Доступність посилання

ТОП новини

“Наша Україна” закликає кримську міліцію розслідувати січневий напад в Ялті на школярку з помаранчевою символікою.


Володимир Притула

Симферополь, 14 червня 2005 - Кримська організація Всеукраїнського об’єднання “Наша Україна” висловила стурбованість з приводу затягування розслідування справи про напад і побиття учениці 3-го класу однієї із Ялтинських шкіл працівницею міського відділу освіти. Останню вивів із себе помаранчевий одяг школярки. “Наша Україна” закликала начальника кримської міліції взяти під особистий контроль розслідування цього резонансного інциденту.

9-літня учениця 3-го класу ялтинської загальноосвітньої школи №12 Ганя Ковальчук 26 січня – на третій день після інавгурації новообраного президента України Віктора Ющенка – прийшла на уроки у помаранчевій сорочці і куртці з помаранчевими вставками. Судячи з розповіді дівчинки та її мами, Лариси Яковлєвої, саме помаранчевий колір одягу Гані і спровокував солідну і шановану до цього працівницю міського відділу освіти Віру Олександрівну на звичайне хуліганство. Та, за словами дівчинки, після уроків прийшла за своєю донькою, її однокласницею, але, побачивши помаранчевий одяг, накинулася на школярку, почала кричати і бити палицею, штовхнула так, що Аня впала, вдарилася головою об підлогу і втратила свідомість.

Розповідає Лариса Яковлєва: “Коли її била у кабінеті, то казала: ”Ти помаранчева чума, ти не те що в цьому класі, ти в цій школі не вчитимешся!” Ця жінка зараз працює інспектором ялтинського управління освіти. Ми звернулися зі скаргою до управління, до міліції, до прокуратури. І час йде, проте нам досі нічого не відомо про розслідування, що ж буде далі. Якщо таке може творитися у школі, то як відпускати дитину на вулицю? Що буде тоді на вулиці, якщо працівники міськвно можуть чинити такі порушення у школі?” – заявила мама Гані Ковальчук.

За словами керівника інформаційно-аналітичного відділу кримської організації “Нашої України” Андрія Іванця, дівчинка не тільки постраждала фізично, але й психологічно: “Ця зустріч з такою “розумною” дорослою жінкою закінчилася для третьокласниці півтора тижневим перебуванням в лікарні із струсом мозку, низкою ссадин та ушибів. До речі, вона після того має розлад із здоров’ям. Як кажуть батьки, то в неї падає зір. Вона із-за психологічної травми не може відвідувати школу. Останні дві чверті вона навчалася на дому. Хоча ця дитина дуже талановита, вона відмінниця, вона перемогла у міжнародному математичному конкурсі “Кенгуру – 2005”, - повідомив Андрій Іванець.

Лариса Яковлєва розповіла, що ялтинська міліція спершу відмовилася порушити кримінальну справу, і лише в травні після скасування цієї постанови місцевою прокуратурою розслідування відновилося. Але мама Гані Ковальчук каже, що з того часу представники міліції ні з нею, ні з донькою не спілкувалися. Мені не вдалося прояснити ситуацію ні в міському Управлінні освіти Ялти, ні в міліції. У першому випадку в коментарях відмовили, а в Центрі громадських зв’язків кримського главку МВС України повідомили, що інформації про цей інцидент там не мають. У приймальні начальника кримської міліції Володимира Хоменка пообіцяли, що генерал перетелефонує кореспондентові Радіо “Свобода”, але на час запису цього матеріалу він все ще проводив важливу нараду.

Предстаник кримської організації “Нашої України” Андрій Іванець заявив журналістам, що “нашоукраїнці” наполягатимуть на всесторонньому розслідуванні цього інциденту і покаранні винних. За його словами, такі люди, як згадана дама - не можуть працювати на освітянській ниві. “Наша Україна” закликала начальника кримської міліції генерала Володимира Хоменка взяти під контроль розслідування цієї справи.
XS
SM
MD
LG