Доступність посилання

ТОП новини

Кримський парламент відмовився виконати рішення Конституційного суду України про мерів-депутатів.


Володимир Притула

Симферополь, 22 червня 2005 - Кримський парламент відмовився виконати рішення Конституційного суду України щодо мерів кримських міст, які також мають мандати депутатів Верховної Ради Криму. У середу на сесії парламенту автономії більшість депутатів відмовилася розглядати подання кримського прокурора про позбавлення депутатського статусу мерів-сумісників.

Лише 13 депутатів підтримали пропозицію спікера кримського парламенту Бориса Дейча про включення до порядку денного сесії подання прокурора Криму щодо депутатів-мерів 4-х кримських міст – Щолкіно, Керчі, Джанкоя і Феодосії. Майже два роки тому Конституційний суд визнав таке поєднання двої представницьких мандатів неконституційним, але з того часу і самі сумісники, і їхні колеги у парламенті автономної республіки відмовляються виконувати рішення Конституційного суду, посилаючись на відсутність необхідної процедури.

На це ж посилається і сам Борис Дейч після того, як депутати відхилили його пропозицію. В інтерв’ю Радіо Свобода він також заявив, що ще не вирішив, чи подаватиме на сумісників до суду. Борис Дейч: (переклад) “Конституційний суд не виписав механізм реалізації цього питання. Юристи Верховної Ради Криму працюватимуть над пропозицією прокурора автономії”, - сказав кримськимй спікер.

Самі мери-депутати заявляють, що добровільно не відмовляться від жодного мандату. Із 4-х сумісників лише мер Керчі, депутат Олег Осадчий сам написав заяву з проханням розглянути питання поєднання ним двох мандатів на сесії місцевого парламенту, але зрадів, коли парламентарі її відхилили. Олег Осадчий: (переклад) “Я є депутатом Верховної Ради Криму уже 7 з половиною років. Ну так сталося, що депутати не проголосували. Я особисто подав заяву. Але, на жаль, чи на щастя, депутати висловили мені довіру”, - сказав мер Керчі.

Втім, його колега, лідер громадського комітету “Прозора влада” Андрій Сенченко не радить Олегу Осадчому дуже радіти з цього приводу. Він вважає, що деякі депутати спеціально відмовили прокурору, щоб той домагався усунення сумісників з посад міських голів. Андрій Сенченко: (переклад) “Це беззаконня в принципі – це сумісництво. Ця гра продовжується давно. Але це питання можна вирішувати і в інший бік. Адже тепер прокурор зробив наступний висновок: Осадчий незаконно перебував не в депутатській залі Верховної Ради Криму, а в кріслі міського голови Керчі. І цю проблему Олег Осадчий може вирішити, здавши мандат мера”, - вважає Андрій Сенченко.

Прокурор Криму Віктор Шемчук в телефонному інтерв’ю Радіо Свобода підтвердив, що прокуратура також зробила подання і до міських рад Щолкіно, Керчі, Джанкоя та Феодосії, щоб місцеві ради позбавили мерів їхніх нинішніх посад.

“Якщо вони хочуть залишатись депутатами ВР Криму, то хай залишаються депутатами ВР Криму. Це вже на розсуд на сьогоднішній день депутатів місцевих рад. У випадку, якщо і депутати місцевих рад відмовлять у задоволенні подань, то я думаю, що наступний наш крок буде судове апелювання і звернення до суду з сказаного приводу”, - заявив прокурор Криму Віктор Шемчук.
XS
SM
MD
LG