Доступність посилання

ТОП новини

Безконтрольними похованнями на місцевих цвинтарях, у тому числі і на закритих, зацікавилася прокуратура Дніпропетровської області.


Геннадій Сахаров

Дніпропетровськ, 16 червня 2005 - У прокуратурі Дніпропетровської області відбулася пресконференція на тему, яка досі залишалася поза увагою і прокуратури і засобів масової інформації. Йшлося про те, що відбувається на кладовищах, де дніпропетровці ховають своїх рідних і близьких, котрих вони втратили. На кладовищах порядкує, інші слова знйти складно, погребова мафія. Померлих ховають без належних документів, вартість ритуальних послуг у кілька разів завищена.

У Законі України “Про поховання і ритуальну справу” сказано: “Всі громадяни мають право на належне ставлення до тіла після смерті, а держава гарантує належне поховання померлих.”

Як виявилося, у Дніпропетровську ані держава ані органи місцевого самоврядування того не гарантують. Органи самоврядування віддали за безцінь кладовища, споруди на них, усю погребову справу у руки спритних ділків і самоусунулися від контролю за похованням померлих.

Як повідомив 16-го червня на пресконференції начальник відділу прокуратури області з контролю за додержанням і застосуванням законів Роман Сосков, перевірками, проведеними у місті Дніпропетровську, виявлені факти поховання людей без свідоцтва про смерть, не видаються свідоцтва про поховання рідним небіжчиків, не проводиться належним чином реєєстрація поховань.

Роман Сосков
“Безконтрольність органів місцевого самоврядування просто вражає. Ніхто у місті Дніпропетровську не може відповісти на таке питання – чи всі померлі поховані і хто лежить у могилі. На ці питання не змогли дати відповідь ні органи місцевого самоврядування, ні контролюючі органи, ні правоохоронні, ніхто” – зазначив Роман Сосков.

Транспортування померлих у місті здійснюється не пристосованим до того автотранспортом, який не проходить санітарної обробки, суб’єкти господарювання, які надають ритуальні послуги, не укладають угоди про надання послуг з міським спецалізованим підприємством ритуальної служби. Ппрокуратурою встановлені факти поховання на закритих кладовищах за хабар. Щодо останнього – досить відвідати вже двадцять років тому закрите Запорізьке кладовище у Дніпропетровську, щоб пересвідчитись, що на тому кладовищі, яке давно знаходиться у межах міста, тільки за останні два роки з’явилися поховання і навіть склепи та мавзолеї відомих у місті і близьких до місцевої влади людей і родин.

Викопати могилу за розцінками комунального підприємства ритуальної служби коштує від 100 до 200 гривень. Родичі ж померлих кажуть, що дешевше ніж за 400 могилу на дніпропетровських кладовищах не копають. Виявлені факти, коли люди, котрі не мали відношення до ритуальних служб, за гроші і без належних документів ховали небіжчиків без реєстрації могил.

Говорить Роман Сосков: “У 2004-му році у місті Дніпропетровську померли шістнадцять тисяч громадян. Лише три з половиною тисячі, які були поховані комунальним підприємством, поховані з додержанням норм законодавства, а дванадцять з половиною тисяч поховані без належної документації. І хто може сказати скільки там може бути кримінальних поховань.”

Статистика, за якою ці поховання пораховані, ґрунтується на даних РАГСів і поховані ті дванадцять тисяч небіжчиків на закритих кладовищах. А скільки поховань не віддзеркалені у тій статистиці, невідомо.

У місті діють понад сорок комерційних структур, що надають ритуальні послуги. У діяльності більшості з них прокуратурою встановлені порушення законодавства. Весь цей погребовий безлад почався після продажу міською радою за мізерну суму у 13 тисяч гривень комбінату комунальних підприємств, який сповна забезпечував ритуальні потреби міста, приватному підприємству “Едельвейс “. Прокуратурою області готується позов про визнання недійсним договору купівлі-продажу комбінату. Наразі перевірки додержання закону “Про поховання і ритуальну справу” проводяться у містах Кривому Розі, Дніпродзержинську, Нікополі, Павлограді, Новомосковську.
XS
SM
MD
LG