Доступність посилання

ТОП новини

У Севастополі заарештований головний редактор газети “Євпаторійская нєдєля” Володимир Лутьєв.


Володимир Притула

Симферополь, 30 червня 2005 - Севастопольський апеляційний суд сьогодні ухвалив рішення взяти під варту редактора газети “Євпаторійская нєдєля” Володимира Лутьєва, підозрюваного у замаху на вбивство депутата кримського парламенту. Суд задовольнив заяву постраждалого - депутата Верховної Ради АРК Миколи Котляревського і свідка - колишнього міліціонера Андрія Грачова, які стверджували, що обвинувачуваний їм погрожував і таким чином чинив тиск на судове слідство. Справа Лутьєва-Котляревського тягнеться уже третій рік і викликала великий резонанс у Криму.

Головний редактор газети “Євпаторійская нєдєля” Володимир Лутьєв підозрюється в організації вбивства депутата, яке у 2002 році було попереджене правоохоронними органами. Головному редактору газети „Євпаторійская нєдєля” Володимиру Лутьєву висунуте звинувачення за кількома статтями Кримінального кодексу України, в тому числі - за злочин “проти життя та здоров''я особи” - депутата Верховної Ради АРК Миколи Котляревського. За версією слідства, редактор замовив убивство депутата у колишнього співробітника кримського Управління з боротьби з організованою злочинністю. І саме бійці УБОЗу викрили цю змову.

Сам підозрюваний розцінює його судове переслідування як помсту колишньої влади і криміналітету за публікацію викривальних матеріалів. Арешт журналіста у листопаді 2002 році викликав широкий громадський резонанс, оскільки Володимир Лутьєв був відомий у Євпаторії своїми викривальними статтями, зокрема, стосовно депутата Миколи Котляревського та окремих співробітників УБОЗу. За його словами, звинувачення проти нього висунуті з метою розправи за публікації в керованій ним газеті про гучні кримінальні справи, пов''язані з Миколою Котляревським, і переконаний, що звинувачення повністю пов''язані з його журналісткою діяльністю.

Тоді справою зацікавилася Уповноважений з прав людини Верховної Ради України Ніна Карпачова, яка навіть зверталася до президента України Леоніда Кучми. У грудні 2002 року Апеляційний суд АРК звільнив Володимира Лутьєва, який є інвалідом 2 групи, з-під арешту під підписку про невиїзд. Слухання справи відновилося на початку нинішнього року в Апеляційному суді Севастополя і потерпілий одразу ж звернувся із заявою про те, що підозрюваний погрожує йому фізичною розправою.

Як повідомили адвокати заарештованого, Володимир Лутьєв оголосив голодування, він стверджує, що в камері готується його вбивство. Комітет з моніторингу свободи преси в Криму звернувся до Генерального прокурора України Святослава Піскуна з проханням взяти під особистий контроль розслідування цієї резонансної справи.
XS
SM
MD
LG