Доступність посилання

ТОП новини

Парламентська Асамблея Ради Європи обговорює стан демократії в Росії.


Мар’яна Драч

Прага, 22 червня 2005 року – Парламентська Асамблея Ради Європи сьогодні обговорює, як Росія виконує зобов''язання , взяті при вступі до цієї організації у 1996-му році. Доповідачі ПАРЄ вважають, що головними загрозами російській демократії є конфлікт на Північному Кавказі, сумнівні приватизаційні угоди і корупція. Росію також закликають скасувати смертну кару й покарати порушників прав людини, зокрема у Чечні, а ще - вивести російські війська з Молдови. Керівник російської делегації в ПАРЄ відкинув таку критику.

Парламентська Асамблея 46 держав Ради Європи присвятила весь день дебатам про те, як Росія дотримується своїх зобов`язань перед цією міжнародною організацією. У проекті звіту мовиться, що Росія здійснила дуже малий поступ на шляху до демократії. Про це сказав з трибуни один зі співдоповідачів з російського питання, представник британського парламенту Девид Аткінсон:

"Поки Росію не можна назвати повністю вільною і демократичною країною. Росія поки що не провела вільних виборів, тому що національні телеканали політично заангажовані і не є вільними від впливу і контролю з боку влади. Хоч ми вітаємо судову реформу, яку нині проводять у Росії, поки що не можна назвати цю систему повністю ефективною, не корумпованою і незалежною від політичного впливу".

З цим не погоджуються представники Росії. Голова російської делегації Костянтин Косачов заявив, що подібні висновки надто категоричні і не враховують російської специфіки. Проте Косачов пообіцяв, що Росія врахує зауваження. Різкіше виступила заступниця Косачова по комітету у закордонних справах Державної Думи Наталя Нарочницька. Спростовуючи закиди, Нарочницька згадала про сьогоднішню річницю нападу Німеччини на Радянський Союз:

"Парадокс полягає в тому, що сьогодні державу, яка звільнила практично половину Європи від можливості перестати бути націями у світовій історії й стати свинопасами та покоївками для третього рейху, зараз (цю державу) таким менторським тоном вчать демократії".

А як оцінюють стан демократії у Росії українські депутати? На думку оглядачів, в унісон із російською делегацією виступав у Страсбурзі Анатолій Раханський. Він представляє депутатську фракцію партій Промисловців і підприємців та Трудової України. Раханський переконаний, що Москва вже виконала більшість своїх зобов`язань перед Радою Європи. На його думку, значні успіхи Росія демонструє у проведенні правової реформи та боротьбі з корупцією. Ще пан Раханський проти того, щоб вимагати від Москви швидке скасування смертної кари, бо там постійно здійснюють терористичні акти.

Анатолій Раханський: "Росія скасує смертну кару. Потрібен час. Час - найкращий лікар. В Україні дуже важко відбувався процес скасування смертної кари. Досі більшість населення України проти того, що ми скасували вищу міру покарання" .

Раханський закликав колег у Страсбурзі не висувати "дедалі більших" вимог до Росії і не чинити таким чином політичний тиск.

Проте міжнародні правозахисники вважають, що критична тональність звіту доповідачів Парламентської Асамблеї Ради Європи цілком виправдана. Про це каже радіо "Свобода" керівник московського відділення правозахисної організації "Хьюман Райтс Вотч" Рашель Денбер:

"Міра беззаконня і безкарності в Чечні є не лише хибною і протизаконною, але також відштовхує те населення, яке Росія потребує на своєму боці для боротьби з тероризмом" .

Група ж російських депутатів пропонувала колегам у Страсбурзі обговорити на сесії політичні репресії, які нібито мають місце в Україні, Грузії та Киргизстані. Така пропозиція не пройшла – питання вивчатимуть на рівні підкомітету. Тим не менше, на це відреагував офіційний Київ. Напередодні міністр закордонних справ України Борис Тарасюк назвав таку постановку питання провокацією:

"У мене питання виникає - чому російські парламентарі, члени Парламенсткьої Асамблеї мовчали, коли в Україні зміцнювався автоританий режим Кучми, чому вони мовчали, коли влада використовувала адміністративний режим під час виборчої кампанії, чому вони мовчали, коли в Україні здійснювалися політичні вбивства? Чому вони мовчали, коли фактично канадидат в президенти від опозиції двічі зазнавав замаху на своє життя і сліди від другого замаху досі залишаються в нього на обличчі?"

Борис Тарасюк уважає, що російські депутати, які ініціювали обговорення українського питання в ПАРЄ, таким чином намагалися перевести стрілки критики з Росії.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG