Доступність посилання

ТОП новини

В Одесі вшанували річницю Акту 30 червня.


Петро Каландирець

Президія "круглого столу" в Одесі
4 липня 2004 в Одесі був проведений круглий стіл представників політичних партій, громадських організацій, присвячений 64-й річниці від дня проголошення 30 червня 1941 року Акту про державну незалежність України. Організаторами заходу виступили міська організація „Молодої просвіти”, Конгрес Українських Націоналістів.

Учасників круглого столу в Одесі благословив священик Української Автокефальної православної Церкви, отець Михайло Кушнір.

Була оголошена і тема заходу: „Українська Держава. Український Уряд. Конституція України”.

Заступник голови обласної організації Конгресу Українських націоналістів Богдан Перегінчук висловив занепокоєння з приводу встановлення в Одесі нової меморіальної дошки на честь маршала Жукова на вулиці Дворянській.

Богдан Перегінчук: „Ми категорично проти цього, бо це є блюзнірством над Українською Державою, над кров”ю сотень тисяч тих українців. Маршал Жуков є одним з найяскравіших представників режиму СРСР. Йому належить співавторство наказу про виселення українців зі своїх етнічних земель, який не втілили через активний спротив УПА”.

Богдан Перегінчук вважає, що „винні у геноциді проти українського народу не мають бути шанованими на державному рівні”.

Серед промовців на круглому столі був і колишній політичний в’язень, публіцист Василь Барладяну. Він висловив думку, що і нинішня українська влада, найімовірніше, не буде здатна належним чином вшанувати героїв збройної визвольної боротьби часів Другої світової війни та колишніх політкаторжан-українців.

Василь Барладяну серед учасників "круглого столу"
Василь Барладяну: ”Коли приймали Конституцію, була проігнорована Декларація про державний суверенітет, у якій чітко говорилося, що Україна - національна держава. Україна - не національна держава, і тому тут сьогодні домінують сили, які фактично працюють проти того, щоб Україна була державою українського народу. Через це такі знаменні дати як 30 червня 1941 року, день проголошення Декларації про державний суверенітет та Четвертого Універсалу. Ще стосується Акту 30 червня - це документ, який можна порівняти хіба що з Конституцією Пилипа Орлика. Цей Акт проголошував повну незалежність Української Самостійної Соборної держави, передбачав утворення української армії”.

Публіцист Василь Барладяну переконаний, що вояків УПА не можна прирівнювати до тих, хто воював у радянській армії.

„Ветеранам ОУН – УПА слід надати статус ветеранів війни за незалежність України з набагато більшими пільгами, ніж радянським ветеранам”, - вважає Василь Барладяну.

Учасники „круглого столу” в Одесі ухвалили два звернення до Президента України Віктора Ющенка, у яких закликали надати воякам ОУН-УПА статус борців за вільну України у Другій світовій війні і компенсувати моральні збитки, нанесені попередньою владою. У іншому зверненні до Президента висловлене занепокоєння становищем української духовності, культури, мови і книговидання.

Ініціатори проголошення Акту 30 червня 1941 року
„Нас дуже дивує і непокоїть, що навіть з Кабінету міністрів, від Секретаріату Президента лунають заклики щодо захисту російської мови. Тим часом, українське книговидання скотилося до рівня менше однієї книжки на одного українця. Зі 100 реалізованих у нас книг, лише 5 є друкованими в Україні. Це не що інше як знущання над українським народом, над українською мовою, провокація і блюзнірство”, - йдеться у зверненні до Президента України Віктора Ющенка учасників круглого столу „Українська Держава. Український Уряд. Конституція України” в Одесі.
XS
SM
MD
LG