Доступність посилання

ТОП новини

Вашинґтон попереджає український уряд, що популізм в економічній політиці призведе Україну до зубожіння.


Сергій Куделя

Вашинґтон, 24 червня 2005 – Популістські ухвали нового українського уряду президента Віктора Ющенка викликають серйозне занепокоєння у США і перешкоджають поступові в українсько-американських відносинах. Про це заявив учора представник Державного департаменту США Пол Картер, який опікується політичними питаннями у відносинах із Україною. Він виступив на конференції “Діалог України та США у сфері безпеки”, організованій українськими діаспорними організаціями (Український конґресовий комітет Америки і Центр українсько-американських відносин) та Радою американської зовнішньої політики.

Головним та єдиним реальним досягненням нової української влади Пол Картер вважає скасування цензури в засобах масової інформації та розширення журналістських свобод. Водночас він та інші американські учасники конференції висловили невдоволення темпами реформ та рівнем готовності українських можновладців їх здійснювати.

Великі очікування американських посадовців та експертів щодо нової української влади перетворюються на глибоке розчарування. Під час конференції у Вашинґтоні її американські учасники неодноразово відзначали, що для нової української державної політики характерні суперечливість, непослідовність, недостатня відкритість і тому іноді вона нагадує політику колишнього президента України Леоніда Кучми.

Особливе невдоволення в американських офіційних осіб викликають дії Києва в економічній сфері. Говорить представник Державного департаменту США Пол Картер:

“Ми занепокоєні економічною політикою, яку здійснює український уряд, особливо спробами контролювати ціни та різким підвищенням пенсій. Ці кроки можуть бути виправданими з погляду здобуття підтримки на парламентських виборах наступного року, але така політика може посилити інфляцію, зашкодити макроекономічній стабільності та позбавити Україну довгострокової перспективи перетворення на заможну державу.

Ми також занепокоєні висловлюваннями деяких високих посадовців про переваги державної власності на економічні об’єкти та подальшою невизначеністю щодо такого складного питання, як реприватизація підприємств. І сумним, але передбачуваним наслідком усього цього стало різке скорочення обсягів іноземних інвестицій в Україну”.


Обговорюючи питання енергетичної безпеки України, учасники конференції зосередилися на перспективах трубопроводу Одеса-Броди. Як наголосив віце-президент Ради американської зовнішньої політики Ілан Берман, кроки нової української влади призведуть до подальшого використання трубопроводу у зворотному напрямку:

“Пропозиції уряду Ющенка щодо шляхів диверсифікації часто суперечили одна одній. І тому попередній стан речей, тобто реверсне використання трубопроводу, залишиться й надалі. Адже якщо немає прозорості щодо цілей українського уряду в питанні диверсифікації і, крім того, ще й не зрозумілі шляхи досягнення цих цілей, то не можна розраховувати на зацікавлення в цьому проекті і міжнародної спільноти”.

Виступаючи з питання співпраці України та НАТО, експерт дослідницької корпорації РАНД Стівен Лерребі відзначив, що зараз серед членів альянсу немає згоди щодо подальшого зближення з Україною. Він уважає, що більшість держав НАТО дуже обережно ставляться до перспектив членства України в цій організації. На його думку, вступ України до альянсу вірогідніший за умови добрих відносин НАТО та Росії.

Водночас Лерребі також наголосив на необхідності для України здійснити низку реформ відповідно до стандартів НАТО, зокрема, в військовій сфері. За його словами, участь українського контингенту у стабілізаційних силах в Іраку виявила погану професійну підготовку українських військових, нерозуміння ними правил воєнних дій та застарілість їхнього озброєння.

Наприкінці конференції її американські учасники повернулися до ухвалення Україною необхідних документів для вступу до СОТ, зокрема щодо захисту авторських прав. Представник Верховної Ради, народний депутат Леонід Каденюк висловив сумнів, що до кінця чинної парламентської сесії ці закони будуть ухвалені, що викликало особливе невдоволення серед присутніх.

Говорить Голова українсько-американської бізнесової ради Морґан Вільямз: “Український уряд працює над цими законами вже роками, і вже роками йому допомагають іноземні консультанти. І ви кажете, що знову не встигаєте ухвалити ці документи?! Це матиме дуже погані наслідки для України та надсилає негативні сигнали цілому світові, а цього Україні зараз зовсім не потрібно”.

У відповідь депутат Каденюк пояснив таку повільність в ухваленні законів особливістю України як держави. Інших пояснень американська сторона так і не отримала, оскільки представники українського посольства у США зникли з конференції відразу після її відкриття.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG