Доступність посилання

ТОП новини

Україну звинувачують у поставках зброї в Конго.


Мар’яна Драч

Прага, 4 липня 2005 року - Правозахисна організація “Міжнародна амністія” звинувачує Україну у поставках зброї Конго, всупереч санкціям Організації Об`єднаних Націй. У відповідь офіційні особи в Києві кажуть, що Україна дотримується міжнародних зобов`язань у сфері торгівлі зброєю, а інформацію про Конго представники уряду перевіряють. Наразі невідомо, звинувачення стосуються нової української влади чи старої.

Уже десятки років у Конго триває громадянська війна, яку називають найкривавішим конфліктом на планеті з часів Другої світової війни. Свій звіт про поставки зброї повстанцям у Конго "Міжнародна амністія" оприлюднить у вівторок, але його зміст став відомий британському тижневику “Сандей таймс”. Видання стверджує, що документ правозахисної організації містить деталі угод про обмін зброї на діаманти між урядом Конго і компаніями України, Ізраїлю та Чеської Республіки.

На звинувачення одним з перших у Києві відреагував голова Верховної Ради Володимир Литвин.

Володимир Литвин: “Мені про це невідомо, на жаль чи на щастя. Я думаю, що на щастя. Я не дивуюся, шановні колеги, якщо будуть виникати ті чи інші конфлікти і їх будуть пов‘язувати з Україною.

Чому? Тому що Україна ослаблена, тому що на Україні можна відпрацьовувати різного роду технології, які б запобігали чомусь подібному у майбутньому з будь-якого боку.

І нарешті, третє (мені здається це головне): у нас є дуже багато людей, “поборників справедливості”, які надто зацікавлені в тому, щоб будь-який бруд, явний і надуманий, винести за межі України і сказати: “Ось який я мужній, як я борюся проти власного народу”.


Міністерство закордонних справ заявляє, що Україна суворо дотримується міжнародних зобов`язань у сфері контролю за експортом зброї. А достовірність інформації про Конго зараз перевіряють компетентні органи України, заявив речник українських дипломатів Дмитро Свистков.

Київський експерт Сергій Згурець з Центру армії конверсії та роззброєння каже радіо "Свобода," що перед тим як робити якісь висновки, треба дочекатися вівторка і повного тексту звіту "Міжнародної амністії".

Сергій Згурець: "Доки не будуть наведені якісь конкретні приклади, контракти або докази, дуже важко буде провести паралель між легальністю і заявами тих чи інших міжнародних організацій. Українські експортери, коли йшлося про африканський континент, завжди говорили: так, ми постачаємо зброю в Африку, але є проблема реекспорту. Коли ми постачаємо зброю в одну африканську державу, то домовляємося, що ця зброя не буде передана іншим державам, але насправді потім вона опиняється в гарячих точках".

Чи раніше вже були доведені факти, що Україна всупереч міжнародним санкціям продавала зброю до Африки чи це були лише звинувачення?

Сергій Згурець: "Звинувачення були ООН, десь чотири роки тому була створена комісія Фавлера, яка розслідувала постачання української зброї до африканського континенту, в тому числі згадувалося й про Конго. Тоді називалися прізвища відомих ділків тінього бізнесу світового мастабу, що нібито вони мали контакти з українською владою. Але потім ці комісії ООН не призвели до якихось конкретних доказових речей. Просто африканський континет залишається настільки темним регіоном, де дуже важко знайти крайнього, хоче саме цей континент споживає велику кількість зброї через постійно тліючі конфлікти" .

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG