Доступність посилання

ТОП новини

В Донецьку розпочався шостий Міжнародний конгрес україністів. За чотири дня науковці та політики намагатимуться сформулювати бачення перспектив української культури та майбутнього всієї України.


Олена Терзі

Донецьк, 28 червня 2005 р.

Сьогодні у Донецьку відкрився шостий Міжнародний конгрес україністів, в якому беруть участь представники тридцяти п’яти країн світу. Він покликаний не тільки об’єднати зусилля українців діаспори у вивченні культури та традицій своєї Батьківщини, але й має підштовхнути громадян України замислитися над тим, які цінності важливі для них на теперішньому етапі розвитку, і які треба розвивати і донести до нащадків.

Міжнародна асоціація україністів, шостий конгрес якої розпочався сьогодні у Донецьку, була заснована 16 років тому в італійському Неаполі. У першому конгресі, що відбувся дев’яностого року брали участь лише 50 учасників. Сьогодні, не дивлячись на проблеми і перешкоди фінансового і соціального характеру, заявки на участь у конгресі надійшли від тисячі трьохсот бажаючих. Відмовити довелося більше ніж половині з них, залишивши лише шістсот.

На думку багатьох учасників конгресу, у Донецьку і в Україні загалом небагато робиться для розвитку україністики. Причина полягає в загальній ситуації в країні, що поки не відійшла від помаранчевої революції і не розставила культурні та світоглядні пріоритети, зауважив під час виступу академік академії наук України, автор праці “Інтернаціоналізм чи русифікація” Іван Дзюба.

Іван Дзюба: “Під час політичного протистояння 2004 року було, на мій погляд багато непорозумінь і помилок з обох боків, що травмувало свідомість багатьох і багатьох людей. Цю рану треба загоювати. Але є небезпека, що її роз’ятрюватимуть під час нової хвилі передвиборної боротьби, цього разу, парламентських виборів. Мабуть, дарма закликати наших політиків не переносити свої кон’юнктурні порахунки в сферу національних орієнтацій та мовно-культурних відносин. Де ж їм ловити рибку, як не в скаламученій ними ж воді? Але громадськість мала б не давати себе скаламутити. Нам треба пройти шлях визволення від міфів, стереотипів, упереджень щодо інших і щодо самих себе. І Донбас треба побачити новими очима”.

Його думку розвинув та поглибив президент Міжнародної асоціації україністів пан Марк фон Гаген. За словами професора історії Колумбійського університету, нагоди, які з’явилися в України після помаранчевої революції нова влада може втратити. Щоб цього не сталося, треба реформувати Національну асоціацію україністів, академію наук, а також привернути більшу увагу Міністерств освіти та культури до проблем україністики. До того ж, варто позбавитися централізації та бюрократизму, що охопили державу. На думку пана фон Гагена, україністика і ставлення до неї в країні потребують внутрішньої помаранчевої революції.

Віце-прем’єр-міністр України Микола Томенко, також присутній у залі, зазначив, що дотепер особливо східні регіони України були надто міфологізовані у мовних та культурологічних питаннях. Окрім того, вони вважали, що українська світоглядна політика твориться в Києві та насаджується у регіонах. Однак, на його думку, сучасний патріотизм не можна зробити в Кабінеті Міністрів. Це сума регіональних патріотизмів, зазначив віце-прем’єр.

Микола Томенко: “Я абсолютно переконаний, що Донецьк є важливою визначальною складовою тої концепції великої європейської України, де кожен громадянин себе повинен почувати, як в своїй державі. І сьогодні я сподіваюся на те, що я представлю позицію світогляду України, і обґрунтую її, що сьогодні Україна, як ми її бачим, то держава всіх громадян, і це держава для українського народу. Бо сьогодні ми повинні державу робити не для влади, не для інститутів влади, а для всіх громадян. Як тільки нас почують усі громадяни в Донецьку, Луганську, Львові та Києві, то ми будемо мати менше проблем і менше підозр, що є кращі громадяни і гірші громадяни в нашій країні”.

Підкреслив Микола Томенко, додавши, що неможливо любити Україну, не люблячи кожну з її частин окремо.

Конгрес україністів триватиме в Донецьку ще три дні. За цей час науковці запропонують своє бачення майбутнього української культури та України в цілому. Вони сподіваються, що ця зустріч допоможе нам зрозуміти: наша Батьківщина – єдина Україна і її цінності – неперехідна вічна справа.
XS
SM
MD
LG