рішення, згiдно з яким учнi початкових та середнiх шкiл пiзно вночi можуть перебувати поза домом лише в супроводi батькiв.


Михайло Рамач

Белград, 15 червня 2005 – Чи держава має право обмежувати права пiдлiткiв? Точніше, хто повинен сказати, де межа мiж повноваженнями державних органiв і батькiв та хто з них мав би бiльше дбати про дiтей. В Сербiї вiд початку року сталося кiлька iнцидентiв, у яких хулiгани побили пiдлiткiв. В одному випадку побитий чотирнадцятилiтнiй хлопчина помер. Громадськiсть вимагала вiд державних органiв, зокрема вiд полiцiї, вжити рiшучих заходiв проти насильства над дiтьми. В столицi та бiльших мiстах влаштували полiцейських, якi упродовж цiлого дня перебувають у школах.

Проте виявилося, що проблематичними є нiчнi години. Адже дискотеки та iншi мiсця для розваг вiдкриваються о дев’ятiй вечора, а то й пiзнiше. Саме тодi й трапляються iнциденти. Мiнiстр освiти Слободан Вуксанович запропонував мiським радам, щоб обмежили робочий час дискотек та ресторанiв. Проти цього рiшуче виступили їхнi власники, мiж якими є чимало полiтичних та громадських дiячiв. Тодi мiнiстр рекомендував ухвалити рішення, згiдно з яким дiти пiсля одинадцятої години вечора можуть перебувати на вулицях лише в супроводi батькiв. Це викликало обурення молодi. Не було й не буде такого, кажуть, щоб сiмнадцятилiтня дiвчина вночi сидiла в кафе з матiр’ю або син iз батьком.

Та в мiстечку Парачин, неподалiк столицi, учням економiчної школи сподобалася мiнiстрова пропозицiя. Вони попередили, що бойкотуватимуть такi мiсця для розваги, що працюють і пiсля пiвночi. До них прилучилися й ровесники з iнших шкiл. Мiнiстр Вуксанович прибув до мiстечка й заявив:

“Треба, щоб Парачин став зразком для усiх мiст у Сербiї. Нам не потрiбнi анi закони, анi полiцiя, анi мiсцева влада, поки в нас є така розумна й здорова молодь”.

Преса зазначає, що не всi пiдуть слiдом за учнями з Парачина і все-таки необхiдно ухвалити строгий закон щодо безпеки пiдлiткiв.
XS
SM
MD
LG