Доступність посилання

ТОП новини

У Симферополі об’єднані есдеки провели мітинг на підтримку конституційних прав і свобод громадян.


Володимир Притула

Симферополь, 28 червня 2005 - У Симферополі СДПУ(о) скликала нечисельний мітинг на підтримку конституційних прав і свобод громадян. Його учасники закликали Президента та уряд України “повернутися у правове поле” і припинити “політичні репресії” та “нагнітання страху” в українському суспільстві. Об’єднані есдеки також говорили сьогодні у Симферополі іспанською мовою і слухали похоронні марші.

Свій мітинг, приурочений до Дня Конституції, кримські об’єднані есдеки закінчили жалобним маршем і покладанням символічної труни з надписом “Демократія” до зачинених дверей Постійного представництва Президента України в Криму. Оскільки двері були відчинені в Раді міністрів АРК, то резолюцію з вимогами до керівництва України припинити політичні репресії, не допустити зниження соціальних гарантій і дотримуватися повноважень Автономної Республіки Крим - організатори мітингу передали охоронцям кримського уряду.

Учасники акції переважно скаржилися на переслідування з боку нової влади: (переклад) “Ніколи наша партія за 15 років не зазнавала таких жахливих репресій. Але ніколи за 15 років ми не відчували такої величезної підтримки кримчан нашій партії!”, - заявив лідер кримських об’єднаних есдеків Єфим Фікс, правда, його соратник і заступник Борис Васильєв підтвердив, що згадані репресії щодо есдеків не заторкнули Крим.

Можливо, саме тому учасники мітингу досить мляво відгукувалися на заклики ведучого поскандувати разом з ним. Не звів звезених з усього Криму членів СДПУ(о) і один з лідерів партії Нестор Шуфрич, хоча певне пожвавлення у навах мітингувальників він викликав, особливо, коли заговорив іспанською: (переклад) “Коли народ єдиний, він непереможний! Коли ми будемо єдині, ми теж будемо непереможними!” – заявив Нестор Шуфрич. Водночас, він згадав соратників, які перебувають за гратами: (переклад) “Сьогодні, безумовно, мені болить. Мені болить, що наші товариші у тюрмах. Я хочу, щоб ми виявили нашу солідарність з нашими товаришами, за рахунок яких, я переконаний, помаранчеві і хочуть створити 5 мільонів робочих місць. Але – у тюрмах! А ми їм цього зробити – не дамо!” – заявив Нестор Шуфрич.

Тим часом із Красноперекопська надійшло повідомлення, що заступник міського голови Олександр Матіяш подав у відставку на знак протесту проти тиску і погроз з боку чинного мера цього міста, об’єднаного есдека Володимира Абісова. За словами Олександра Матіяша, після того, як він вийшов з лав СДПУ(о), посадові особи створили йому настільки нестерпні умови роботи, що він був змушений піти з посади. Про цей факт мова на мітингу не йшла.
XS
SM
MD
LG