Доступність посилання

ТОП новини

Пристрасті за законом про статус Севастополя.


Володимир Притула


Симферополь, 29 червня 2005 - У Севастополі розгорілися політичні пристрасті щодо ухваленого минулого тижня Верховною Радою України закону про статус цього міста. В середу депутати міської ради на своїй позачерговій сесії закликали президента Віктора Ющенка підписати цей документ. Тим часом Громадський комітет “Український Севастополь” сьогодні ж закликав главу держави накласти вето на закон “Про статус міста Севастополя”.

Громадський комітет “Український Севастополь” вважає, що запровадження посади міського голови Севастополя за умов перебування у місті російського флоту, 32- тисяч російських громадян і понад 40 тисяч осіб з подвійним громадянством, зумовить негативні наслідки для відносин між центральною і місцевою владою, що є неприйнятним з точки зору національної безпеки держави. Комітет відзначає, що у Законі, за яким стоять комуністи та антидержавні сепаратистські сили, проглядається спроба системних відцентрових рухів з метою отримання для оборудок чималих фінансових і земельних ресурсів. Автори звернення також нагадують, що досі близько 80 тисяч етнічних українців Севастополя не мають відповідних умов для задоволення своїх освітніх, культурних, релігійних, інформаційних та інших потреб.

Каже координатор Громадського комітету "Український Севастополь" Микола Владзимирський: “Закон потребує суттєвих уточнень і доповнень. На наш погляд Віктор Андрійович повинен прийняти мудре рішення в інтересах національної безпеки держави. Це може бути кілька способів. По-перше, повернення цього проекту закону про місто-герой Севастополь до ВР, тому що там дуже багато юридичних нестиковок. Також є для цього КСУ”, - це був координатор Громадського комітету "Український Севастополь" Микола Владзимирський.

З критикою ухваленого минулого четверга закону про статус Севастополя виступив лідер міської організації Української Народної партії, глава Нахімовської районної держадміністрації міста Богдан Вуйко, який заявив, що проект цього закону застарів. Крім того, він вважає, що низка положень згаданого документу суперечить Конституції і здоравому глузду, оскільки передбачає перекладення на місцеву владу повноважень, пов’язаних з військовою сферою, охороною державного кордону тощо. Водночас голова Севастопольської міської держадміністрації Сергій Іванов також висловився проти підписання президентом закону про статус Севастополя, заявивши, що він суперечить майбутній адміністративно-територіальній реформі України. На думку нинішнього мера Севастополя, закон про його статус слід ухвалювати після завершення цієї реформи.

Автори ухваленого закону народні депутати Іван Вернидубов і Віктор Заїчко з фракції Партії Регіонів думають інакше. За їхніми словами, найважливішим у цьому документі є те, що він передбачає надання мешканцям міста права самим обирати мера, а також забезпечує збільшення бюджету Севастополя. Зокрема, передбачається, що місто отримає не менше 50% від суми, яку Росія платить Україні за базування Чорноморського флоту, а також усі податки, зібрані на території Севастополя. Місцеві ж спостерігачі звертають увагу на надане міській владі право контролю за Чорноморським флотом Росії та морськими акваторіями севастопольських бухт. Крім того, закон передбачає збереження чинного адміністративно-територіального устрою Севастопольської зони і підпорядкування Севастопольській міськраді місцевих органів влади. Віктор Заїчко вважає, що цей закон севастопольці уже зачекалися.

На позачерговій сесії Севастопольської міськради її депутати зрештою ухвалили звернення до президента із закликом підписати ухвалений закон. А голова міськради Валентин Борисов заявив, що розмови про ухвалення цього закону в пакеті з територіальною реформою - “безпідставні”, як і заяви про те, що начебто місцева громада Севастополя не брала участі в обговоренні законопроекту і не підтримує його. Тепер останнє слово за президентом.
XS
SM
MD
LG