Доступність посилання

ТОП новини

Івано-Франківськ став першим містом у державі, в якому буде випущено довготермінові муніципальні облігації.


Іван Костюк

Івано-Франківськ, 1 липня 2005 - Обласний центр Прикарпаття став першим містом у державі, в якому буде випущено довготермінові муніципальні облігації для фінансування найважливіших об»єктів інфраструктури. Випуск муніципальних облігацій відбудеться за сприяння Агентства з міжнародного розвитку Сполучених Штатів Америки (USAID). Івано-Франківськ завдяки цьому проекту повинен стати своєрідним навчальним центром, досвідом якого згодом скористаються інші міста країни.

Незабаром в Івано-Франківську стартує програма випуску облігацій місцевих позик проекту “Ініціатива сприяння кредитуванню”. Цей проект реалізуватиме в Україні Агентство з міжнародного розвитку Сполучених Штатів Америки (USAID). Обласний центр Прикарпаття стане першим з п’яти обраних у межах цієї програми українських міст, яким команда українських та міжнародних фахівців у сфері фінансів, бухгалтерського обліку та права допоможе вперше в державі випустити довготермінові муніципальні облігації.

Облігації будуть випущені під заставу комунального майна міста. Бажання взяти участь у конкурсі щодо купівлі таких облігацій ще до початку проекту виявили кілька великих вітчизняних банків та потужних фінансових корпорацій. Івано-франківська мерія планує випустити муніципальні облігації на загальну суму 5 з половиною мільйонів гривень. Їх використають для втілення програми вуличного освітлення міста.

Якщо цей проект буде успішним, місцева влада планує випустити наступну кількість облігацій на суму в кілька разів більшу. Виручені кошти відповідно використають для придбання найсучаснішого обладнання, яке буде встановлено в міських котельнях з метою енергозбереження.

Координатор проекту Агентства з міжнародного розвитку Сполучених Штатів Америки Річард Генз підкреслює, що він пишається тим, що бере участь у проекті випуску муніципальних облігацій в Україні, адже аналогічні системи вже давно діють у багатьох країнах світу. Він, зокрема, наголошує: “Програма облігацій – це лише один компонент більш широкого проекту, який має назву “Ініціатива сприяння кредитуванню”. Одним з інших компонентів цього проекту є створення первинного і вторинного ринків облігацій в Україні”.

Мер міста Івано-Франківська Зіновій Шкутяк у свою чергу підкреслив, що вже через півроку в Івано-Франківську будуть випущені муніципальні облігації. Економічна служба мерії дуже ретельно підрахувала всі ризики цієї програми і дійшла висновку, що облігації окуплять себе не далі як за три роки.

На користь випуску муніципальних облігацій, наголосив Зіновій Шкутяк, свідчить аналогічний досвід міст сусідів Івано-Франківська з Польщі, Чехії, Угорщини та інших держав. У будь-якому випадку проект випуску муніципальних облігацій буде винесено також на обговорення громадськості обласного центру Прикарпаття. Його слова підтвердив заступник з економічних питань Олег Синютка: “Я думаю, що цінність проекту треба вимірювати у двох аспектах. По-перше, це, звичайно, досвід, оскільки місту вперше буде присвоєно відповідний кредитний рейтинг і вперше воно вийде на фінансовий ринок як самостійний гравець. А друга цінність – це залучення фінансових ресурсів, і ми намагатимемося, щоб вони були одними з найдешевших”.

Фахівці Агентства з міжнародного розвитку Сполучених Штатів Америки заявили, що Івано-Франківськ, на їхнє переконання, стане своєрідним навчальним центром, який передаватиме досвід випуску муніципальних облігацій іншим містам країни.
XS
SM
MD
LG