Доступність посилання

ТОП новини

В липні можливе чергове підвищення цін на пальне.


Сергій Собуцький


Київ, 5 липня 2005 – Упродовж нинішнього липня ціни на бензин в Україні швидше за все ще раз зростуть. У цьому не сумніваються як експерти, так і урядовці.

За словами першого віце-прем’єр-міністра Анатолія Кінаха, бензин може подорожчати на 5-8%. При цьому урядовець не прогнозує різкого стрибка цін і пообіцяв, що дефіциту пального не буде.

Як зазначив Анатолій Кінах, ситуація на ринку нафти і нафтопродуктів залишається складною, хоча ринок і насичений нафтопродуктами. На думку першого віце-прем’єра, пальне в країні дорожчає через поступове зростання цін на сиру нафту на світових ринках.

Він також наголосив, що 82% нафти, яка споживається в Україні, імпортується за світовими цінами.

Аналітики паливно-енергетичного ринку також говорять про здорожчання цін на пальне для України уже ближчими днями. Однак, на відміну від урядових очікувань, їхній прогноз менш оптимістичний: від 10 до 20 відсотків зростання порівняно з нинішнім рівнем. Серед причин теж називається, насамперед, подорожчання нафти на світових ринках. Експерти пояснюють це тим, що Індія, Китай та США збільшують споживання нафти, а ОПЕК не має вільних потужностей і тому не може дати ринкові більше нафти. Далі Олег Гавриш, директор Центру досліджень у сфері ПЕК:

Олег Гавриш: “Нафта подорожчала на 25%. Нафта, яку закуповують зараз, дорожча від тієї, яку закуповували раніше, у травні, десь на 45-50 доларів на тоні. І тому пальне подорожчає значно більше, ніж на 3-5 відсотків”.

Водночас, аналітики традиційно називають однією з причин здорожчання бензину в Україні так званий російський фактор. Відомо, що у серпні Російська Федерація збільшує експортне мито на своє пальне до 140 доларів за тонну. Експерти переконані: український ринок відреагує за два – три тижні. Отже, у серпні-вересні можна очікувати черговий етап підвищення цін на АЗС держави.

Тим часом Антимонопольний комітет України завершив перевірку роботи суб''єктів господарювання, що діють на загальнодержавних ринках оптової торгівлі бензинами і дизельним пальним. Зокрема, було встановлено, що сукупні частки компаній "Укртатнафта"(Кременчуцький НПЗ), "Линос" (Лисичанський НПЗ) і "Лукойл”(Одеський НПЗ) на загальнодержавних ринках оптової торгівлі перевищують 50%. Як підкреслює прес-служба АМК, цей факт може свідчити про наявність колективного монопольного положення на цих ринках. За словами голови АМК Олексія Костусєва, висновки комітету істотно вплинуть на становище деяких підприємств і, відповідно, на нафторинок у цілому.
XS
SM
MD
LG