Доступність посилання

ТОП новини

Чи потрібна Україні спрощена система оподаткування?


Сергій Собуцький

Київ, 8 липня 2005 - Спрощена система оподаткування, безперечно, буде в центрі уваги учасників сьогоднішньої гарячої лінії Кабінету Міністрів України. В її роботі візьме участь голова Державної податкової адміністрації Олександр Киреєв.

Після кількамісячного протистояння компроміс між владою і малим та середнім бізнесом щодо умов існування спрощеної системи оподаткування, як відзначають оглядачі, нарешті знайдений. Парламентарі ухвалили Закон, який відновлює пільги спрощеного оподаткування, а Президент, хоч і з великою паузою, підписав його. Аналітики сходяться на думці, що фактично в останній момент вдалося зупинити процес тінізації української економіки, збережені десятки тисяч робочих місць, що завдячують свої існуванням саме спрощеній системі оподаткування. Далі Олег Івченко, член Ради підприємців при КМУ.

Олег Івченко: “Зупинення цієї системи призводило до того, що люди мусили би іти в тінь. Вони все одно б торгували, робили би щось. Але це робили би, не сплачуючи податків. Квінтесенція спрощеної системи в тому, що наперед щомісячно сплачуються податки в певній твердій сумі. І це є дуже великі надходження до бюджету”.

Водночас економісти говорять про упередженість підприємців щодо влади, яка надовго може поселитися в їхніх головах наслідок недавніх подій. При цьому звертається увага на те, що ухвалений законопроект лише реанімує ті умови, які були на початку нинішнього року, до внесення змін в бюджет – 2005. На думку оглядачів, щоб остаточно врегулювати проблему, - варто ухвалити окремий законопроект про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності. За словами Ксенії Ляпіної, Голови Ради підприємців при КМ, робота над таким законопроектом триває і Рада готова співпрацювати з усіма зацікавленими сторонами з тим, щоб запропонувати до ухвалення комплексний варіант врегулювання цього питання. дне з головних завдань, яке стоїть перед розробниками законопроекту – як зберегти пільгову привабливість спрощеної системи оподаткування і в той же час виключити можливі зловживання.

Маркіян Дацишин: “Якщо б прибрати з цього інструменту фактичну можливість для зловживань, то він абсолютно має право на життя і більше того, в українських умовах він довів свою життєздатність. Інше питання, що в законодавче поле потрібно вписувати запобіжники з тим, щоб через фізичних осіб, представників спрощеної системи оподаткування, не можна було проводити певні фінансові операції для переведення коштів в готівку”.

Оглядачі також зазначають, що в Україні цілком можливе чергове намагання скасувати спрощену систему оподаткування.

Прихильники такого розвитку подій теж не сидять, склавши руки, і готують відповідні пропозиції уряду та парламентарям. Чергове загострення ситуації, на думку аналітиків, може бути при ухваленні бюджету на наступний рік.
XS
SM
MD
LG