Доступність посилання

ТОП новини

Вибухи у Лондоні впливають на глобальне потепління.


Василь Зілгалов

Прага, 7 липня 2005 – Широко розголошена програма саміту лідерів країн Великої Вісімки у шотландському Единбурзі вже сьогодні зазнала серйозного гальмування і не лише із-за розходжень сторін з окремих проблем, зокрема глобального потепління, але й внаслідок вибухів у Лондоні. Та все ж у готелі гольф - клубу містечка Ґленіґлса сьогодні дискутувалися головні проблеми з програми зустрічі лідерів найбільших індустріальних країн світу.

Саміт лідерів семи найпотужніших держав світу плюс Росії сьогодні був вражений трагічними подіями в Лондоні, і ясно, що учасники сесії в Единбурзі не могли не відгукнутися на теракти, відповідальність за які вже оголосили члени угруповання, пов’язаного з “Аль Каїдою”. Зокрема господар саміту - прем’єр Великобританії Тоні Блер заявив:

“Всі наші країни так чи інакше постраждали від тероризму. Ті, хто організовує теракти, не цінують людського життя. Ми єдині в послідовних намірах протистояти тероризмові і знищити його. Ця терористична атака направлена не на одну країну, а проти всіх держав і цивілізованих народів”.

А президент США фактично висловив настрій всіх учасників саміту в Ґленіґлсі:

“Війна терору триває. Я був дуже схвильований із-за рішення всіх лідерів у цій кімнаті.. Це рішення є таке рішуче, як моє рішення, і ми не поступимося ні на крок щодо цих людей, не допустимо жодних поступок терористам. Ми знайдемо їх, вони постануть перед судом, і в той же час ми хочемо поширення ідеології надій і співчуття та знищення цієї ідеології ненависті”.

Президент США також закликав сили безпеки своєї країни до підвищеного рівня пильності щодо можливих спроб терактів у світі. Про солідарність з британським колегою заявив Жак Ширак, а Ґергард Шредер назвав дії організаторі вибухів «віроломними».

Звичайно, раптовість трагічних подій в Лондоні негативно вплинула на перебіг саміту. Але все ж його учасники дискутували у четвер з приводу проблеми глобального потепління і допомоги потерпаючій від бідності Африки.

Джордж Буш вже вкотре за останні дні наголосив, що його країна не приєднається до Кіотського протоколу. Він запропонував у четвер на саміті Великої Вісімки:

“Сьогодні вже час залишити Кіото в минулому і рухати вперед нову стратегію, яка включає не лише США, але й країни, що розвиваються і звичайно ж такі країни, як Великобританія”.

Нагадаю, що США не приєдналися до Кіотського протоколу, котрий був підписаний низкою країн ще вісім років тому, але почав діяти лише з весни цього року. А частка Сполучених Штатів в шкідливих теплових викидах в світову атмосферу становить понад 20%. Що суттєво впливає на процес і стратегію боротьби із глобальним потеплінням та кліматичними змінами, від яких, до речі, потерпають і самі Штати, про що свідчить ураган Синді.

Інші учасники саміту і його господар Тоні Блер висловлюють сподівання про можливість знайти консенсус щодо стратегії боротьби із потеплінням та все ще очікують поступок від США. Британський прем’єр сказав у четвер на саміті:

“Що можна зробити, щоб стало можливим у майбутньому прийти до спільного рішення? Не тільки Америка, Європа та Японія, але також зростаючі економіки Китаю, Індії мають прийти до економнішого споживання енергії. Як ми це маємо зробити? Я не знаю. Але вважливо, щоб ми принаймні почали процес діалогу і досягли прогресу у цьому”. Проблематичними також є й інші домовленості саміту Великої Вісімки в Единбурзі. Проблема боргу Африки - понад 350 мільярдів доларів. Понад 40 мільярдів Захід уже списав африканцям нещодавно. Почекаємо завершення Единбурзької зустрічі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG