Доступність посилання

ТОП новини

Пропозиція Російської Федерації розглянути на сесії Парламентської Асамблеї Ради Європи резолюцію договору “Про переслідування опозиції в Україні, Грузії і Киргизстані” може вважатися наступом Росії на ПАРЄ перед можливою критикою Російської Федерації на сесії цієї організації.


Віталій Портников

Москва, 22 червня 2005 - Росіяни готуються до серйозної критики своєї країни на сесії парламентської асамблеї Ради Європи. Про це сказав керівник російської делегації на парламентській асамблеї голова міжнародного комітету державної думи Росії Костянтин Косачов.

Як підкреслив Костянтин Косачов, в резолюції парламентської асамблеї Ради Європи, що стосується РФ, є такі зауваження, які можна охарактеризувати, як суб’єктивні і такі, які не віддзеркалюються теперішньою російською політичною реальністю.

Так російська делегація на сесії парламентської асамблеї Ради Європи не подобається те, що Росію критикують щодо укріплення вертикалі влади, зміни порядку обрання губернаторів.

Відразу нагадаю слухачеві, вони, фактично, призначаються президентом Росії Володимиром Путіним за узгодженнями з законодавчими зборами регіонів, а також заборонена участь у парламентських виборах політичних блоків.

Однак, як можна було зрозуміти, Росія не збирається просто полемізувати за цією резолюцією парламентську асамблею Ради Європи. Росія переходить у наступ, підкреслює пан Косачов.

Що ж є змістом цього наступу? Звичайно ж, резолюція щодо переслідування лідерів опозиції в країнах, де перемогли так звані кольорові революції. У першу чергу, підкреслює Косачов, мова йде про Україну, Грузію та Киргизію. Саме за пропозицією російської делегації політична комісія Ради Європи буде розглядати проект резолюції про факти такого переслідування.

Костянтин Косачов повідомив, що на засідання бюро парламентської асамблеї Ради Європи було ухвалено рішення не готувати спеціальні доповіді по питаннях, що стосуються переслідування опозиції в Україні, Грузії та Киргизії, а передати вручення цієї проблеми на рівень політичної комісії.

Проект резолюції спрямований лише для інформації до комісії в політичних питаннях ПАРЄ, і робота над цим документом продовжуватиметься саме в рамках цієї комісії.

Таким чином проблема переслідування опозиції в Україні, Грузії та Киргизії не буде темою порядку денного сесії парламентської асамблеї Ради Європи і, скоріше за все, російські учасники цієї сесії будуть тільки згадувати про своїх проекти та резолюції, відповідаючи на критику колег.
XS
SM
MD
LG