Доступність посилання

ТОП новини

П’ять столиць світу сьогодні змагатимуться за право приймати літню Олімпіаду 2012 року.


Василь Зілгалов

Прага, 6 липня 2005 – Виконавча комісія Міжнародного Олімпійського Комітету офіційно підтвердила у вівторок в Сінгапурі кандидатури п’яти міст світу, котрі претендуватимуть сьогодні на право бути господарями літньої Олімпіади 2012 року. Серед них чотири європейські столиці –Лондон, Париж, Мадрид і Москва та одне місто з американського континенту – Нью – Йорк. Нагадаємо, що минулі Олімпійські ігри 2004 року пройшли в грецьких Афінах і скандальні історії з їх фінансуванням не вщухли ще й сьогодні. Це ж стосується й діяльності Національного Олімпійського Комітету України. Яка ж ситуація та прогнози напередодні сьогоднішнього голосування за нового олімпійського господаря 2012 року, котре відбудеться в середині дня в Сінгапурі?

Своєрідна містичність музики олімпійського гімну свідчить про те, що спорт, а особливо Олімпіади, стали чимось на кшталт другої релігії для народів світу. І не тільки релігії. Глобальну діяльність МОК супроводжують не лише великі фінансові компанії, багато інвесторів, а й періодичні корупційні скандали. Все як у житті. Так, Оргкомітет Олімпіади 2004 в Афінах оприлюднив підсумки своєї фінансової діяльності і зазначив, що офіційні витрати становили 1,9 мільярда доларів а заробіток понад 2 мільярди доларів, тобто, прибуток від Олімпіади в Афінах офіційно становить 131 мільйон євро. Хоча загальні витрати на одну з найдорожчих в історії літніх Олімпіад за оцінками експертів склали близько 11 мільярдів євро. Відчуваєте масштаб. Це і є сьогодні одним із пояснень того, чому у боротьбу за право бути господарем Олімпіади 2012 включилися не лише відомі спортсмени а й політичні лідери країн –британський прем’єр Тоні Блер, російський президент Володимир Путін, держсекретар США Кондоліза Райз, мери згаданих міст –претендентів, відомі депутати з цих країн. Тоні Блер першим прибув до Сінгапура і заявив:

Голос : “Настрій Лондона 2012 року буде найкращим духом олімпійського руху: любові до спорту, віри в можливість спорту об’єднувати людей, виховувати, змінювати їх життя”.

А сенатор від штату Нью – Йорк Гіларі Клінтон не сумнівається:

“Ясно, що ми виграємо це голосування. Ми віримо що ми маємо всі необхідні переваги вкупі. Тут все зібрано воєдино, як сказав мер, можливості будуть вражаючі, і ми зробимо навіть більше, і яке місто може ліпше продемонструвати все, що є суттю Олімпіад? До того ж ми ніколи не проводили Олімпіаду в Нью – Йорку”.

Заявки серйозні. Хоча президент МОК Жак Роґґе заявив, що, “ключовим аргументом у виборі міста для літньої Олімпіади 2012 будуть відповідні технічні доповіді”. Він також підкреслив, що “цього разу геополітичні аргументи, як це було чотири роки тому з вибором Пекіна для Літніх ігор 2008: враховуватися не будуть”.

Разом з тим глава МОК вважає: “Вибори міста-господаря Ігор 2012 року будуть не прості з огляду на високий рівень можливостей кандидатів”.

Першим на презентацію у Сінгапурі, сьогодні вже вийшов Париж, другим був Нью-Йорк, а саме в цей час демонструються можливості Москви. Потім конгрес оцінить Лондон і Мадрид. Десь біля другої години дня за Києвом світ дізнається про господаря літньої Олімпіади 2012 року. А наступна літня Олімпіада 2008 року пройде в Пекіні, зимова 2006 в Туріні, а ще одна зимова вже 2010 року – в канадському Ванкувері. І так далі діятиме заворожлива магія спортивних боїв, що за ними спостерігають спадкоємці змагальних традицій стародавніх греків вже четверте людське тисячоліття, з гаслами швидше, вище, сильніше.
XS
SM
MD
LG