Доступність посилання

ТОП новини

Колишні в’язні гетто і нацистських концтаборів провели в Одесі конференцію.


Петро Каландирець

Президія звітно-виборчої конференції
16 червня в Одесі проведена звітно-виборча конференція заснованої у 1990 році місцевої Асоціації колишніх в’язнів гетто і нацистських концтаборів. Учасники заходу поділилися інформацією про діяльність організації від часу проведення попередньої подібної конференції у квітні 2002 року. Вони висловили надію на покращення життя в Україні після нещодавнього політичного оновлення влади і появою у її структурах молодих компетентних фахівців.

Діяльність Одеської Асоціації євреїв – колишніх в’язнів гетто і нацистських концтаборів визнана у багатьох країнах світу. Її активістів запрошують на міжнародні зустрічі з проблем Голокосту. Останній з таких „круглих столів” був проведений у Москві на тему: „Історичний досвід гуманітарної взаємодії країн і народів у подоланні трагедій минулого”. У цій зустрічі брали участь керівники Міжнародного союзу громадських об’єднань євреїв – колишніх в”язнів фашизму, фондів „Взаєморозуміння і примирення” з Росії, України, Польщі, Білорусі, „Пам’ять, відповідальність і майбутнє” (Німеччина) і „Примирення” (Австрія). На цій зустрічі говорили про подальше покращення соціального стану колишніх в’язнів фашизму.

Нині Асоціація в Одесі нараховує у своїх лавах 700 активістів, які мешкають так само у Миколаєві, Херсоні, Криму. Більшість з них одержують компенсаційні виплати з німецького та швейцарського фондів. У складі Асоціації є 49 „праведників світу” і нині триває оформлення документів на ще вісім осіб.

Збереженню пам’яті про загиблих внаслідок цілеспрямованого знищення народу сприяють і нові пам’ятники, які відкриті на місцях масових розстрілів євреїв.

Учасники конференції в Одесі
За три минулі роки за активної участі члена Ради Асоціації Леоніда Дусмана нові пам’ятники жертвам Голокосту були встановлені у селах Новопетрівка, Чигирин Одеської області. У належному стані підтримують пам’ятник „Дорога смерті” і алею праведників у Прохоровському сквері Одеси. У останні роки матеріали, які розповідають про колишніх в’язнів фашизму набагато частіше з’являються на сторінках газети „Шомрей Шабос”, на одеському телебаченні Їм присвячена спеціальна книжка, яку нині готують до виходу у світ у зв’язку з 15-літтям організації. Крім цього, Асоціація вже випустила у світ три художньо-публіцистичних і історичних збірники „Єврейське питання – Єврейська відповідь”.

До останнього часу не на належному рівні були справи навколо планів спорудження меморіального комплексу на старому єврейському цвинтарі в Одесі. Підготовка документації необхідної для відведення земельної ділянки під меморіал тривалий час була не на належному рівні. Умови для початку робіт попередньою міською владою так і не були створені.

Але вже нині, наголошували учасники звітно-виборчої конференції, є гарантія, що на найближчій сесії Одеської міської Ради важливий документ, відсутність якого гальмує початок будівництва, буде ухвалений. Тоді буде оголошений тендер. До спорудження комплексу вже висловлювали зацікавлення чимало українських і закордонних організацій, у тому числі одеські банки „Південний” та „Укрсоцбанк”, які обіцяють надати фінансову допомогу. На окремому накопичувальному рахунку члени Асоціації вже зібрали 152 тисячі гривень.

Центр „Мигдаль” спільно з Асоціацією колишніх в’язнів організували в Одесі колектив для танців, який не має нині аналогів. Вік артистів – від 45 до 85 років.
XS
SM
MD
LG