Доступність посилання

ТОП новини

Кримський уряд добився скасування “Укрспецзему Криму”.


Володимир Притула

Симферополь, 11 липня 2005 - З Києва надійшла інформація про те, що глава Держкомзему України Анатолій Даниленко скасував свій наказ про створення підприємства “Укрспецзем Криму”, яке мало займатися земельними стосунками в автономії. Минулого тижня кримський прем’єр Анатолій Матвієнко назвав створення цієї установи “злочином”.

Інформація про те, що голова Державного комітету із земельних ресурсів України Анатолій Даниленко наказав створити державне підприємство “Укрспецзем Криму”, яке мало займатися земельними стосунками в автономії, викликала тут справжній скандал. Спілкуючись минулого тижня із журналістами, кримський прем’єр Анатолій Матвієнко назвав цей факт “злочином” і “махінацією”. Емоції глави уряду автономії викликав не тільки мам факт того, що “Украспецзем Криму” створюється без погодження з кримською владою і йому передається практично весь контроль за кримською землею. До цього негативу додалося ще й те, що главою нової структури Анатолій Даниленко призначиа Євгена Жагорнікова.

Останній кілька років очолював Республіканський комітет Криму із земельних ресурсів і саме з його діяльністю нова влада пов’язувала масові зловживання із виділенням землі у Криму, особливо на його Південному узбережжі. Попри скандали у пресі, розслідування Генеральною і республіканською прокуратурами, Євген Жагорніков позбувся свого крісла в Рескомземі Криму лише у травні, і то – тільки після низки рішучих звернень кримського прем’єра до перших осіб держави. Ще більш дивним, за словами Анатолія Матвієнка, виглядає той факт, що на посаду керівника новостворюваного в автономії кадастрового управління пан Даниленко запропонував сина пана Жагорнікова.

Кримський прем’єр негайно вийшов на секретаря Ради національної безпеки України Петра Порошенка, який у ці дні перебував у Криму, і під тиском останнього, Анатолій Даниленко свій наказ скасував. Прес-секретар Петра Порошенка Ірина Фриз повідомила, що той, як голова комісії з перевірки дотримання вимог законодавства, реалізації державної політики у сфері раціонального використання та охорони земель, дійшов висновку, що винекнення в Криму “Укрспецзему” законодавчо необгрунтовано.

Тим часом Генеральна прокуратура України повідомила, що її працівники порушили кримінальну справу стосовно посадових осіб Державного комітету із земельних ресурсів України за узгодження у вересні 2004 року продажу за заниженою ціною земельної ділянки у курортному селищі Гаспра (Велика Ялта). Держава при цьому зазнала збитків майже на 20 мільйонів гривень.
XS
SM
MD
LG